Ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο-Συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπάιντεν * Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό * Συνάντηση του Κυρ.Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, στο περιθώριο της COP29 * Στη δημοσιότητα η Πολιτική Απόφαση του έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ * Κυρ. Βελόπουλος: Ο πρωθυπουργός απομονώνει την Ελλάδα και από την Αμερική * Στ. Κασσελάκης: Δεν θα φύγω από την χώρα - Ο κόσμος θα αποφασίσει για το όνομα του κόμματος και τις θέσεις * Ν. Ανδρουλάκης: Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα εντάσσονται ανειδίκευτοι στον θεσμό του προσωπικού γιατρού; * Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή της λαϊκής εργατικής αντιπολίτευσης, της μόνης αντιπολίτευσης που υπάρχει απέναντι στην κυβέρνηση και το βάρβαρο σύστημα * Άδ.Γεωργιάδης: Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία * Π. Μαρινάκης: Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι το όχι, είναι ότι δεν υπάρχει αντιπρόταση * Τέσσερις προτάσεις για "μια έξυπνη πράσινη συμφωνία" παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της COP29 * Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε η Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) Καθηγήτρια Maria Leptin, στην Κύπρο * Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στην περιοχή Αγίας Φύλας, στα όρια του Δήμου Λεμεσού * Άκης Σκέρτσος: «Με τη δημόσια υγεία και τους υγειονομικούς δεν πρέπει να παίζουμε» * Ν. Δένδιας: Η νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030»

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Δ. Κουτσούμπας: Το δίλημμα είναι απλό: Υγεία και φάρμακο εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό; Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι όχι μόνο εφικτές, αλλά και απόλυτα αναγκαίες

 

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τον «προσωπικό γιατρό», το χαρακτήρισε «αντιδραστικό» και ενταγμένο στη σειρά «αντιδραστικών νομοθετημάτων της κυβέρνησης στην Υγεία».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το ΚΚΕ «καταψηφίζει το νομοσχέδιο αφού αυτό που προβλέπει είναι η παραπέρα αποδόμηση και το σμπαράλιασμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι η ενίσχυσή της».

«Πρόκειται για ακόμα ένα νομοθέτημα με το οποίο το κράτος, σταδιακά και συστηματικά, επιδιώκει να περιορίσει τις λαϊκές ανάγκες στα απαράδεκτα όρια των δημοσιονομικών στόχων και της πολεμικής οικονομίας, των περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση. Πρόκειται για πολιτική που θέτει ως κριτήριο μόνο το τι περισσεύει για τις λαϊκές ανάγκες, από μια "ανάπτυξη" που έχει ως προτεραιότητα αποκλειστικά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους» πρόσθεσε.

«Αυτή είναι και η αιτία που βρίσκονται σε όλο και μεγαλύτερη διάσταση οι σημερινές δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας και ο βαθμός αξιοποίησής τους από και για το λαό. Αυτή είναι η αιτία των ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και σε τεχνολογία. Αυτό είναι και το αντικειμενικό στοιχείο που ενοποιεί την αντιλαϊκή κατεύθυνση των μέτρων όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που κάθε φορά η επόμενη "χτίζει" πάνω στα μέτρα της προηγούμενης» σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας κάνοντας μια αναδρομή σε προηγούμενα νομοσχέδια είπε ότι με το νομοσχέδιο για τα επί πληρωμή χειρουργεία η κυβέρνηση «νομιμοποίησε το φακελάκι».

Έθεσε το ερώτημα «ισχύει ότι το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει κάποια "δωρεάν" απογευματινά χειρουργεία; Ισχύει ότι ετοιμάζεστε να χαρίσετε κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, αφού θα του παραχωρήσετε ένα μέρος των απογευματινών χειρουργείων, αν τελικά αυτό το εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση;»

«Περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Πρωθυπουργό! Γιατί παρατράβηξε η κοροϊδία με τους κλινικάρχες που δεν έχετε σταματήσει να τους μπουκώνετε με ζεστό χρήμα» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην ΕΕ είπε ότι «δίνει πακτωλό χρημάτων για να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού την πληρωμή από την τσέπη των ασθενών για ένα χειρουργείο, αλλά δεν της καίγεται καρφί που οι μισές χειρουργικές αίθουσες στη χώρα μας είναι κλειστές».

«Γιατί δεν χρηματοδοτεί προσλήψεις και νέες δομές, αφού κόπτεται τόσο πολύ για την υγεία των λαών της Ευρώπης αυτό το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης; Ρητορικό, φυσικά, το ερώτημα» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία «παρέδωσε αυτό τον τόσο ευαίσθητο τομέα της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης, σε ΜΚΟ και ιδιώτες, διαλύει τις δημόσιες δομές, έχει δημιουργήσει ένα αλαλούμ στους εργαζόμενους σε σχέση με το πού θα δουλεύουν και σε ποιο φορέα εντάσσονται».

«Με το σημερινό νομοσχέδιο, η "αναβάθμιση" του θεσμού του προσωπικού γιατρού, δεν είναι τίποτα άλλο από ένταξη στο θεσμό του προσωπικού γιατρού των ανειδίκευτων πτυχιούχων των ιατρικών σχολών ή αυτών που θέλουν να αποκτήσουν τον τίτλο κάποιας ειδικότητας. Βαφτίζετε, δηλαδή, τις παλιές θέσεις της "υπηρεσίας υπαίθρου" (του αγροτικού γιατρού δηλαδή) σε θέσεις "προσωπικού γιατρού". Αυτή είναι η κοσμογονία που διαφημίζετε» τόνισε.

Όπως ανέφερε, «πρόκειται για υπηρεσίες επιπέδου "ό,τι να ‘ναι", σε ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δεν είναι σύστημα αλλά ένα συνονθύλευμα σημείων».

Καταγγέλλοντας τις «τεράστιες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και τον σχεδόν ανύπαρκτο τεχνολογικό εξοπλισμό» είπε ότι «το μόνο που νοιάζει τη κυβέρνηση είναι να βρει γιατρούς που θα παίξουν το ρόλο του προσωπικού γιατρού, για να υλοποιηθεί το σχέδιο περικοπής των δαπανών που έχει».

«Υπονομεύετε για άλλη μια φορά τον ενιαίο και επιτελικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το σύστημα Υγείας και μάλιστα καταδικάζετε τους ασθενείς σε στοιχειώδεις, ελάχιστες και ανεπαρκείς υπηρεσίες» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο οικονομικό κίνητρο για την επιλογή της ειδικότητας της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «οι θέσεις στον δημόσιο τομέα βγαίνουν άγοντες εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης».

Υπενθύμισε ότι «το σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων κομμάτων προωθούσε εναλλάξ πότε την αντίληψη του "πληθωρισμού των γιατρών" και πότε την "έλλειψη των γιατρών"». «Στη μια περίπτωση το αξιοποιήσατε όταν σχεδιαζόταν το κλείσιμο των δημόσιων μονάδων Υγείας και στη δεύτερη περίπτωση το αξιοποιήσατε για να δικαιολογηθεί το πάγωμα των προσλήψεων, διότι υποτίθεται "δεν υπάρχουν γιατροί"» ανέφερε.

«Τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν γενικά την έλλειψη παθολόγων και γενικών γιατρών, αλλά την έλλειψή τους σε αριθμό από τις δημόσιες μνάδες Υγείας. Μια χαρά γόνιμος είναι ο ιδιωτικός τομέας. Άγονες βγαίνουν οι θέσεις στον δημόσιο τομέα και τις βγάζει άγονες η πολιτική σας» είπε.