Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Ν. Παππάς: Μόνο 7 πολύ μικρές επιχειρήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης - Το 0,02% των ΜμΕ ζει το “θαύμα” Μητσοτάκη – Χατζηδάκη

 


  «Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα ζει το "θαύμα" των Μητσοτάκη - Χατζηδάκη. Ή, μάλλον, ζει από... θαύμα επί Μητσοτάκη - Χατζηδάκη», σχολιάζει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς.

   Ειδικότερα, ο Ν. Παππάς κάνει αναφορά σε απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, παρουσιάζοντας τα εξής στοιχεία:

   * Μόνο 7(!) πολύ μικρές επιχειρήσεις (με έως 9 εργαζόμενους) έχουν ενισχυθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για το 2,4% όσων έχουν ενισχυθεί.

   * Μόνο 140 πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (με έως 250 εργαζόμενους) έχουν στηριχθεί από το ΤΑΑ. Αποτελούν το 0,02% της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που στη συντριπτική της πλειονότητα παραμένει αποκλεισμένη.

   * Από τα 17,7 δισ. ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί 4,9 δισ. (27%). Το 15,7% αποδόθηκε στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (οι τρεις κατηγορίες αποτελούν το 99,9% της επιχειρηματικότητας), το δε 84% στις μεγάλες (0,01% του συνόλου)».

   «Το μόνο "θαύμα" που συντελείται είναι η επιβεβαίωση του κυβερνητικού σχεδίου εκκαθάρισης και η αποκάλυψη του μεγέθους της εξαπάτησης. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης είναι απολύτως υπεύθυνοι και για τα δύο», τονίζει και καταλήγει:

   «Υ.Γ.: Κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού με επιχείρημα ότι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν συμμετείχαν, απορρίπτεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επιχειρήσεις αυτές κατέθεσαν το 62% των προτάσεων ενίσχυσης (450 από τα 724 επενδυτικά σχέδια), με συνολικό ύψος προϋπολογισμού τα 5,4 δις (47% του συνόλου)».