Hellenic Cypriot Press Agency

“Εύχομαι το φως των Χριστουγέννων να φωτίσει τη ζωή σας και να σας φέρει χαρές και επιτυχίες για το νέο έτος!”

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Χαιρετισμός της Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση για ανακοίνωση της πιστοποίησης «Zero Waste to Landfill» για το Προεδρικό Μέγαρο



Σας καλημερίζω όλους με μεγάλη χαρά στο Περιβόλι του Προεδρικού.

Πριν από έναν περίπου χρόνο, εδώ, στο ίδιο μέρος, δώσαμε μια υπόσχεση, εξαγγέλλοντας έναν πολύ φιλόδοξο στόχο.

Να μετατρέψουμε το Προεδρικό Μέγαρο και τον περιβάλλοντα χώρο σε zero waste to landfill, δηλαδή κτήριο με μηδενικά απορρίμματα στις χωματερές.

Ήταν μια ιδέα που προέκυψε από συζητήσεις μας με την τότε Επίτροπο Περιβάλλοντος και νυν Υπουργό Γεωργίας κα Μαρία Παναγιώτου, διότι θέλαμε να αξιοποιήσουμε όλον αυτόν τον φυσικό πλούτο που βρήκαμε στην Προεδρία, να γίνουμε πρότυπο σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος. Η ιδέα του zero waste, που δεν ξαναέγινε σε κρατικό κτήριο στην Κύπρο, μας ενθουσίασε.

Δεν ξέρω τότε αν εκτός από εμένα, τη Μαρία και τους στενούς μας συνεργάτες πίστεψε κάποιος άλλος ότι θα μπορούσαμε πραγματικά να πετύχουμε το Zero Waste σε ένα κτήριο με τόσους εργαζομένους που είχαν συνηθίσει σε μια άλλη καθημερινότητα στην εργασία τους. Τεράστια πρόκληση.

Οι πολύ ανησυχητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν μας δίνουν άλλα περιθώρια, και δεν αρκεί μόνο η πολιτεία να προωθεί αλλαγή πολιτικών και νομοθετημάτων. Ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να αλλάξει συνήθειες και να αποτελέσει ο ίδιος το καλό παράδειγμα. Ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε, στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο.

Οι στόχοι τέθηκαν, έγινε επιμόρφωση, αγοράσθηκε ή δωρίστηκε σχετικός εξοπλισμός και παρά την αρχική επιφύλαξη που συνοδεύει κάθε μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας τα καταφέραμε.

Ξεκινήσαμε αρχικά με μικρά βήματα. Καταργήθηκε η αγορά εμφιαλωμένου νερού σε πλαστικά που διατίθετο για χρόνια δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους στην Προεδρία και εξοικονομήθηκαν έτσι πολλά χρήματα. Τοποθετήθηκαν ψυγεία και δόθηκαν σε όλους επαναχρησιμοποιούμενα παγούρια. Μπήκαν κάδοι όλων των ειδών ανακύκλωσης. Δημιουργήθηκε περιβαλλοντική γωνιά και ο πιο μεγάλος κομποστοποιητής εκτός βιομηχανικού κτηρίου και έγιναν σημαντικές εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης του περιβολιού, της τουλούμπας,  εμπλουτισμός του με μελισσοτροφικά φυτά, για υποστήριξη τόσο του πληθυσμού των μελισσών, των άγριων επικονιαστών και γενικότερα της εντομοπανίδας στην περιοχή. Τοποθετήθηκαν επίσης τεχνητές ποτίστρες και φωλιές για ανθρωποπούλια, μικροπούλια και νυχτερίδες.

Αναβαθμίστηκε επίσης ο χώρος στην πρόσοψη, αλλά και που περιβάλλει τα γραφεία της Προεδρίας, με εμπλουτισμό με κυπριακά είδη, άνθη, τριανταφυλλιές, γιασεμιά, γεράνια, κυπριακά βότανα, ώστε το Προεδρικό να έχει τις μυρωδιές της Κύπρου μας. Διαπιστώθηκε ότι το κεντρικό γρασίδι παρουσίαζε καταπόνηση και ξήρανση και οι κηπουροί μας μαζί με το Τμήμα Δασών κατάφεραν με πολύ κόπο να το αποκαταστήσουν.

Σήμερα είμαστε περήφανοι γιατί γίναμε το πρώτο Zero Waste κυβερνητικό κτήριο, ακολουθώντας τα εντυπωσιακά παραδείγματα άλλων χωρών, και ο στόχος μας να αποτελέσει η Προεδρία πρότυπο μετάβασης στην κυκλική οικονομία και να ενθαρρύνουμε δράσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για το περιβάλλον έχει επιτευχθεί.

Η Κύπρος και η Προεδρία Αλλάζει. Γίνεται πιο πράσινη, πιο φιλική.

Θα σας πω και δυο λόγια για τα νέα μας έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, για τα οποία δουλεύουμε σκληρά και μας κάνουν πολύ αισιόδοξους, αφού θα μεταμορφώσουν αυτό τον χώρο εντός των επομένων ετών. Θα τελειώσω με τα ευχαριστώ μας.

Άμεση προτεραιότητα ένα έξυπνο σύστημα άρδευσης που περιμένουμε πώς και πώς. Δυστυχώς η απουσία συστήματος ποτισμού στην Προεδρία, που διασπιστώθηκε από πέρσι όταν ξεκινούσαμε, σε αυτήν την τεράστια έκταση των 27.000 τετραγωνικών μέτρων εμποδίζει την απαιτούμενη συντήρηση και ανάπτυξη όλου του πρασίνου. 

