Tη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα χαιρέτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος ξεκινώντας την πρώτη του ομιλία στη Βουλή για τη νέα χρονιά, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού,
ενώ ζήτησε την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για μία λύση δύο κρατών, με βάση τα σύνορα του 1967.Σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Τασούλα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «υπέταξε την επιλογή υποψηφίου στα κομματικά του προβλήματα», με σκοπό να «κλείσει το μάτι στις ακροδεξιές φωνές που υπάρχουν μέσα στη ΝΔ», παραπέμποντας στη χθεσινή τοποθέτηση των "Σπαρτιατών".
«Το μόνο θετικό της χθεσινή ημέρας είναι ότι κατέρρευσε ακόμα μια φορά το προσωπείο του κεντρώου, του φιλελεύθερου πολιτικού», δήλωσε ο Σ. Φάμελλος τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει να μην είναι η εκλογή προέδρου μια «εσωτερική υπόθεση ενός κόμματος» και να μην «εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση την αλλαγή του Συντάγματος».
Επισήμανε, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε σε μια κοινή πρόταση όλων των προοδευτικών κομμάτων, προκειμένου να καταπολεμηθεί η «ακροδεξιά στροφή» η οποία «αυξάνει δυνάμεις στην Ευρώπη ενώ αφορά και μέρος της ΝΔ». Αναφερόμενος στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, τη Λουκά Κατσέλη, είπε πως «είναι μία Ελληνίδα με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα και με διεθνή και ακαδημαϊκή εμπειρία» και ότι είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να «ενώσει».
Σχετικά με τη σημερινή πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, σημείωσε: «Δεν είναι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας το έδαφος για κομματικούς ανταγωνισμούς στον προοδευτικό χώρο».
«Εφόσον ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την κυρία Κατσέλη ως προοδευτική υποψηφιότητα υπάρχει η βάση ακόμα και τώρα για μία κοινή στήριξη» προσέθεσε, τονίζοντας πως «δεν είναι κατανοητό» «για ποιο λόγο επιλέγεται σήμερα η πρακτική και η στενή ανάγνωση της κομματικής καταγραφής».
Όσον αφορά τα θέματα Τουρισμού, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο χωρίς στρατηγική», που περιλαμβάνει «άτολμες και αποσπασματικές παρεμβάσεις και για τη βραχυχρόνια μίσθωση και για τις τουριστικές επιχειρήσεις» και που δεν λύνει τα προβλήματα. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρεί να εξυπηρετήσει τα «συμφέροντα των μεγάλων ομίλων εις βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών και μεσαίων επιχερήσεων, αλλά και των εργαζομένων στον τουρισμό». Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση η οποία συνδέει τον τουρισμό και με τον πρωτογενή τομέα και δημιουργεί ένα «βιώσιμο μοντέλο τουρισμού», ενώ προσέθεσε ότι το ζήτημα της άναρχης ανάπτυξης της βραχυχρόνιας μίσθωσης προκαλεί και μεγάλο πρόβλημα στέγασης, ζητώντας «δημόσια πολιτική στέγασης», με εργατική, κοινωνική και φοιτητική κατοικία.