Η Υφυπουργός Πολιτισμού δρ Βασιλική Κασσιανίδου μετέβη στην Αθήνα στις 22 Μαΐου 2024, για να τελέσει την έναρξη της Εβδομάδας Κυπριακού Θεάτρου στην ιστορική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος,
στην παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας κας Λίνας Μενδώνη.Η συνδιοργάνωση αυτή του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Σπιτιού της Κύπρου, σηματοδότησε την αρχή μιας συστηματικής προσπάθειας για προβολή και ενίσχυση της ορατότητας της κυπριακής θεατρικής δημιουργίας έξω από τα στενά γεωγραφικά όρια της χώρας. Αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο εξωστρέφειας του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για μια διπλωματία πολιτισμού. Η εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου ξεκίνησε με την παράσταση του έργου «Πριν έρθει ο Γερμανός» της Hamm Productions σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου με τους ηθοποιούς Πόπη Αβραάμ και Αντρέα Κουτσόφτα επί σκηνής, ενώ ακολούθησε η παράσταση «Λόγια στο στόμα του Κίραν Χέρλι» της Ομάδας «Φερέφωνο» σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου και επί σκηνής τους ηθοποιούς Ανδρέα Δανιήλ και Μέλανη Στέλιου και «Η κίτρινη ταπετσαρία» της Θεατρικής Ομάδας Μαρίας Ιόλης Καρολίδου, σε διασκευή και σκηνοθεσία της ίδιας, με την Αντωνία Χαραλάμπους επί σκηνής.
Την επόμενη μέρα η κ. Υφυπουργός παρευρέθηκε στην παρουσίαση της εικαστικής εγκατάστασης «Θεατές σε Πόλη Φάντασμα - Spectators in a ghost City», η οποία φιλοξενείται στον χώρο του Καπνεργοστασίου, κατόπιν πρόσκλησης της Βουλής των Ελλήνων. Εκεί, στο εμβληματικό αρχιτεκτόνημα που είναι ένα τοπόσημο της αθηναϊκής τοπογραφίας, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει το έργο, το οποίο εκπροσώπησε την Κύπρο στην 15η Παγκόσμια Έκθεση Σχεδιασμού Παραστατικών Τεχνών και Χώρου της Πράγας το 2023-Κουατριενάλε, όπου και απέσπασε το μεγάλο βραβείο Golden Triga. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, για το έργο: «Αποπειρώμεθα τον πόνο μας να τον θεραπεύσουμε με τη φαντασία μας και τη λογική μας. Και εδώ η φαντασία, η καλλιτεχνική επίδοση, η γνώση της ιστορίας, όλο αυτό το μπλέξιμο της αισθητικής, της πραγματικότητας, του τραύματος, που θέλει να μεταμορφωθεί και σε ελπίδα, όλο αυτό παρουσιάζεται σήμερα εδώ στο Καπνεργοστάσιο» είπε ο κ. Τασούλας, συμπληρώνοντας ότι ο καθένας ξεχωριστά «συνομιλεί» με την εγκατάσταση. Ο κ. Τασούλας, κλείνοντας την ομιλία του, επεσήμανε ότι η Κύπρος «απεικάζει την περιπέτειά της και, μέσα από αυτό το απείκασμα της περιπέτειάς της, μας ανοίγει μια ελπίδα, που μας επιβεβαιώνει ότι και για την Κύπρο δεν είμαστε άνθρωποι μόνο για να πονούμε». Από την πλευρά της, η κα Υφυπουργός ανέφερε ότι η εικαστική εγκατάσταση επαναφέρει τον πόνο και τις ανάμεικτες αναμνήσεις των Αμμοχωστιανών, οι οποίοι το 1974 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη που τους γέννησε, αυτούς και τους προγόνους τους. «Φέρνει στο φως τις αμυδρές αναμνήσεις από την πόλη της Αμμοχώστου, καθώς και τα όσα συνέβαιναν εκεί πριν από το 1974. Ταυτόχρονα, ξυπνά τα συναισθήματα όλων των προσφύγων ανά τον κόσμο και αντανακλά τον πανανθρώπινο φόβο του πολέμου», επεσήμανε. Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο κ. Τασούλα για την πρόσκληση να παρουσιαστεί το έργο στο ελληνικό κοινό, είπε ότι αυτό τιμά ιδιαίτερα την Κύπρο και τους καλλιτέχνες της και, παράλληλα, αποκτά ουσιαστικές και έντονες συμβολικές προεκτάσεις στο πλαίσιο της 50ής επετείου της τουρκικής εισβολής.