Στους 15 μήνες που πέρασαν, πέραν του Zero Waste, θέσαμε σε τροχιά υλοποίησης τη δημιουργία κοινωνικού έξυπνου βιολογικού αγροκτήματος στον περίβολο του Προεδρικού Μεγάρου μέσω της υποβολής πρότασης στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Κύπρος, για ανάδειξη των ενδημικών φυτών της Κύπρου, της ανάγκης διάσωσής τους και ενημέρωσης του κοινού για την σημασία τους.

Η πρόταση έχει επιτύχει στο πρώτο στάδιο και βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο αξιολόγησης. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα, εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση του έργου που ανέρχεται στις 680 περίπου χιλιάδες ευρώ. Σκοπός είναι η αναβάθμιση του χώρου και ο εμπλουτισμός του με σύγχρονες τεχνολογίες έξυπνης διαχείρισης του νερού που χρησιμοποιείται για αρδευτικούς σκοπούς, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη εξοικονόμηση.

Το περιβόλι μας θα περιλαμβάνει σειρά θεματικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, την απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους τους χώρους από ΑΜΕΑ, την εγκατάσταση υπερυψωμένων παρτεριών, ώστε να εξυπηρετούνται συμπολίτες μας που είναι καθηλωμένοι σε τροχοκαθίσματα και άλλες φιλικές προς τον κάθε πολίτη υπηρεσίες. 

Ένας κρυμμένος θησαυρός στο κέντρο της Λευκωσίας, με οπωροφόρα δέντρα που φιλοδοξούμε να τον μετατρέψουμε σε χώρο επισκέψιμο σε σχολεία και ιδρύματα με βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για καλλιέργεια ενδημικών φυτών, βοτανόκηπο, το σπιτάκι του αγρότη, ελαιοτριβείο, παιδική χαρά, χώρο αναψυχής και πολλά άλλα που είναι υπό σχεδιασμό. Έναν χώρο που θα απολαμβάνουν οι ντόπιοι και θα θαυμάζουν οι ξένοι.

Ήδη, όπως γνωρίζετε, μοιράζουμε τους καρπούς από τις λεμονιές και τις πορτοκαλιές σε ιδρύματα και σχολεία. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Ίδρυμα Σοφία για τα παιδιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαγειρεύω και Προσφέρω», διαθέσαμε φέτος πολλά κιβώτια με πορτοκάλια και τα παιδιά απόλαυσαν φρέσκο χυμό μαθαίνοντας για την υγιεινή διατροφή. Οι κοινωφελείς μας δράσεις θα εμπλουτίζονται συνεχώς με νέα πρωτοβουλίες και συνέργειες με άλλες εθελοντικές οργανώσεις και θα αξιοποιούμε όλους τους καρπούς.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την νέα Επίτροπο Περιβάλλοντος επιδιορθώθηκε η ξηροληθιά μήκους 30 περίπου μέτρων, ώστε να αποτελέσει σημείο εμπλουτισμού της βιοποικιλότητας.

Αγαπητοί μου,

Οι μικρές καθημερινές αλλαγές, μόνο αυτές, το όραμα και ο κόπος, θα φέρουν τις μεγάλες. Σήμερα, το Προεδρικό είναι κτήριο Μηδενικών Απορριμμάτων με σχέδια και δράσεις πράσινες και κοινωφελείς. Πετύχαμε, δηλαδή, να μειώσουμε τα απορρίμματα μας πέραν του 90% και να κάνουμε πλήρη ανακύκλωση. Αν εμείς μπορούμε, τότε και όλοι οι άλλοι μπορούν.

Σε αυτό συνέβαλαν και θα συνεχίσουν να συμβάλλουν, και γι’ αυτό τους ευχαριστώ θερμά, η Διοίκηση και όλο το προσωπικό της Προεδρίας, η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου και η ομάδα της, η Υφυπουργός παρά το Προέδρω Ειρήνη Πική που πιστεύει πολύ σε αυτό το έργο, το άρτιο προσωπικό του Τμήματος Γεωργίας, του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Δασών, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Θεοδοσία Αντωνίου, το Τμήμα Υδάτων και το Γραφείο Τύπου και  Πληροφοριών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης και στους Προέδρους των Συστημάτων Ανακύκλωσης, των οποίων η βοήθεια ήταν καταλυτική παραχωρώντας Κάδους Ανακύκλωσης.

Σας χρειαζόμαστε δίπλα μας.

Καλωσορίζω επίσης και ευχαριστώ τον Σύνδεσμο Μελισσοκόμων και την εταιρεία Δρογοφάρμα (Apivita), οι οποίοι ανέλαβαν σήμερα τη δεξίωση και τα δωράκια προς τους φιλοξενούμενούς μας.

Το πιο μεγάλο ευχαριστώ πάει στους Κηπουρούς της Προεδρίας και στον Επιστάτη μας, και τις καθαρίστριές μας για τον κόπο και την επιμονή. Και συνεχίζουμε δυνατά να ομορφύνουμε και άλλο την Προεδρία, να είναι το θετικό πρότυπο και η βιτρίνα της Κύπρου μας. Με τον πιο φιλικό τρόπο στο περιβάλλον σε μια Κύπρο που Αλλάζει. Εμείς την Αλλάζουμε, όλοι ΜΑΖΙ.

Ευχαριστώ, τέλος, όλους τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που είναι πάντα πρόθυμοι και καλύπτουν αυτές μας τις δράσεις, αναδεικνύοντας μια προσπάθεια, την οποία είμαστε σίγουροι ότι θα μιμηθούν και άλλοι. Η βοήθεια σας είναι πολύτιμη.

Σας ευχαριστώ πολύ.