Hellenic Cypriot Press Agency

Π. Μαρινάκης: Έως τις 6 Δεκεμβρίου το πλαίσιο στήριξης των καταναλωτών για το ηλεκτρικό ρεύμα * ΣΥΡΙΖΑ: Διαψεύδουν τον κ. Γεραπετρίτη οι τουρκικές αποκαλύψεις για παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην περίπτωση της Κάσου * Συνάντηση του Ν. Παναγιωτόπουλου με τη Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Ν. Φέζερ: Δέσμευση για ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας στη διαχείριση της μετανάστευσης * Δ. Κουτσούμπας - Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση: Η ανατροπή του καπιταλισμού και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού παραμένει η μόνη πραγματική διέξοδος για τους λαούς της Ευρώπης * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου * Κομοτηνή- ETVAVIPE Studio- Κ. Γκιουλέκας: Στόχος μας η τόνωση της επιχειρηματικότητας στη Θράκη και την υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα * Συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας για Θετική Ατζέντα και HACKATHON * Από 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα έως και πάνω από τα 20 σεντς διαμορφώνονται τα "πράσινα" τιμολόγια ρεύματος για το Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής * SkillsCyprus 2024: Η εντυπωσιακή τελετή λήξης και η απονομή βραβείων στους ταλαντούχους νέους και στις ταλαντούχες νέες της Κύπρου * Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης και τα Μέλη κ. Μαρίνα Νικολάου και κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είχαν σήμερα συνάντηση

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης



Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα σε Ενημέρωση προς τα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Εκπρόσωπος είπε: «Δύο πολύ σημαντικές Συνόδους θα φιλοξενήσει αύριο η Κυπριακή Δημοκρατία, με ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά στην εξωτερική μας πολιτική και τις περιφερειακές συνεργασίες, τις οποίες συνεχίζει και αναβαθμίζει στην περιοχή. Οι δύο Σύνοδοι αποτελούν απτή απόδειξη ότι η Κύπρος είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας και αξιόπιστος περιφερειακός εταίρος και, μαζί με άλλα κράτη της περιοχής, προωθεί την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος ανάμεσα στις Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Υπουργών και Υφυπουργών των δύο Κυβερνήσεων.

Οι Κύπριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί θα έχουν διμερείς συναντήσεις με τους Ελλαδίτες ομόλογους τους και στη συνέχεια θα λάβει χώρα η ολομέλεια της Συνόδου ανάμεσα στις αντιπροσωπίες των δύο Κυβερνήσεων.

Τη Διακυβερνητική Σύνοδο αναμένεται να απασχολήσουν, ανάμεσα σε άλλα, το Κυπριακό, η ψηφιακή μετάβαση, η συνεργασία σε θέματα εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, παιδείας, υγείας, ναυτιλίας, πολιτισμού και άμυνας.

Να σημειωθεί ότι, πριν από τη Σύνοδο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα παραστούν και θα μιλήσουν στο 2ο Επιχειρηματικό Συνέδριο που διοργανώνεται στη Λευκωσία με τη στήριξη των Εμπορικών Επιμελητηρίων των δύο χωρών.

Μετά τη Διακυβερνητική Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Βασιλιά της Ιορδανίας και, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, θα παρακαθίσουν στις εργασίες της τέταρτης κατά σειρά Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής των τριών χωρών, σε συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη θα ανασκοπήσουν τα όσα έχουν μέχρι σήμερα επιτευχθεί στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας των χωρών. Οι τρεις ηγέτες θα θέσουν επίσης νέους στόχους σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου θα ξεκινήσουν με την πραγματοποίηση κατ’ ιδίαν συνάντησης των τριών ηγετών και επακολούθως γεύματος εργασίας των ηγετών και των αντιπροσωπιών τους. Κατά τη διάρκεια αυτών, θα συζητηθεί η μέχρι σήμερα εφαρμογή της τριμερούς συνεργασίας σε διάφορα θέματα που απασχόλησαν τον τριμερή μηχανισμό σε προηγούμενες Συναντήσεις, όπως είναι, ανάμεσα σε άλλα, η δημιουργία της Μόνιμης Γραμματείας για συντονισμό των τριμερών μηχανισμών με έδρα την Κύπρο, η συνεργασία σε θέματα κατάσβεσης πυρκαγιών με τη δημιουργία περιφερειακού Κέντρου που θα έχει έδρα την Κύπρο, καθώς και η συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης και επενδύσεων.

Οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και το Κυπριακό και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και Ιορδανίας θα είναι ανάμεσα στα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο, όπως επίσης και ζητήματα που άπτονται του Μεταναστευτικού, της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς και θέματα που αφορούν στον τομέα της Ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής αναμένεται να υπογραφούν, επίσης, Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ των τριών χωρών στους τομείς της εκπαίδευσης, διαχείρισης υδάτων και επενδύσεων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει τεράστια σημασία στους τριμερείς μηχανισμούς που έχει αναπτύξει, με δική της πρωτοβουλία, με κράτη με τα οποία μοιράζεται κοινές αρχές και αξίες, και στόχο έχουν τη δημιουργία σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή, αλλά και στενής συνεργασίας σε θέματα, όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η έρευνα και διάσωση, η ενέργεια, οι επενδύσεις και οι επαφές ανάμεσα στους λαούς των χωρών της περιοχής».

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη: «Σε χθεσινή του έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Οίκος Fitch Ratings αναλύει τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι αναφορές στη χώρα μας επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης:

  • Η Κύπρος συνεχίζει να επωφελείται από την οικονομική εξυγίανση που έχει υλοποιήσει, και αναφέρεται ότι η οικονομία της παραμένει ανθεκτική, παρά τις εξωτερικές προκλήσεις.
  • Ο τομέας των δημοσιονομικών επιδόσεων παρουσιάζει βελτίωση, ενώ η Κύπρος έχει καταφέρει να μειώσει το δημόσιο χρέος σε πιο βιώσιμα επίπεδα.
  • Η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει θετική, με σταδιακή αποκατάσταση των ισχυρών οικονομικών θεμελίων της χώρας, παρά τις αβεβαιότητες στην ευρύτερη περιοχή της ΕΕ και τον κόσμο.

Ο Οίκος αναφέρει ότι διατηρεί θετικές προοπτικές για την Κύπρο (BBB+), αντανακλώντας τη συνεχή πρόοδο στη μείωση των μακροχρόνιων μακροοικονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών και τη βελτίωση των δημοσιονομικών.

Συνολικά, η έκθεση του Οίκου Fitch αναγνωρίζει τη θετική πορεία της Κύπρου και τις ενδείξεις εξυγίανσης στην οικονομία της, ενώ τονίζει ότι η χώρα παραμένει σε θετική κατεύθυνση για τα επόμενα χρόνια, αν και οι εξωτερικοί κίνδυνοι παραμένουν.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Οίκου Fitch Ratings σε συνάρτηση με την εξαιρετικής σημασίας διπλή αναβάθμιση από τον Οίκο Moody’s στις 22 Νοεμβρίου 2024, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας βρίσκεται για πρώτη φορά σε βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια, αποτελούν αυταπόδεικτη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία, στις πολιτικές της Κυβέρνησης και στις συλλογικές προσπάθειες πολιτείας και κοινωνίας, οι οποίες αποφέρουν απτά αποτελέσματα.

Οι συνεχείς, διαδοχικές αναβαθμίσεις της Κυπριακής Οικονομίας αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα και την ανοδική πορεία της οικονομίας μας, στοιχεία που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η αναβάθμιση της Κύπρου δημιουργεί ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Οι επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά μπορούν να επωφεληθούν από μια σταθερότερη και πιο ευνοϊκή οικονομική κατάσταση, με προοπτικές για βελτιωμένη ποιότητα ζωής και περισσότερες ευκαιρίες.

Μέσα από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας είναι δυνατό το μειωμένο κόστος δανεισμού. Η χώρα μας θεωρείται πιο αξιόπιστη για τους επενδυτές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια δανείων για τα νοικοκυριά, είτε πρόκειται για στεγαστικά δάνεια, είτε για καταναλωτικά δάνεια ή δάνεια για μικρές επιχειρήσεις. Τα νοικοκυριά μπορούν έτσι να επωφεληθούν από πιο προσιτές χρηματοδοτήσεις για την αγορά ακινήτων ή άλλες μεγάλες επενδύσεις. Η βελτιωμένη πιστοληπτική αξιολόγηση μπορεί να μειώσει τα επιτόκια για τα επιχειρηματικά δάνεια, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν πιο εύκολα την ανάπτυξή τους ή να προχωρούν σε επενδύσεις με μικρότερο κεφάλαιο.

Μέσα από την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των εξωτερικών επιχειρηματικών παραγόντων αυξάνονται οι πιθανότητες προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων στην Κύπρο, τόσο εγχώριων όσο και ξένων, καθώς η αναβάθμιση δημιουργεί αίσθημα σταθερότητας και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Αυτή η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας συνεπάγεται αυξημένες ευκαιρίες εργασίας και αύξηση των απολαβών.

