Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στο Συνέδριο «Beyond Sea & Sun: Transforming Cyprus into a Year-Round Tourism Destination»



Το όραμα της κυβέρνησης για τον τουρισμό παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Cyprus Tourism -

The Vision» στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Beyond Sea & Sun: Transforming Cyprus into a Year-Round Tourism Destination», στο ξενοδοχείο Hilton, στη Λευκωσία, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Hermes Airports. 

Στο πλαίσιο της συζήτησης με τον δημοσιογράφο της «Καθημερινής» Αθανάσιο Έλλις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο τουρισμός επηρεάζει και επηρεάζεται από άλλες πολιτικές –από την εξωτερική πολιτική, την οικονομική πολιτική, την παιδεία, την εργασία, τον πολιτισμό», σημειώνοντας ότι για τον λόγο αυτό είναι «σημαντικό να έχουμε ισχυρές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη». 

Και πρόσθεσε: «Τα γειτονικά κράτη είναι μια πηγή τουρισμού. Και το είδαμε, για να μιλήσουμε λίγο πιο συγκεκριμένα, ειδικότερα στην περίπτωση του Ισραήλ. Από τη μια, υπήρξε μια σημαντική αύξηση [τουρισμού] από το Ισραήλ. Αλλά και από την άλλη, για να λέμε τα πράγματα ως έχουν, υπήρχε ένα πρόβλημα με το Ισραήλ με τις αφίξεις στη Λάρνακα και ακολούθως τη μετάβαση στις κατεχόμενες περιοχές. Είναι ένα θέμα, το οποίο μας προβληματίζει, και μέσα από τις πολιτικές μας σχέσεις καταφέραμε να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό αυτή τη ροή στις κατεχόμενες περιοχές. Ήταν αποτέλεσμα και των ισχυρών πολιτικών σχέσεων με το Ισραήλ. Άρα η εξωτερική πολιτική, οι πολιτικές σχέσεις επηρεάζουν και τον τουρισμό.

Από εκεί και πέρα, οι συναντήσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα –στην Αίγυπτο, χθες στην Κύπρο, σήμερα στον Λίβανο– επιχειρούν να αναδείξουν τη σημασία της διασφάλισης συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας, που και πάλι αντιλαμβάνεστε επηρεάζει και τον τουρισμό.» 

Σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική να αξιοποιήσουμε, εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα, και άλλα χαρακτηριστικά που προσφέρει η Κύπρος, όπως είναι ο πολιτισμός, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε τα ακόλουθα: 

«Σίγουρα ο ήλιος και η θάλασσα είναι δύο σημαντικά χαρακτηριστικά της Κύπρου που φέρνουν πολλούς τουρίστες εδώ. Αλλά δεν είμαστε μόνο ήλιος και θάλασσα, γιατί υπάρχουν και άλλοι που προσφέρουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Είμστε πολύ περισσότερο, έχουμε να προσφέρουμε πολύ περισσότερα. Για παράδειγμα, στην Κύπρο μπορεί σε μια ώρα να είσαι από τη θάλασσα στο βουνό. Δεν ξέρω πόσες χώρες προσφέρουν αυτή την ευκαιρία. Γι’ αυτόν τον λόγο, επενδύουμε σημαντικά και στις ορεινές μας περιοχές.» «Χαίρομαι, γιατί βλέπω τα τελευταία 2-3 χρόνια να γίνονται σημαντικές επενδύσεις στην τουριστική βιομηχανία στις ορεινές περιοχές», σημείωσε. 

Όσον αφορά στον πολιτισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ξεκινήσαμε και είμαστε στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης μιας στρατηγικής, όπου ο πολιτισμός θα είναι μέρος της οικονομικής δραστηριότητας». «Είναι σημαντικά τα πολιτιστικά μας μνημεία, τα αρχαιολογικά μας μνημεία, αλλά πρέπει να τα αναδείξουμε», πρόσθεσε. 

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στον θρησκευτικό τουρισμό, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου στο Κάιρο. 

Υπέδειξε δε ότι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο «είναι πολύ μπροστά από την όποια κυβέρνηση διαχρονικά», υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η συνεργασία που έχουμε με την τουριστική βιομηχανία είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί σε πολλά πράγματα γνωρίζουν σαφώς καλύτερα από εμάς και εμείς οφείλουμε να είμαστε σε έναν συνεχή διάλογο, ακριβώς για να ακολουθήσουμε και να μετεξελίξουμε τον τουρισμό μας». 

