Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Τα Μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) συμμετείχαν σε συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Συνέλευσης και σε Διεθνές Πολιτικό Συνέδριο



Πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της συνεδρίας της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ,

βουλευτές κ.κ. Πανίκος Λεωνίδου (επικεφαλής), Ευθύμιος Δίπλαρος, Ηλίας Μυριάνθους και Μαρίνος Μουσιούττας.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας, έγινε συζήτηση επί σχεδίου κειμένου τροποποιήσεων του καταστατικού της ΔΣΟ, το οποίο θα κατατεθεί για υιοθέτηση στην επόμενη Γενική Συνέλευση, τον προσεχή Ιούνιο.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο κ. Λεωνίδου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων,  στις εργασίες και τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής Τροποποίησης της Ιδρυτικής Πράξης της ΔΣΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, τον περασμένο Μάρτιο. Υπογράμμισε συναφώς τα κύρια σημεία των προτεινόμενων τροποποιήσεων που σκοπούν στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του Οργανισμού, μέσω της αποσαφήνισης νομικών, θεσμικών και λειτουργικών πτυχών του ζητήματος. Επεσήμανε  δε ότι η επικαιροποίηση της επωνυμίας της Συνέλευσης σηματοδοτεί τη μετάβαση από το ευρωπαϊκό στο παγκόσμιο πεδίο δράσης του Οργανισμού.

Κατά τη συζήτηση, εξάλλου, για τον απολογισμό των δραστηριοτήτων και τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων της Συνέλευσης, ο κ. Λεωνίδου σημείωσε ότι έχει αναβαθμιστεί ο διακοινοβουλευτικός διάλογος μεταξύ των μελών της με την παραγωγή γόνιμου έργου και πληθώρας δραστηριοτήτων. Επαναβεβαίωσε, επίσης, τη βούληση της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών της Συνέλευσης.

Ο κ. Μυριάνθους, σε σχετική παρέμβασή του, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τη στήριξη όλων των μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ στις ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό της καταστατικής λειτουργίας και την ενδυνάμωση των δομών της Συνέλευσης, στο πλαίσιο της προώθησης των σκοπών του Οργανισμού και δη των προσπαθειών για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς. Αναφερόμενος στην αλλοίωση που υφίστανται χριστιανικά μνημεία σε διάφορες περιοχές συγκρούσεων και πολέμων, στηλίτευσε την καταστροφή της ορθόδοξης κληρονομιάς που συντελείται τα τελευταία 50 χρόνια στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, των πιο πάνω εργασιών, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου, με θέμα «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα», το οποίο συνδιοργανώνουν, μεταξύ 15 και 17 Μαΐου, η ΔΣΟ, η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), η Επιτροπή των Καθολικών Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE), η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την υπογραφή από τους επικεφαλής της ΔΣΟ, της CEC, της COMECE και της οργάνωσης ‘’Together for Europe’’, κειμένου έκκλησης προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, τις Πολιτικές Παρατάξεις και τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές για την αναγνώριση των χριστιανικών αξιών ως κύριο θεμέλιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τη συμπερίληψή τους στα πολιτικά τους προγράμματα ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών.

Στη διάρκεια του προγράμματος του συνεδρίου, ο κ. Λεωνίδου συντόνισε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με τον τίτλο «Χριστιανικές αξίες και Εκκλησιαστική Έκφραση».