Σε αυτόν τον σταθερό δρόμο είναι που θα συνεχίσουμε να ασκούμε την υπεύθυνη πολιτική ως Κυβέρνηση.»

Αναφερόμενος στο «Σχέδιο Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις κατοικίες», ο Εκπρόσωπος είπε: «Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου 2024 και η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025 ή μέχρι να εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός. Το σχέδιο προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για τους πολίτες να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των σπιτιών τους, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας και μειώνοντας ταυτόχρονα τα έξοδα διαβίωσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε €30 εκατ. και υπολογίζεται ότι θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν τουλάχιστον 1.650 αιτητές.

Οι πολίτες μπορούν να λάβουν χορηγία έως €32.000 για επενδύσεις σε υφιστάμενες κατοικίες. Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέσω του ηλεκτρονικού Συστήματος Σχεδίων Χορηγιών της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, στην ιστοσελίδα https://fundingapps.meci.gov.cy.

Μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 236 αιτήσεις, η πλειοψηφία των οποίων, 193 αιτήσεις, υποβλήθηκαν τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας του Σχεδίου. Η διαδικασία υποβολής συνεχίζεται ομαλά, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων που έχουν παραληφθεί.

Για τις κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών, κατοικίες σε ορεινές περιοχές και κατοικίες προσφύγων σε προσφυγικούς συνοικισμούς παρέχεται αυξημένη χορηγία.»

Σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά σχέδια, ο Εκπρόσωπος είπε: «Στις 15 Νοεμβρίου 2024, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο Σχέδιο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» και το Στεγαστικό Σχέδιο παραχώρησης οικονομικής βοήθειας σε νέους ή/και νεαρά ζευγάρια μέχρι 41ός ετών, τα οποία εμπίπτουν στην ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική του Κράτους. Το ενδιαφέρον από τους συμπολίτες μας είναι ήδη αυξημένο.

Συγκεκριμένα,

1. Για το Στεγαστικό Σχέδιο παραχώρησης οικονομικής ενίσχυσης σε νέους/νεαρές οικογένειες μέχρι 41ός ετών έχουν ήδη παραληφθεί 119 αιτήσεις: 10 στην Επαρχία Αμμοχώστου, 19 στην Επαρχία Λάρνακας, 26 στην Επαρχία Λεμεσού, 57 στην Επαρχία Λευκωσίας και επτά στην Επαρχία Πάφου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, μόνο ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα www.housing.moi.gov.cy.

Το σύνολο δικαιούχων που μπορεί να καλύψει το σχέδιο είναι 400.

2. Στο Σχέδιο Ανακαινίζω-Ενοικιάζω υπάρχουν 188 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος,

εκ των οποίων οι επτά αφορούν υποβληθείσες αιτήσεις, ενώ την πλατφόρμα έχουν επισκεφθεί 4.234 συμπολίτες μας.

Στόχος είναι να ενταχθούν, μέσω αυτού του σχεδίου, 800-1.000 οικιστικές μονάδες.

Οι αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες αδρανών οικιστικών μονάδων υποβάλλονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025, μόνο ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα www.prositistegi.cy.

Υπενθυμίζεται ότι η ενιαία στεγαστική πολιτική περιλαμβάνει σειρά Σχεδίων και μέτρων που αποσκοπούν, αφενός, στην αύξηση του οικιστικού αποθέματος στην ολότητά του, με έμφαση στην προσιτή στέγη και, αφετέρου, στην αύξηση της αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών.

Η στεγαστική πολιτική επικεντρώνεται στις δημαρχούμενες και αστικές και περιαστικές περιοχές, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη έλλειψη οικιστικού αποθέματος. Την ίδια ώρα, προωθούνται μέτρα για αναζωογόνηση των περιοχών στα ορεινά και την ύπαιθρο, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της Κυβέρνησης για ενίσχυση των περιοχών αυτών.

Το ύψος του ποσού που επενδύεται στο πλαίσιο της Στεγαστικής Πολιτικής ανέρχεται στα €77 εκατ., χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό το κόστος των πολεοδομικών κινήτρων, καθιστώντας τη Στεγαστική Πολιτική τη μεγαλύτερη σε έκταση και ένταση παρέμβαση ως προς την πρόσβαση των πολιτών σε προσιτή στέγαση.