Κληθείς να αναφερθεί στη στρατηγική της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του premium τουρισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: 

«Το 2024 ήταν η καλύτερη χρονιά. Ξεπεράσαμε το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων τουριστών. Έχουμε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα από τον τουρισμό. Η συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, από το 12,8 που ήταν το 2023, είναι 13,5 το 2024. Τα αεροδρόμιά μας δέχθηκαν ρεκόρ επισκεπτών, 10,5 εκατομμύρια. Η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται μέσα στους 30 καλύτερους τουριστικούς προορισμούς. Άρα όλα αυτά αναδεικνύουν και την αυθεντικότητα, αλλά και την προοπτική του τουρισμού.» 

Όσον αφορά στον premium τουρισμό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι γίνονται δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση και θα ακολουθήσουν και άλλες πολύ σύντομα, προσθέτοντας ότι υπάρχει προοπτική να αναπτύξουμε και αυτό το είδος τουρισμού χωρίς, ωστόσο, «να ρισκάρουμε είτε να χάσουμε τον παραδοσιακό τουρισμό που έχουμε». 

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να πάμε όμως σε κάποιες εξειδικεύσεις. Είπα πριν για τον πολιτισμό, που είναι σημαντικός. Θρησκευτικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός. Έχουμε επενδύσει, για παράδειγμα, να γίνει στην Κύπρο το FIBA 2025, μια σημαντική επένδυση από μέρους του κράτους που θεωρούμε ότι θα φέρει στην Κύπρο αρκετό κόσμο. Έχουμε, για παράδειγμα, τους μαραθωνίους που γίνονται στις πόλεις και έρχεται πάρα πολύς κόσμος. Έχουμε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026 –στην ουσία ξεκινά έξι μήνες προηγουμένως– που θα διακινηθούν στην Κύπρο γύρω στις διακόσιες χιλιάδες κόσμος. Έχουμε ένα θέμα, γιατί δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση με τις Βρυξέλλες, το οποίο θα λύσουμε με τον ιδιωτικό τομέα, είμαι σίγουρος. Έχουμε έναν σχεδιασμό, ένα πλάνο, και πολύ σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις και προς αυτή την κατεύθυνση. Άρα με τη συνεργασία όλων μας, στην προκειμένη περίπτωση στην τουριστική βιομηχανία με πρωτοπόρο τον ιδιωτικό τομέα, μπορούμε να φτάσουμε σαφώς πιο ψηλά.» 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας ότι, μετά από 13 χρόνια, η χώρα μας αξιολογείται στη βαθμίδα Α με ρυθμό ανάπτυξης από τους πιο υψηλούς στην Ευρώπη. 

Υπέδειξε δε ότι έχουμε φτάσει στο σημείο το μεγαλύτερο μας πρόβλημα να είναι το προσωπικό. «Είμαστε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία είναι το προσωπικό. Και εκεί πρέπει να κινηθούμε προς δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση είναι να ενθαρρύνουμε τους νέους μας να εργαστούν στην τουριστική βιομηχανία, να επιλέξουν την τουριστική βιομηχανία», εξήγησε. Όσον αφορά στη δεύτερη κατεύθυνση, πρόσθεσε, «έχουμε προχωρήσει, στο πρότυπο που έκανε και η ελληνική κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Αίγυπτο, για να φέρνουμε εργατικό δυναμικό από την Αίγυπτο, για να εργαστεί και στην τουριστική μας βιομηχανία». Είπε επίσης ότι «έχουμε αλλάξει τις διαδικασίες στο Υπουργείο Εργασίας» και «προχωράμε στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού», ώστε οι σχετικές διαδικασίες και αιτήσεις για εξασφάλιση των αδειών «πλέον να γίνονται ηλεκτρονικά, σαφώς πιο γρήγορα, με διαφάνεια». 

Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή υπάρχει η διάσταση της οικολογίας, όπου το κράτος επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η τουριστική βιομηχανία να μεταβεί σε αυτή τη νέα φάση. 

