Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σήμερα Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024, στη διάσκεψη με τίτλο «Call for Action: Urgent Humanitarian Response for Gaza», στη Νεκρά Θάλασσα, στην Ιορδανία.
Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Βασιλιά Abdullah για τη φιλοξενία και εξέφρασε την εκτίμησή του στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah El-Sisi και στον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) κ. António Guterres για την πρωτοβουλία να συγκληθεί η διάσκεψη, την οποία χαρακτήρισε σημαντική και επίκαιρη όχι μόνο για τη Γάζα, αλλά για την περιοχή γενικότερα.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην Ιορδανία και την Αίγυπτο ως πυλώνες ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, τονίζοντας πως η συνέχιση και κλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα θα επηρεάσει άμεσα τις χώρες αυτές και θα έχει εκτεταμένες και απρόβλεπτες περιφερειακές επιπτώσεις. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, πρέπει να εισακουστεί η έκκλησή τους για περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση του συντονισμού και της αποτελεσματικότητας των δωρητών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως η Κύπρος ως γειτονική χώρα και ως το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή είχε ευθύνη και ηθικό καθήκον να δράσει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και πως για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη στη Γάζα.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε περαιτέρω: «Το Σχέδιο Αμάλθεια είναι η υλοποίηση μιας ηθικής υποχρέωσης, αλλά και η έκφραση της επιθυμίας μας να είμαστε παρόντες, να δραστηριοποιούμαστε και να βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε στη μείωση του ανθρώπινου πόνου.»
Υπέδειξε παράλληλα ότι οι χερσαίες διαδρομές, όπως η διάβαση της Ράφα, είναι αναντικατάστατες και θα πρέπει να επιτραπεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους και καταδίκασε τις διευρυμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, οι οποίες, όπως είπε, μπορεί να έχουν μη αναστρέψιμες και καταστροφικές συνέπειες.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προσθέτοντας πως η υποστήριξη όλων των εταίρων ήταν ζωτικής σημασίας, για να ανοίξει και να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο διάδρομος. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε προσωπικά την Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη Γάζα κα Sigrid Kaag, υπογραμμίζοντας πως η υποστήριξη και η βοήθειά της, μέσω της εφαρμογής του Ψηφίσματος 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, βοήθησαν τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Κάλεσε δε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να στηρίξουν το έργο της.
«Ενώ ελπίζουμε ότι ο οδικός χάρτης για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων θα γίνει αποδεκτός και θα εφαρμοστεί, γνωρίζουμε επίσης ότι ο δρόμος για την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψη δεν σταματά εκεί. Η κατάπαυση του πυρός θα είναι μόνο η αρχή της τεράστιας προσπάθειας για την αναδόμηση», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως, για τον λόγο αυτό, εκτός από την καθιέρωση του απευθείας θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, φέτος θα αυξήσουμε και πάλι σημαντικά τη συνεισφορά μας στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East – UNRWA), οι υπηρεσίες της οποίας στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή είναι απαραίτητες και πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η μόνη οδός για μια βιώσιμη λύση είναι η αναβίωση της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανέναρξη μιας ουσιαστικής ειρηνευτικής διαδικασίας.