Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Μ. Χρυσοχοΐδης: Το οργανωμένο έγκλημα είναι βασική προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

 


«Το οργανωμένο έγκλημα είναι βασική προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, γιατί επηρεάζει και τη ζωή των ανθρώπων και την οικονομία» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,

σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Newsbomb.gr, ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις συλλήψεις Τούρκων κακοποιών που έγιναν τις τελευταίες μέρες, στα φαινόμενα διαφθοράς στην ΕΛΑΣ και την αναδιάρθρωση της.

«Είμαστε αποφασισμένοι οι υπηρεσίες να εργαστούν συστηματικά για να εξολοθρεύσουν όλο αυτό το φαινόμενο (το οργανωμένο έγκλημα), το οποίο πραγματικά είναι πάρα πολύ επικίνδυνο», σημείωσε ο υπουργός, με αφορμή τη δράση ομάδων ξένων κακοποιών το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, ενώ πρόσθεσε ότι σε αυτή τη φάση δρουν κυρίως Τούρκοι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Έχουμε αρκετά νεκρά άτομα τουρκικής καταγωγής, που έχουν βρει καταφύγιο και στην Ελλάδα. Έρχονται είτε ως αιτούντες άσυλο είτε παράνομα. Έρχονται εδώ για να κρυφτούν, τους ακολουθούν οι εκτελεστές και γίνεται ξεκαθάρισμα λογαριασμών», είπε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές και κυρίως από την νέα υπηρεσία, τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Σιγά- σιγά τους έχει καταγράψει όλους. Συνελήφθησαν 8 πριν από λίγες μέρες, έχουν ταυτοποιηθεί όλες οι υποθέσεις. Οι δράστες ενδεχομένως έχουν φύγει από τη χώρα, είμαστε όμως αποφασισμένοι οι υπηρεσίες να εξολοθρεύσουν αυτό το φαινόμενο». Πρόσθεσε, επίσης, πως «δεν είναι μόνο οι Τούρκοι... οι Τούρκοι είναι επικίνδυνοι γιατί λύνουν τους λογαριασμούς τους με τα πιστόλια μες στο δρόμο. Είναι όμως και πολλοί Αλβανοί κακοποιοί, που είτε ζουν χρόνια στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλβανία και λύνουν τις διαφορές τους εδώ. Έχουν εξαρθρωθεί πολλές ομάδες, η αλβανική μαφία είναι πολυάριθμη και πολύ σκληρή». Το οργανωμένο έγκλημα είναι βασική προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, γιατί επηρεάζει και τη ζωή των ανθρώπων και την οικονομία, σημείωσε.

Σχετικά με τα φαινόμενα διαφθοράς στην ΕΛΑΣ, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη μια πραγματική εκκαθάριση, τόσο μέσα από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ όσο και με αυτοκάθαρση των Υπηρεσιών. «Θέλω να απευθύνω ως μήνυμα ότι πραγματικά γίνεται σοβαρή δουλειά από την Υπηρεσία και θα έχουμε κι άλλες πολλές υποθέσεις... μόλις ήρθα στο υπουργείο ενίσχυσα την Υπηρεσία {σσ Εσωτερικών Υποθέσεων} που είναι κέρβερος». Πρόσθεσε, δε, πως «υπάρχει πρόβλημα, αλλά υπάρχει πρόβλημα σε όλο το Δημόσιο, όχι μόνο στην Αστυνομία, απλά της Αστυνομίας είναι πιο σοβαρό γιατί ο αστυνομικός ξέρει το σύστημα από μέσα, πώς δουλεύει και άρα μπορεί να είναι πιο σκληρός εγκληματίας ως προς τη διαφθορά», είπε.