Κληθείς να αναφέρει εάν γίνονται προσπάθειες και προς νέες αγορές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: 

«Είχαμε ένα σημαντικό κόστος από την κατάσταση πραγμάτων που προέκυψε με την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για εμάς δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Εκεί είχαμε ένα κόστος στην τουριστική βιομηχανία, αλλά ως ακόμη μια ένδειξη της ανθεκτικότητας καταφέραμε να αναπληρώσουμε αυτόν τον τουρισμό που ερχόταν από τη Ρωσία από άλλες χώρες. Για παράδειγμα, σήμερα η Πολωνία είναι η δεύτερη αγορά μετά τη Βρετανία, μια αγορά που πριν από δέκα χρόνια δεν υπήρχε στην Κύπρο. Άρα υπάρχουν προοπτικές. Επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένες χώρες. Έχουμε αποφασίσει –άλλη μια ένδειξη της σύνδεσης του τουρισμού με την εξωτερική πολιτική– να ανοίξουμε πρεσβεία στο Καζακστάν και στην Αρμενία, και αυτό εξυπηρετεί και την προσπάθειά μας να διευρύνουμε τον κατάλογο των χωρών, από τις οποίες έχουμε επισκέπτες στη χώρα μας. 

Από την άλλη, υπάρχει μια τεράστια απειλή όσον αφορά την ευρύτερη Μέση Ανατολή, τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τις χώρες του Κόλπου. Οι πολιτικές μας σχέσεις βοηθούν σε σημαντικό βαθμό. Ενισχύσαμε την Ύπατη Αρμοστεία μας στην Ινδία, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε πιο γρήγορα. Σύντομα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις από κάποιες αερογραμμές που θα βοηθήσουν σε αυτή μας την προσπάθεια και, όσο και αν φαίνεται για κάποιους μεγαλεπήβολο, θεωρώ ότι υπάρχει προοπτική με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Απρίλιο θα είμαι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα επισκεφθώ τρεις πολιτείες αποκλειστικά για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τουρισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.» Όσον αφορά στη συνδεσιμότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως είναι «ένα θέμα που συζητούμε με συγκεκριμένες εταιρείες, και ελπίζω σύντομα να έχουμε ανακοινώσεις». «Και στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σχέσεών μας είναι μια προοπτική, είναι ένας στόχος που θεωρώ ότι μπορούμε να πετύχουμε», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει εξέλιξη στο θέμα απαλλαγής θεωρήσεων και ένταξης στη ζώνη Σένγκεν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: 

«Όσον αφορά στην ένταξη της Κύπρου στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, είμαστε στο τελικό στάδιο. Περιμένουμε την κάθοδο στην Κύπρο της αρμόδιας ομάδας από την αμερικανική κυβέρνηση, και σίγουρα θα έχουμε ανακοινώσεις. Πολύ σύντομα η Κύπρος θα είναι μέλος του Visa Waiver των Ηνωμένων Πολιτειών. Όσον αφορά στη ζώνη Σένγκεν, έχουμε πλέον κάνει ομάδα εργασίας, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών, και μπορώ να σας πω ότι εντός του 2025 θα είμαστε τεχνικά έτοιμοι, να έχουμε κάνει όλα όσα πρέπει να κάνουμε, για να μπορεί η Κύπρος να είναι μέλος του Σένγκεν. Και αυτό είναι σημαντικό και για τον τουρισμό, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας.» Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε απαντήσει σε όλες τις πολιτικές ανησυχίες που υπήρχαν σε σχέση με τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, και τώρα εργαζόμαστε στις τεχνικές λεπτομέρειες, για να μπούμε σε αυτή την κατηγορία». 

«Την ίδια στιγμή», συνέχισε, «στο πλαίσιο του φορολογικού μετασχηματισμού της χώρας μας, θα ανακοινώσουμε σύντομα τις ιδέες μας σε σχέση με τη φορολογική μεταρρύθμιση». «Προχωρούμε με τη φορολογική μεταρρύθμιση, για να βοηθήσουμε και τους Κύπριους επιχειρηματίες, που σε κάποιες των περιπτώσεων, ως έχει το φορολογικό μας σύστημα σήμερα, μπορώ να πω ότι δημιουργείται και ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού. Άρα θέλουμε να βοηθήσουμε και τις κυπριακές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της τουριστικής βιομηχανίας, για να προχωρήσουμε μπροστά.» 

