Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας
Πηγαίνω σε αυτή τη συνάντηση [με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη], για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προερχόμενος στο συνέδριο «Beyond Sea and Sun», στο ξενοδοχείο Hilton Park, και σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν κλείδωσε η ημερομηνία της διμερούς συνάντησης με τον κ. Tatar, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε τα ακόλουθα:
«Είχαμε προτείνει εδώ και καιρό δύο ημερομηνίες, 20 και 21 Ιανουαρίου. Χθες αργά το απόγευμα μάς ενημέρωσαν για τις 20 Ιανουαρίου. Έχουμε δώσει συγκεκριμένη ώρα, στις 10:30 το πρωί. Θεωρώ ότι η απάντηση θα είναι θετική και, ναι, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου στις 10:30 το πρωί.»
Ερωτηθείς σχετικά με τις προσδοκίες μας από τη συνάντηση, δεδομένου ότι ο κ. Tatar επιμένει μόνο στη Μια Μηλιά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Αν ενδιαφερόμαστε πραγματικά να υπάρξει πρόοδος, δεν πρέπει να προβαίνουμε σε δημόσιες δηλώσεις καθημερινά. Πηγαίνω σε αυτή τη συνάντηση, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Θετικό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές. Υπάρχουν προσδοκίες από πλευράς του κ. Tatar. Απόλυτα κατανοητό. Υπάρχουν προσδοκίες και από δικής μας πλευράς, και θα πάω με ένα πνεύμα, αν θέλετε, να βρούμε κοινή συνισταμένη και να καταλήξουμε σε αποτελέσματα που θα ικανοποιούν το σύνολο του κυπριακού λαού. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Έχουμε και εμείς και κόκκινες γραμμές, ευαισθησίες και πολλά άλλα. Αλλά να μου επιτρέψετε ως ένδειξη σοβαρότητας, με τον τρόπο που προσβλέπουμε σε αυτή τη συνάντηση, να μη μιλήσω δημόσια.»
Κληθείς να αναφερθεί στις χθεσινές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο του Ισραήλ και τον Υπουργό Εξωτερικών και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Χθες το βράδυ είχαμε, μετά από δύο χρόνια, εκλογή νέου Προέδρου του Λιβάνου. Σήμερα το μεσημέρι θα μεταβώ στο Λίβανο, για να συναντηθώ με τον νέο Πρόεδρο του Λιβάνου. Είμαστε η πρώτη χώρα που επισκεπτόμαστε τον Λίβανο. Θα μεταβώ για μια ώρα στη χώρα, για να συναντηθώ με τον νέο Πρόεδρο, τον οποίο γνωρίζω πάρα πολύ καλά, ήταν ο αρχηγός του στρατού. Θα μεταβώ εκεί μαζί με τους συνεργάτες μου. Είναι, αν θέλετε, ακόμη μια ένδειξη της προσπάθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις που προκύπτουν στην περιοχή μας. Προκλήσεις, οι οποίες μας φέρνουν ακόμη περισσότερο κοντά. Και χαίρομαι, γιατί αναγνωρίζεται ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ειδικότερα όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και σε αυτό το πλαίσιο έγιναν και οι συζητήσεις στην τριμερή στο Κάιρο. Είχαμε χθες δύο σημαντικές επισκέψεις και μεταβαίνω σήμερα, όπως σας προανέφερα, στον Λίβανο, για να συναντήσω τον Πρόεδρο της χώρας.»
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση αν μπορεί να πει κάτι περισσότερο για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ και εάν ζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο από τον Πρόεδρο του Ισραήλ και από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, ο Πρόεδρος είπε: «Το βασικό αντικείμενο συζήτησης όλων των συναντήσεων ήταν οι περιφερειακές εξελίξεις. Υπάρχουν κάποια δεδομένα. Υπάρχουν κάποιες εξελίξεις που κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν εις βάρος των συμφερόντων άλλων κρατών της περιοχής. Όλα αυτά τα άλλα κράτη της περιοχής έρχονται μαζί, ακριβώς για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι κανένας δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται μια κατάσταση πραγμάτων που έχει προκύψει, για να προωθήσει διαχρονικούς ιστορικούς, αν θέλετε, στόχους. Είμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, και όλα τα κράτη που έχουμε κοινή προσέγγιση ερχόμαστε μαζί, ακριβώς για να στείλουμε και τα κατάλληλα μηνύματα, αλλά και μέσα από συγκεκριμένη δράση να αποτρέψουμε οτιδήποτε που θα είναι ενάντια στη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή.
Οι συζητήσεις μας χθες ήταν συνέχεια των συζητήσεων που έγιναν στο Κάιρο. Φυσικά και συζητήσαμε συγκεκριμένα, πολύ συγκεκριμένα, αλλά τίποτα αντιλαμβάνεστε δεν είναι προς δημοσιοποίηση.»