Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Δ. Κουτσούμπας: Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει τον δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης, για απαλλαγή από τα δεσμά της ΕΕ


 

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε το απόγευμα της Τρίτης σε σύσκεψη μαζικών φορέων της Β' Πειραιά, που διοργάνωσε η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές στο Κερατσίνι.

Της ομιλίας του προηγήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις από εκπροσώπους των φορέων για την κατάσταση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στην περιοχή της Β' Πειραιά, αλλά και για τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

Την σύσκεψη άνοιξε με παρέμβασή τουο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου Λιμενεργατών στην COSCO ΕΝΕΔΕΠ, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Εκ μέρους των δεκάδων φορέων που παρευρέθηκαν στη σύσκεψη, τον λόγο πήραν οι: Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Αττικής, Μάγδα Φύσσα από τον Σύλλογο Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας», Θανάσης Τσίνος, Επίτιμος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας, Χρυσάνθη Αγάθου, Πρόεδρος του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου «Τερψηχώρος» Δραπετσώνας, Νίκος Ζύμαρης, αντιπρόεδρος του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου «Ίκαρος», Ελένη Κορδονέλλη, Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Βασίλης Γκιτάκος, Πρόεδρος Εργαζομένων Δήμου Πειραιά, Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Κρατικού Νίκαιας, Στράτος Ασημενίδης, γραμματέας του ΔΣ του Αθλητικού Σωματείου «Αμφιάλης» και Κώστας Ρασσιάς, μηχανικός του εμπορικού ναυτικού, μέλος του ΔΣ της ΠΕΜΕΝ.

 

Παίρνοντας τον λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι με τις παρεμβάσεις αναδείχθηκαν με πολύ ζωντανό τρόπο όλα τα μεγάλα ανοιχτά «μέτωπα» στις εργατογειτονιές της Β' Πειραιά με βαριές συνέπειες για το λαό της περιοχής.

Είπε ότι το ΚΚΕ δίνει όλες τους τις δυνάμεις για τα ζητήματα αυτά με παρεμβάσεις και επεξεργασμένες θέσεις, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής και κυρίως «μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στους χώρους μόρφωσης για την ανάπτυξη της συλλογικής δράσης, της αλληλεγγύης, της οργάνωσης μαζικών αγώνων».

Υπογράμμισε ότι βάσει της μεγάλης πείρας που υπάρχει αναδεικνύεται ότι πίσω από «κάθε έγκλημα και αδικία που αντιμετωπίζει ο λαός και η νεολαία βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ την οποία υλοποιεί κατά γράμμα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ».

«Αυτή η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, δεν "πέφτει από τον ουρανό", συνδιαμορφώνεται και προωθείται από όλες τις κυβερνήσεις, είτε "νεοφιλελεύθερες" είτε σοσιαλδημοκρατικές. Γι αυτό και την ασπάζονται όλοι τους» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε αναλυτικά και τόνισε ότι «την σφραγίδα της ΕΕ και δίπλα ακριβώς την υπογραφή της κάθε κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων» έχουν τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου Μεγάλου Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης, λόγω των δεξαμενών πετρελαίου στο Πέραμα, την Δραπετσώνα και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων «είναι πίσω από την τραγική κατάσταση στη δημόσια Υγεία, στην Παιδεία, την ακρίβεια, την πολύμορφη εκμετάλλευση των εργαζομένων, τα εργατικά ατυχήματα-εγκλήματα της εργοδοσίας, τους "πράσινους" φόρους, την "απελευθέρωση" της αγοράς ενέργειας, τα πανάκριβα ενοίκια».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «πίσω από την επικίνδυνη πολεμική εμπλοκή της χώρας σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, όπου έχουμε περάσει σε φάση απρόβλεπτων εξελίξεων, βρίσκονται οι αποφάσεις της ΕΕ με την αποστολή όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι, με την στήριξη στο κράτος - κατακτητή, το Ισραήλ, που σφάζει παιδιά στην Παλαιστίνη, με αποστολή ελληνικής φρεγάτας σε επιχείρηση της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, με την προετοιμασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για γενικευμένο πόλεμο με τη Ρωσία».

«Εδώ συγκεντρώνονται μεγάλοι ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστικών κρατών, κυρίως των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα, και αντιπαραθέσεις επιχειρηματικών ομίλων με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά και τη ναυπηγική βιομηχανία. Αυτοί οι ανταγωνισμοί είναι που μετατρέπουν τη χώρα μας και την περιοχή, από την Ελευσίνα μέχρι την Πειραϊκή, σε στόχο αυτών των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων» είπε.

«Απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα ο λαός μας έχει ανάγκη από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ την "επόμενη μέρα". Για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης και σύγκρουσης με την εγκληματική πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που της δίνουν απλόχερα συναίνεση. Χρειαζόμαστε ένα πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που ψηφίζονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις στην ΕΕ της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, των λόμπι, των πολέμων και εκεί που τελικά ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι το ΚΚΕ «τον πραγματικό αντιπολιτευτικό ρόλο τον αναγνωρίζει μόνο στον ίδιο τον λαό και τη νεολαία, στο κίνημά τους και τους φορείς τους όπου και καταθέτει όλες του τις δυνάμεις».

Τόνισε ότι «μόνο το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά έχοντας πρόγραμμα και σχέδιο για να ζήσει ο λαός όπως του αξίζει στον 21ο αιώνα», σημειώνοντας ότι αυτός είναι σημαντικός λόγος συμπόρευσης με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες και στις Ευρωεκλογές.

«Επειδή έχουμε τέτοιο σχέδιο σαν Κόμμα, επειδή εμείς δεν έχουμε καμιά δέσμευση απέναντι στην ΕΕ, στο κεφάλαιο και το σύστημα του, μπορούμε να μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα, ώστε οι εργαζόμενοι να ακυρώνουν τα σχέδια τους, να έχουν και κατακτήσεις» πρόσθεσε και σημείωσε:

«Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις 9 του Ιούνη είναι εγγύηση ότι θα δυναμώσουν οι αγώνες:

-- Ενάντια στο master-plan της COSCO και στις επιπτώσεις του στην ποιότητα ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

-- Οι αγώνες για να μετεγκατασταθούν τα "καζάνια του θανάτου" από το Πέραμα και τη Δραπετσώνα.

-- Για να μη φτιαχτεί εργοστάσιο απορριμμάτων δίπλα στα σπίτια σας.

-- Για να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και της νεολαίας μεγάλοι ελεύθεροι χώροι, όπως ο Αρμός στο Πέραμα και όλη η περιοχή των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα».

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων ψηφίζουν τα ίδια στο Ευρωκοινοβούλιο σε ποσοστό πάνω από 70% και μόνο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ σταθερά καταψηφίζουν κάθε αντιλαϊκή Οδηγία, αποκαλύπτουν και ενημερώνουν τον λαό για αυτά που του ετοιμάζουν, ώστε να μην αιφνιδιάζεται. Φέρνουν και στο Ευρωκοινοβούλιο τη "φωνή" και τα αιτήματά του».

Τόνισε, ακόμα, ότι «η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη αντισυστημική ψήφος και δεν πρέπει αυτή η ψήφος να σκορπίσει δεξιά κι αριστερά, ούτε να εγκλωβιστεί σε βολικά ακροδεξιά μορφώματα. Πραγματικός αντίπαλός τους είναι το ΚΚΕ που παλεύει ενάντια στο σύστημα που γεννά την ακροδεξιά και τον φασισμό».