Με βάση τη φιλοσοφία αυτή, υλοποιούνται επίσης τα πολεοδομικά κίνητρα και το Σχέδιο Build to Rent, με παραχώρηση σε επαγγελματίες ανάπτυξης γης επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης μέχρι 45%, ώστε να παραχθεί οικιστικό απόθεμα και να διατεθεί σε προσιτή τιμή αγοράς ή ενοικίου. Μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον από τους κατασκευαστές είναι ενθαρρυντικό και έχουν ήδη κατατεθεί πέραν των 20 αιτήσεων, οι οποίες μεταφράζονται σε παραγωγή 178 πρόσθετων κατοικιών και δύο εκατ. ευρώ έσοδα για τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, ώστε να αναπτύξει προγράμματα προσιτής στέγης. Επιπλέον, υλοποιούνται τα Στεγαστικά Σχέδια αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών και συγκεκριμένων περιοχών της υπαίθρου και το Σχέδιο Δημιουργίας Φοιτητικών Εστιών/Δωματίων στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.

Τέλος, τυγχάνει νομοτεχνικού ελέγχου ένα ακόμα πολύ σημαντικό Σχέδιο που αναμένεται να δώσει σημαντική βοήθεια στους πολίτες, το οποίο αφορά την παραχώρηση οικοπέδων σε κοινότητες που διαθέτουν κρατική γη, σε οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στο 25% της αξίας του οικοπέδου.»

Κληθείς να αναφερθεί στις απεργίες που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε: «Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις που δεν έχουν στο επίκεντρο το καλώς νοούμενο συμφέρον του συνόλου της κοινωνίας, ή που λειτουργούν ανασταλτικά στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Εμείς καλούμε για ακόμη μια φορά από αυτό το βήμα τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων σε πνεύμα σύνεσης και συναίνεσης και να επιδείξουν εκείνη την υπεύθυνη στάση που επιβάλλουν και οι καιροί, αλλά και οι συνθήκες. Έχω ήδη αναφερθεί στις πολύ καλές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας. Έχουμε ήδη αναφέρει τις αξιολογήσεις των Οίκων Αξιολόγησης και στην ανοδική πορεία που βρίσκεται η χώρα μας και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μη ρισκάρουμε τα όσα η κυπριακή κοινωνία με κόπους και μόχθους έχει πετύχει.

Στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, εξ όσων έχουμε ενημερωθεί, την ερχόμενη βδομάδα είναι προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση και εκεί είναι που ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κατάληξη.

Στον τομέα του έτοιμου σκυροδέματος, έχουν υποβληθεί μεσολαβητικές προτάσεις από τον Υπουργό Εργασίας, ώστε να μπορέσουν να αποφευχθούν ενδεχόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις στη βιομηχανία. Χθες, ο Υπουργός Εργασίας απευθύνθηκε ξανά προς τον εργοδοτικό Σύνδεσμο και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ζητώντας τους να επιβεβαιώσουν την προθυμία, πρόθεση και διάθεσή τους να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, διότι αυτό είναι το απαιτούμενο. Η Κυβέρνηση, σε αυτή τη διαφορά, έχει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο και αυτόν εκτελεί και θεσμικά και αντικειμενικά και δίκαια.

Ιδιαίτερα, στον τομέα της Υγείας έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις για αυτές τις 48 ώρες που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία των ιατρών των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Δόθηκαν οδηγίες χθες όπως όσα έκτακτα περιστατικά βρίσκονταν χθες στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση σήμερα. Κατά τη διάρκεια της απεργίας, τα ΤΑΕΠ θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τα επείγοντα περιστατικά από προσωπικό ασφαλείας. Όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού εξωτερικών ιατρείων, οι ενδοσκοπήσεις, επεμβάσεις κ.ά. θα επαναπρογραμματιστούν.

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε την υπεύθυνη στάση που θα πρέπει όλοι να επιδείξουν, ιδιαίτερα σε ένα νευραλγικό τομέα όπως είναι η Υγεία. Αυτό που πλήττεται μέσα από αυτή την απεργία είναι οι ίδιοι οι ασθενείς, αλλά και το κύρος των δημόσιων νοσηλευτηρίων μας, που ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την αναβάθμισή τους και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό τους. Θυμίζω ότι, την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος συζήτησε με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) το αναπτυξιακό πλάνο του Οργανισμού για την επόμενη τριετία, ύψους 128 εκ. ευρώ, ώστε να μπορέσουν οι κρίσιμες αυτές υποδομές να εμπλουτιστούν, με έμφαση στα ΤΑΕΠ.

Έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας που στόχο και επίκεντρο έχουν τον ασθενή, είτε αφορούν στη για πολλά χρόνια συζήτηση για τη σύσταση του Συνήγορου του Ασθενούς, είτε για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τα κέντρα αποκατάστασης, διότι θέλουμε η πρόσβαση στον τομέα Υγείας να αντιστοιχεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Δεν μπορεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος να μην υπάρχει πρόσβαση στην υγεία ούτε για μια ώρα, ούτε [μπορεί να] να κοστολογηθεί η ανθρώπινη ζωή.

Η αφοσίωση στον ασθενή είναι θεμελιώδες ηθικό καθήκον όλων μας, Πολιτείας και γιατρών, που υπηρετούν ένα ύψιστο λειτούργημα. Οι απεργίες σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο και να λαμβάνουν υπόψη τους κρίσιμους τομείς που δεν πρέπει να επηρεάζουν, όπως είναι τα επείγοντα περιστατικά και οι μονάδες εντατικής θεραπείας.

Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τις ευθύνες τους απέναντι στους χρόνιους ασθενείς, σε όσους είχαν σήμερα προγραμματισμένες επεμβάσεις ή χημειοθεραπείες. Πρέπει αυτό να το σταθμίσουμε.

Εμείς καλούμε για άλλη μια φορά να επιδείξουν υπεύθυνη στάση. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα και με δηλώσεις του Εκπροσώπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Γιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), ο ανεξάρτητος οίκος θα έκανε τη μελέτη για το 2023 και το αποτέλεσμα θα ήταν δεσμευτικό για τις δύο πλευρές. Εμείς θέλουμε, σε αυτή την προσπάθεια, και τον διαμεσολαβητικό ρόλο που έχουμε, να καλέσουμε για ακόμη μια φορά να τηρηθεί εκείνη η υπεύθυνη στάση και όλοι μαζί να καταλήξουμε σε ολιστική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει και το 2025 και το 2027, αλλά και που θα έχει στόχο την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων.»

Ερωτηθείς αν κατά τη Διακυβερνητική Σύνοδο θα συζητηθεί θέμα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο Εκπρόσωπος είπε: «Εκείνο που έχουμε θέσει ως στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναβάθμιση του αμυντικού μας προγράμματος, και αυτό αποδεικνύεται μέσα από τις ενέργειές μας. Είναι κάτι που συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, η ενίσχυση δηλαδή της συνεργασίας στους τομείς άμυνας και ασφάλειας. Είναι τομείς που εντάσσονται και στον στρατηγικό διάλογο. Εκείνο που έχουμε θέσει ως στόχο είναι η επίτευξη, στον μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό, της εναρμόνισης των αμυντικών σχεδιασμών της χώρας μας με ένα Οργανισμό, ή με τα κράτη μέλη ενός Οργανισμού όπως είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό αφορά την εκπαίδευση προσωπικού μας είτε στην υιοθέτηση πρωτοκόλλων είτε στον τρόπο που το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα προοδεύει ή καταρτίζεται.

Επί της ουσίας αυτό μας αφορά, η αναβάθμιση του αμυντικού μας προγράμματος, και σε αυτή την προσπάθεια αξιοποιούμε όλες τις συνεργασίες που έχουμε με κράτη όπως είναι η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Η στάση της Τουρκίας σε μια τέτοια ενδεχόμενη συζήτηση είναι γνωστή και περιέχει και πολιτικές πτυχές.

Εμείς θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για να ισχυροποιήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την αποτρεπτική, αμυντική μας δυνατότητα, αλλά και να ενισχύσουμε μέσα από αυτές τις πολύ σημαντικές συνέργειες με κράτη τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουμε στην περιοχή, τον πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό ρόλο μας στην περιοχή, είτε μέσω της υλοποίησης του ανθρωπιστικού διαδρόμου Αμάλθεια είτε μέσα από την εκκένωση πολιτών από την περιοχή.»

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο για την ημερομηνία διεξαγωγής της πενταμερούς, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι αναμένεται η κάθοδος της κας DiCarlo στην περιοχή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας αυτής της διευρυμένης συνάντησης, «κάτι που εμείς χαιρετίζουμε, αφού επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία αυτής της διευρυμένης συνάντησης. Δεν είναι αυτοσκοπός η σύγκληση, αλλά η σύγκληση μιας διευρυμένης συνάντησης που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για μια περαιτέρω κινητικότητα στο Κυπριακό, με απώτερο στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση είναι σε επαφή με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία καθόδου της.

Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σε σχέση με τα οδοφράγματα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Ήδη πραγματοποιείται μια προετοιμασία στο επίπεδο των καθιερωμένων συναντήσεων των διαπραγματευτών, αλλά δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία.»