Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Δ. Κουτσούμπας: Από το Νταχάου αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους ενάντια στον φασισμό

 


Από σήμερα το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας βρίσκεται στη Γερμανία, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ,

ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Παναγιώτης Αλωπούδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μετανάστης στη Γερμανία.

Σήμερα, ανήμερα της 9ης Μάη, Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ο Δ. Κουτσούμπας ξεκίνησε την περιοδεία του με επίσκεψη στο πρώην Ναζιστικό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στο Νταχάου.

 

Κατά την είσοδο στο χώρο του Στρατοπέδου ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Σήμερα εδώ από το Νταχάου, Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τιμούμε τον αγώνα εκατοντάδων χιλιάδων, εκατομμυρίων κομμουνιστών, αγωνιστών, όλων των εθνικοτήτων ανάμεσά τους συμπατριώτες μας Έλληνες, που έπεσαν κάτω από το βόλι του φασισμού ή σάπισαν εδώ στα κρεματόρια του Νταχάου, στα κάτεργα του Νταχάου. Εβραίοι, Σοβιετικοί πολίτες, 4.000 εκτελεσμένοι εδώ σε αυτόν τον χώρο, ενώ 20.000.000 έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στον χιτλερισμό, τον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό.

Και φυσικά ανάμεσα σε αυτούς για τέσσερα χρόνια, εδώ στα κάτεργα, βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Ζαχαριάδης, μια εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού και διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, τον οποίο τιμάμε. Θα περάσουμε από τον στρατώνα όπου βρισκόταν, όπως και απ' όλα τα υπόλοιπα μνημεία αυτής της μεγάλης τραγωδίας τότε, αλλά που κατέληξε σε Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και να "μπήγεται στην καρδιά του φασιστικού τέρατος" η κόκκινη σημαία, το κόκκινο σφυροδρέπανο. Αυτά τιμάμε, οι παλιότερες γενιές να τα θυμούνται, οι νεότερες γενιές για να τα γνωρίζουν, να τα μαθαίνουν και να γίνονται διδάγματα και για το παρόν και για το μέλλον.

Η ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων της ΕΕ, όπου ταυτίζει τον φασισμό με τον κομμουνισμό, είναι ανιστόρητη, είναι απαράδεκτη, είναι αυτή που θεριεύει που δίνει τροφή στο "αυγό του φιδιού", στον φασισμό».