Ερωτηθείς εάν γίνεται προσπάθεια να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και να έχουμε τουρισμό όλο τον χρόνο, είπε: 

«Συζητάμε αυτό το θέμα εδώ και είκοσι χρόνια. Φέτος στην Κύπρο το καταφέραμε. Δεν θα επεκτείνεις την τουριστική περίοδο από τους οκτώ μήνες στους δώδεκα σε μια χρονιά, θα ξεκινήσεις 15 μέρες νωρίτερα, 15 μέρες αργότερα. Και χαίρομαι, γιατί φέτος σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε ολόχρονα τουρισμό. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ενώ παλιά τα ξενοδοχεία μας, για παράδειγμα, έκλειναν τον Οκτώβριο, φέτος φτάσαμε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Έγινε μια σημαντική διεύρυνση και, ναι, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Εδώ πρέπει να βοηθήσουμε κι εμείς. Για πολύ καιρό, για παράδειγμα, ως κράτος δίναμε επίδομα ανεργίας στον κόσμο που εργαζόταν στην τουριστική βιομηχανία, όταν έκλειναν τα ξενοδοχεία. Πρέπει να προχωρήσουμε με το επίδομα εργασίας. Σε καμία χώρα δεν επιδοτείται η ανεργία. Πρέπει να επιδοτούμε την εργασία, και αυτό θα βοηθήσει, είναι ένας παράγοντας σημαντικός που θα βοηθήσει και στο να μείνουν τα ξενοδοχεία μας ανοικτά, να υπάρξει συνδεσιμότητα, διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και ούτω καθεξής.» 

Κληθείς να αποτιμήσει την επιτυχή προσπάθεια συνεργασίας του κράτους με τις τοπικές αρχές και τον ιδιωτικό τομέα τα Χριστούγεννα με τα χριστουγεννιάτικα χωριά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: 

«Αυτή η προσπάθεια, που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και εμείς τη συνεχίσαμε και την ενισχύσαμε –θέλω να αναγνωρίζω τα πράγματα ως έχουν– έφερε σημαντικά αποτελέσματα. Είχαμε τουρισμό ακριβώς στο πλαίσιο και της προσπάθειάς μας για διεύρυνση, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε. Θα σας πω ένα πρόβλημα που αναγνωρίζω, ένα πρόβλημα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, και υπάρχουν το τελευταίο διάστημα σημαντικές επενδύσεις στην τουριστική βιομηχανία στις ορεινές μας περιοχές. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε ένα πανέμορφο θέρετρο, το Τρόοδος, το οποίο είναι μια ώρα από τη θάλασσα. Αλλά πρέπει να πούμε τα πράγματα ως έχουν και να μην τα ωραιοποιούμε. Από πλευράς τουριστικών υποδομών δεν έχουμε αυτές που πρέπει να έχουμε, για να προσελκύσουμε τουρισμό. Άρα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτά. Πέρα από τα χριστουγεννιάτικα χωριά και όλα αυτά που έγιναν, οι εορταστικές εκδηλώσεις που ήταν σημαντικές, πρέπει να επενδύσουμε και σε αυτόν τον τομέα, έτσι ώστε να προσελκύσουμε τουρισμό. Αλλά εδώ, επαναλαμβάνω, στον τουρισμό ακολουθούμε τον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν ιδιωτικό τομέα που είναι πρωτοπόρος, στις πλείστες των περιπτώσεων μπροστά από εμάς, και ακολουθούμε τις δικές τους πρωτοβουλίες.» 

Ερωτηθείς τι βήματα γίνονται για αλλαγή, βελτίωση της κυπριακής φιλοξενίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι προσωπικά θα ήθελε να δει περισσότερους Κύπριους να ασχολούνται με τον τουρισμό. «Γι’ αυτό επενδύουμε στο να πάρουμε περισσότερο κόσμο στην τουριστική βιομηχανία. Έχουμε αποφασίσει, και είναι άμεσα συνδεδεμένο και με την Παιδεία μας, να προχωρήσουμε και με την ίδρυση τεχνικών γυμνασίων. Ένας από τους τομείς που θα προσφέρει είναι η τουριστική βιομηχανία, για να προσελκύσουμε περισσότερους νέους σε αυτόν τον τομέα», εξήγησε. 

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι έγιναν σημαντικότατες επενδύσεις στα αεροδρόμια της Κύπρου». «Δεν συγκρίνονται τα αεροδρόμια της Κύπρου με αυτό που υπήρχε πριν 20-30 χρόνια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό ότι μέσα από ένα πολύ παραγωγικό και ουσιαστικό διάλογο καταλήξαμε πρόσφατα σε συμφωνία με την HERMES για την επέκταση του αεροδρομίου μας». 

«Η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα είναι η πιο σημαντική συνιστώσα, έτσι ώστε να πετύχουμε πολύ περισσότερα στον τομέα του τουρισμού. Και ναι, μπορούμε να το πετύχουμε», τόνισε.