Hellenic Cypriot Press Agency

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς απέστειλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών δικογραφία για άρση ασυλίας άλλων δύο εν ενεργεία βουλευτών * Βουλή - Α. Σαμαράς: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει καταστεί συνώνυμη της διαφθοράς» * Ν. Ανδρουλάκης: Η πατρίδα μας θα φύγει από αυτή τη δυστοπία μόνο με εκλογές * Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός που εξοργίζεται από τα σκάνδαλα ΕΕ-κυβερνήσεων και καλείται να πληρώσει τα σπασμένα του πολέμου * Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις να καταθέσουν μαζί πρόταση δυσπιστίας * ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πασχαλινό τραπέζι: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα φτωχοποιημένης μεσαίας τάξης * Γ. Γεραπετρίτης: Η ασφάλεια ναυτικών και πλοίων και ο ανεμπόδιστος διάπλους είναι αγαθά, αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα * Τ. Θεοδωρικάκος: Εθνικό στοίχημα που κερδίζουμε, η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας * Δ. Νατσιός: Ο σωστός τίτλος για το σχέδιο νόμου θα ήταν «παρεμβάσεις για ένα κράτος που κλέβει τον πολίτη» * Σ. Ζαχαράκη: Θέλουμε να φέρουμε το βιβλίο πιο κοντά στους μαθητές και μαθήτριες γιατί έτσι ενισχύεται η δημιουργικότητα, η φαντασία τους * Π. Μαρινάκης: Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στην αγορά, δεδομένων των επιπτώσεων από την κρίση στη Μ. Ανατολή και ενόψει των εορτών του Πάσχα * Λάρισα-Δίκη για τα Τέμπη: Την Μ. Δευτέρα συνεχίζεται η δίκη

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

Γ. Γεραπετρίτης: «Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταθεί απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό, όπως τώρα συμβαίνει με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία»


 

«Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταθεί απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό, όπως τώρα συμβαίνει με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σήμερα στις Βρυξέλλες.

 

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη έχει ως εξής:

 

«Προσερχόμαστε σήμερα στη Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με προϊούσες καταστάσεις κρίσεως.

 

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με το μονάρχη της Ιορδανίας, σχετικά με τις διμερείς σχέσεις του ΝΑΤΟ και της Ιορδανίας, αλλά και να ακούσουμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή και πλέον στη Συρία, όπου υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση με την οποία αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται.

 

Η ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλη την ελληνική ομογένεια, έτσι ώστε να παράσχει την όποια συνδρομή απαιτηθεί.

 

Είχα την ευκαιρία πριν από λίγες ημέρες να συζητήσω με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να ανταλλάξουμε απόψεις, ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταθεί απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό, όπως τώρα συμβαίνει με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

 

Η Ελλάδα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.

 

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στη Χάγη, τον επόμενο χρόνο, τους τρόπους με τους οποίους θα ενδυναμωθεί η Ατλαντική Συμμαχία.

Θα πρέπει να υπάρξουν ισχυροί δεσμοί, να ενισχύσουν το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, την ακεραιότητα όλων των κρατών.

 

Η Ελλάδα η οποία ήταν πάντοτε επισπεύδουσα δύναμη στο να τεθεί η έμφαση στη Νότια Γειτονία, στις κρίσεις που αυτή τη στιγμή μαστίζουν τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Υποσαχάρεια Αφρική, θα συνεχίσει να έχει έναν παραγωγικό ρόλο, έτσι ώστε να επιλυθούν τα μεγάλα ζητήματα που μας ταλανίζουν.

 

Από τη νέα θέση, από 1η Ιανουαρίου, η Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συμβάλει κατά τρόπο ώστε να φέρνει πάντοτε στην επιφάνεια τα ζητήματα εκείνα τα οποία δημιουργούν εντάσεις και κρίσεις, πιστή πάντοτε στο διεθνές δίκαιο, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, γεφυρώνοντας το Βορά με το Νότο και την Ανατολή με τη Δύση».