Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤnews σημείωσε την ανησυχία του για την ένταξη της Κύπρου σε αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ
, αναφέροντας ότι «η συγκεκριμένη εξέλιξη εμπλέκει την Κύπρο σ' αυτόν τον μεγάλο ανταγωνισμό που γίνεται για τη νέα μοιρασιά που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως και ιδιαίτερα εδώ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».Ανέλυσε, διεξοδικά, την πολιτική και τους άξονες συμμαχιών των ΗΠΑ στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι «οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους συμφέροντα, τα δικά τους αποκλειστικά συμφέροντα κοιτάνε», ενώ «η διαπάλη που γίνεται, ο έντονος ανταγωνισμός και οι συγκρούσεις έχουν να κάνουν με τον ποιος θα είναι, οι ΗΠΑ ή η Κίνα;».
Χαρακτήρισε την εκεχειρία στη Γάζα «εύθραυστη» διότι «δεν λύνονται τα βασικά προβλήματα στην περιοχή. Για παράδειγμα το γεγονός ότι το Ισραήλ συνεχίζει να κατέχει Παλαιστινιακά εδάφη, συνεχίζει να κάνει εποικισμούς, συνεχίζει να έχει βλέψεις γενικότερα στην περιοχή και σε άλλα κράτη, όπως τώρα στη Συρία. Βεβαίως, και να έχει και ισχυρούς ανταγωνιστές περιφερειακούς, αλλά και παγκόσμιους, όπως είναι η Ρωσία ή η Κίνα».
Επισήμανε, ακόμα, ότι «αυτή είναι ειρήνη ιμπεριαλιστική με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέο γύρο αντιπαραθέσεων, συγκρούσεων και πολεμικών αναμετρήσεων. Δεν λύνει το πρόβλημα, δηλαδή, στην ουσία του».
Είπε ότι και στην περίπτωση του πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας, όπου «ακούγονται από πολλές πλευρές φωνές για διαδικασίες ειρηνευτικές, πάλι κι εδώ αυτές οι ειρηνευτικές διαδικασίες και με την πείρα του παρελθόντος, δεν λύνουν προβλήματα μακροπρόθεσμα, αντίθετα αποτελούν μια νέα αφετηρία για όξυνση των προβλημάτων στο μέλλον».
Είπε ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι «είναι διαφορετικό να υποστηρίζεις τον ουκρανικό λαό, τον ρωσικό λαό, και διαφορετικό να τάσσεσαι με τη μεριά του Ζελένσκι, της άρχουσας τάξης δηλαδή της Ουκρανίας, ή να τάσσεσαι με το πλευρό του Πούτιν, την άρχουσα τάξη δηλαδή της Ρωσίας, που έχουν δικά τους συμφέροντα».
«Η ειρηνευτική συμφωνία θα είναι ειρηνευτική συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο του ουκρανικού λαού, αλλά και του ρώσικου λαού, και θα έχουμε νέο γύρο αντιπαράθεσης» πρόσθεσε.
Ο Δ. Κουτσούμπας απέρριψε τα περί «ισοπεδωτικής αντιμετώπισης» των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, σημειώνοντας ότι «(αυτή η αντιμετώπιση) αφορά στο δια ταύτα, σε τελευταία ανάλυση με το ότι κάνουν, το ίδιο. Γιατί διαφορετικές πολιτικές ή χειρισμούς κάνουν σε διάφορα ζητήματα, αλλά δεν είναι αυτό το καθοριστικό».
Επισήμανε, αναφερόμενος και στην ελληνική πολιτική σκηνή, ότι χωρίς να ταυτίζονται τα κόμματα, «η πολιτική που υλοποιούν κάθε φορά οδηγεί σε αντίστοιχα αποτελέσματα» καθώς και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και δεξιά κόμματα με τη συμμετοχή και ακροδεξιών κάποιες φορές στις κυβερνήσεις «πήραν αντιλαϊκά μέτρα και μνημονιακά μέτρα που δεν ήταν για το καλό του ελληνικού λαού».
Ο Δ. Κουτσούμπας ανέλυσε, διεξοδικά, τις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, ενώ για την δεύτερη σημείωσε ότι το ΚΚΕ «από την αρχή είχε πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης ή θα είναι απραγματοποίητες, δεν θα μπορέσουν να γίνουν -και αν γίνουν με χίλια ζόρια, 80 χρόνια το παλεύουν τώρα, θα είναι με αντιάξονες και άξονες και συνεχώς υπό διάλυση και όχι υπό σύγκλιση- ή θα είναι αντιδραστικές. Και όσο έγινε η ΕΕ, αυτές οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης που ζούμε τα τελευταία χρόνια, είναι αντιδραστικές, ακολουθούν αντιδραστικές πολιτικές».
Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ μιλά «για μια Ευρώπη των λαών, "αν το θέλετε ως σύνθημα", και όχι μια Ευρώπη των μονοπωλίων. Γιατί αυτό που υπάρχει, στο πλαίσιο του καπιταλισμού, οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης είναι μόνο αντιδραστικές και έχουν αντιδραστικές πολιτικές για τους λαούς».
«'Αρα ο ελληνικός λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα, να κάνει τις πολιτικές επιλογές του στην Ελλάδα», είπε προσθέτοντας ότι αντίστοιχες επιλογές μπορούν να κάνουν και άλλοι λαοί, και «εκεί μπορεί να βρεθεί η Ευρώπη των λαών, όταν στην εξουσία θα βρίσκονται πραγματικά οι ίδιοι οι λαοί, δηλαδή πολιτικές δυνάμεις που δεν θα υπηρετούν τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά θα υπηρετούν τα εργατικά, τα λαϊκά συμφέροντα».
Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και από τη δήλωση του γραμματέα του ΝΑΤΟ, του Ρούτε, αυτού του ανεκδιήγητου, ο οποίος βγήκε και είπε στην κυβέρνηση να τα κάνει και ο λαός να τα ανεχτεί ότι "στην Ελλάδα πρέπει να κόψετε από την υγεία, να κόψετε από τις συντάξεις, να κόψετε από την κοινωνική ασφάλιση και να τα δώσετε για την πολεμική οικονομία και για τις επεμβάσεις που κάνει, τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ».
Ερωτηθείς για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι «ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να είναι θεματοφύλακας αυτής της κυρίαρχης πολιτικής που υπάρχει σήμερα. Ο ρόλος του είναι να επικυρώνει αντιλαϊκές αποφάσεις των κυβερνήσεων, στο πλαίσια της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας».
Σημείωσε ότι τα άλλα κόμματα παίζουν πολιτικά παιχνίδια, προσθέτοντας «εμείς δεν παίζουμε σε τέτοια πολιτικά παιχνίδια που αποπροσανατολίζουν και δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Και εμείς, επειδή δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό καταψήφιση, δεν καταψηφίζουμε, εμείς ψηφίζουμε παρόν. Στη Βουλή ψηφίζεις λέγοντας το όνομα αυτού που προτιμάς, ανάλογα σε ποιο κόμμα είσαι, ποιον προτείνει το κόμμα σου ή όποιον άλλο θέλεις να ψηφίσεις, και ο άλλος που δεν συμφωνεί με αυτές τις προτάσεις ψηφίζει παρόν. Αυτή είναι η διαδικασία».
Απαντώντας, μεταξύ άλλων, σε σχετική ερώτηση είπε ότι το ΚΚΕ δεν κάνει πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας «γιατί θα ήμασταν ανακόλουθοι με αυτά που πιστεύουμε και με αυτά που λέμε στον ελληνικό λαό. Αν κάναμε μία πρόταση, είναι σαν να τον κοροϊδεύουμε. Δεν μπορεί να λέμε, να λέω εγώ, να λέει το ΚΚΕ ότι (ο ΠτΔ) είναι θεματοφύλακας μίας κυρίαρχης πολιτικής με την οποία εμείς διαφωνούμε κάθετα και οριζοντίως και είναι ο ρόλος του να επαληθεύει και να ψηφίζει αντιλαϊκές αποφάσεις, τις οποίες εμείς έχουμε καταψηφίσει και μετά να λέμε "όλα καλά, προτείνουμε έναν άλλον να τα κάνει".
Σαν δε ντρεπόμαστε, λέω εγώ και θα το πω με τέτοιο απόλυτο τρόπο. Γιατί πρέπει να ντρέπονται κόμματα που δήθεν λένε άλλο πράγμα, αλλά δεν το λένε, γι' αυτό και προτείνουν. Θα πρέπει να ντρέπονται που παίζουν σε ένα τέτοιο πολιτικό παιχνίδι ποιος θα στριμώξει ποιον».
Ερωτηθείς «ποιό είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας» είπε ότι «είναι η ακρίβεια σε συνδυασμό με το χαμηλό εισόδημα».
Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε σε μια σειρά λόγους που ένα μέρος των λαϊκών στρωμάτων στρέφεται στην ακροδεξιά, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αν στην Ελλάδα η ακροδεξιά κρατιέται ακόμη συρρικνωμένη σε χαμηλά ποσοστά είναι γιατί στην Ελλάδα υπάρχει ΚΚΕ, που δεν υπάρχει στις άλλες χώρες τέτοιο κομμουνιστικό κόμμα. Το ΚΚΕ συμβάλλει αποφασιστικά και δεν είναι μόνο τα εκλογικά ποσοστά, αλλά είναι και η επιρροή που έχει ο λόγος στην κοινωνία, ότι κρατάει μια σαφή στάση τόσο για το σύστημα όσο και για αυτούς που το εκπροσωπούν στις κυβερνήσεις, για τα άλλα πολιτικά κόμματα, οργανώνει τον ελληνικό λαό συλλογικά να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, να παλεύει, να οργανώνεται σε σωματεία, σε συλλόγους, σε φορείς. Και βεβαίως εκεί είναι η τεράστια συμβολή του ΚΚΕ».
Σχετικά με την άρνηση του ΚΚΕ για συμπόρευση με αριστερά σχήματα, είπε «αυτές οι έννοιες, έχουν ξεφτίσει πλέον, "αριστερός". "δεξιός", "προοδευτικός", "αντιδραστικός". Δεν μπορούμε να μιλάμε σε αυτή τη βάση. Υπάρχουν συμφέροντα, ταξικά συμφέροντα. Εκεί θα δούμε τις διαχωριστικές γραμμές», προσθέτοντας «η κοινωνικοπολιτική συμμαχία όλων των δυνάμεων που θα έχει σαφή στόχο αυτό το σύστημα, τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, τα άλλα πολιτικά κόμματα που είναι του ίδιου φυράματος επί της ουσίας, να μπορέσουν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους και τον αγώνα τους, μαζί να συμπορευτούν με το ΚΚΕ. Αυτό μπορεί να γίνει και γίνεται».
Ερωτηθείς για τον Αλ. Τσίπρα είπε ότι «είναι μια εφεδρεία του συστήματος, γερή ακόμα. Μπορεί να μην είναι άμεσα, αλλά θα τον κρατήσουν. Και εδώ είμαστε να το δούμε».
Εξέφρασε την διαφωνία του με την άποψη ότι «γενικά οι νέοι απομακρύνονται από την πολιτική», σημειώνοντας «απομακρύνονται από αυτή την πολιτική που οδήγησαν τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα και τα κόμματα που στήριξαν αυτό το σύστημα», όμως «οι χώροι που είναι ζωντανά κύτταρα δημοκρατίας, συζήτησης, αγωνιστικής διεκδίκησης και συμμετοχής των νέων, βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό».
«Είμαστε περήφανοι για τη νεολαία που έχει το ΚΚΕ, την ΚΝΕ που είναι μαζική, μαζικοποιείται όλο και περισσότερο, συμμετέχει σε όλες τις κοινωνικές διεργασίες πολιτικές, πολιτιστικές, κινηματικές» συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τα ΜΚΔ παρότρυνε «την αξιοποίησή τους με μέτρο».
Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στον Πολιτισμό, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ «τιμά καλλιτέχνες με μοναδικό κριτήριο, αν το έργο τους αφουγκράζεται τον λαό μας, την πατρίδα μας, αν ακουμπάει τους πόθους, τους πόνους, τους κατατρεγμούς αυτής της κοινωνίας».
Είπε ακόμα ότι θα γίνουν εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την γέννηση του Μ. Θεοδωράκη, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το έργο του Θ. Μικρούτσικου.
Ανέφερε, ακόμα, ότι συγκινήθηκε με την ταινία για τον Στέλιο Καζαντζίδη, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα την ξαναέβλεπα».
Ο Δ. Κουτσούμπας ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του με την ευχή «να έχουμε δύναμη, να έχουμε υγεία, να έχουμε κουράγια πολλά, γιατί τα χρειαζόμαστε, γιατί οι εποχές είναι δύσκολες. Αν θέλετε τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αλλά πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Να έχουμε αγάπη για τον συνάνθρωπό μας, να συμμετέχουμε δημιουργικά, αγωνιστικά στις κοινωνικές διεργασίες που γίνονται. Και βεβαίως το ΚΚΕ υποσχόμαστε, να το εύχεστε και εσείς να δυναμώνει να είναι στο πλευρό σας για πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία. Και να κάνουμε και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, γιατί η πολιτική πάει μαζί με τον πολιτισμό».