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση στην ΕΛΑΣ, ανακοίνωσε πως έρχεται ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί στις αρχές του νέου χρόνου το οποίο αναδιοργανώνει πλήρως όλη την Ελληνική Αστυνομία. Όπως είπε, δημιουργεί νέες σύγχρονες Υπηρεσίες, καταργεί παλιές και ρυθμίζει μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην εκπαίδευση. «Πρόκειται για μια μεγάλη, θεσμική αλλαγή», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής, σημείωσε πως η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη, ενώ σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των ψυχομετρικών τεστ της ΕΛΑΣ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε: «Πρέπει να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους σωστά. Η ΕΛΑΣ εδώ πρέπει να ελεγχθεί εάν, όταν έγινε καταγγελία, επιλήφθηκε αμέσως. Και επιλήφθηκε αμέσως. Και έγινε δικογραφία. Και εστάλη στον εισαγγελέα. Και μετά, στη συνέχεια, έγινε ανάκληση της καταγγελίας και ούτω καθεξής... οι ψυχομετρικές εξετάσεις της Αστυνομίας αφορούν στην ικανότητα των αστυνομικών να φέρουν οπλισμό.... αυτά είναι διεθνή πρότυπα εξετάσεων που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα τα ψυχομετρικά της Αστυνομίας την τελευταία φορά προσαρμόστηκαν προς το καλύτερο, αντιγράφοντας τα πρότυπα των Ενόπλων Δυνάμεων του 2021». Συνέχισε, δε, σημειώνοντας πως το δεύτερο σκέλος που πρέπει να εξεταστεί είναι το ζήτημα της αξιολόγησης κάποιου ως ψυχασθενούς. «Αν είναι ψυχιατρικά ικανός είναι δουλειά των γιατρών αν το αποφασίσουν. Οι γιατροί αποφασίζουν και υπάρχουν γιατροί οι οποίοι δουλεύουν ατομικά. Ο ψυχίατρος ατομικά, ο ψυχολόγος και μετά επιτροπές. Όλοι αυτοί εξετάζουν διαρκώς οποιονδήποτε έχει πρόβλημα. Στις υπηρεσίες αιχμής υπάρχουν διαρκώς ψυχίατρος και ψυχολόγος, οι οποίοι σε καθημερινή βάση και κάθε έξι μήνες και όποτε υπάρχει πρόβλημα εξετάζουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Είναι θέμα του τι αξιολογούν κάθε φορά οι γιατροί... εάν ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ο οποίος παραπέμφθηκε στις επιτροπές, στους ψυχιάτρους, στην ψυχιατρική υπηρεσία και στις ψυχιατρικές επιτροπές, αυτά είναι ζητήματα ιατρικά.

Εάν οι γιατροί τώρα έχουν κάνει λάθος ή όχι, υπάρχει ανάκριση, τα οποία θα τα δει όλα αυτά τα ζητήματα. Ας περιμένουμε να δούμε την ανάκριση τι ακριβώς θα αποδώσει και σε ποιον».

Σχετικά με την αντιμετώπιση των περιστατικών της ενδοοικογενειακής βίας και τη βίας ανηλίκων, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε πως «αυτά δεν είναι αστυνομικά θέματα, είναι κοινωνικά ζητήματα και πρέπει να κοιτάξουμε συνολικά στον καθρέφτη μας ως κοινωνία». Αναλυτικότερα, τόνισε πως «δεν έχουμε έξαρση των φαινομένων, αλλά έχουμε αύξηση των περιστατικών που καταγγέλλονται και αυτό είναι πάρα πολύ παρήγορο». Σε ό,τι αφορά την ενδοοικογενειακή βία φέτος, από αρχές του χρόνου έως τώρα, συνελήφθησαν 13.000 άνθρωποι για κακοποίηση, ενώ πέρυσι ήταν περίπου 6.000. «Έχουμε ξεπεράσει το 100%, το διπλάσιο. Αυτό δείχνει τη δραστηριότητα της Αστυνομίας από τη μια πλευρά, αλλά δείχνει και την έξαρση του φαινομένου και απορώ ειλικρινά ότι στη σημερινή εποχή υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο», είπε. Ειδικότερα για την παραβατικότητα ανηλίκων, προανήγγειλε την κατάθεση νέων διατάξεων μετά τις γιορτές, οι οποίες προβλέπουν την αυστηροποίηση των ποινών για τους ασκούντες την επιμέλεια και ταυτόχρονα θα διαφοροποιήσουν τις ποινές προς τα παιδιά. «Η μεταχείρισή του παιδιού είναι δύσκολη υπόθεση, άρα, λοιπόν, χρειάζεται προσοχή εκεί», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσουν τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτό για το οποίο ανησυχώ, είναι το θέμα της ασφάλειας. Αν δηλαδή αυτοί , μπροστά στην απόγνωσή τους και την ήττα τους, μήπως επιχειρήσουν για μια ακόμα φορά, όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, να μεταφέρουν το θέατρο επιχειρήσεων, μέσα από τρομοκρατικές ενέργειες, για παράδειγμα, στην Ευρώπη... δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε ως υπόθεση. Αν και δεν έχουμε κανένα τέτοιο στοιχείο, εμείς πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα. Μέτρα στα σύνορά μας, μέτρα στο εσωτερικό της χώρας, μέτρα η Ευρώπη συνολικά, έτσι ώστε να αποφύγουμε πιθανές αντιδράσεις μέσα από τέτοια χτυπήματα. Άρα, λοιπόν, το θέμα της ασφάλειας είναι το κυρίαρχο, το πρωτεύον, η προτεραιότητά μας και η λήψη μέτρων πάνω σε αυτό. Η Ελλάδα είναι στο πιο κρίσιμο, γεωγραφικά- σημείο», κατέληξε.