Στη συνέχεια, μετά από πρόσκληση του κ. Τασούλα, η κ. Υφυπουργός επισκέφθηκε την Βουλή των Ελλήνων όπου ξεναγήθηκε στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία δύο αιώνες μετά» από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής και από τον Επιμελητή της έκθεσης και Έφορο της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής δρα Θοδωρή Κουτσογιάννη. Η έκθεση παρουσιάζει με τρόπο υποδειγματικό ένα λαμπρό μέρος της εθνικής ιστορίας μέσα από αρχειακά έγγραφα, έργα τέχνης, εκδόσεις και αντικείμενα που συνομιλούν με το ίδιο το κτήριο και τους χώρους της Βουλής. Εστιάζει στην ελληνική επανάσταση, τον φιλελληνισμό, την προσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα, την παλιγγενεσία και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, και παράλληλα, αναδεικνύει όχι μόνο τον πλούτο των αρχείων της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και τον συλλογικό, ιστορικό, εθνικό μας πλούτο που διαφυλάσσεται και παρουσιάζεται στις επόμενες γενιές.
Με αφορμή την επίσκεψή της στην Αθήνα η δρ Κασσιανίδου επισκέφθηκε την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου είχε συνάντηση με τον Πρέσβη κ. Σταύρο Αυγουστίδη. Σε πνεύμα σύμπνοιας και διάθεσης για συνεργασία η Υφυπουργός και ο Πρέσβης αντάλλαξαν απόψεις για την αξιοποίηση της διπλωματίας του πολιτισμού, τον τομέα που ενώνει τις δυνάμεις του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της Πρεσβείας. Υπογραμμίστηκε ότι το Σπίτι της Κύπρου, που αποτελεί το κέντρο πολιτισμού της Πρεσβείας μας στην Αθήνα και υπάγεται στο Υφυπουργείο, θα είναι ένα από τα οχήματα για την επίτευξη των κοινών στόχων. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η από κοινού εργασία, ώστε να το Σπίτι της Κύπρου να αξιοποιηθεί στο έπακρο για την προβολή του κυπριακού πολιτισμού στην Ελλάδα. Η κα Υφυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον νέο διευθυντή του Σπιτιού της Κύπρου κ. Διομήδη Νικήτα, όπως και με το σύνολο του προσωπικού του. Ευχαριστώντας τους για τη συνολική προσφορά τους, η κα Υφυπουργός επεσήμανε ότι το Υφυπουργείο θα στηρίξει το έργο τους στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, καταρτίζοντας ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό για το Σπίτι της Κύπρου, ώστε να αναδειχθεί ως το κατεξοχήν κέντρο του κυπριακού πολιτισμού στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια η κα Υφυπουργός μετέβη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, το οποίο στηρίζεται σταθερά από το Υφυπουργείο Πολιτισμού. Εκεί ξεναγήθηκε από την κα Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου και τον κ. Χάρη Τζωρτζάκη και ενημερώθηκε για τις χρήσεις των χώρων του Ιδρύματος, τη φιλοξενία παραστάσεων σε δύο θεατρικές σκηνές, τα εργαστήρια επεξεργασίας κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών και τις εικαστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται, καθώς και για τη λειτουργία σχολής θεάτρου. Σε συνάντηση που είχε με τη Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος κα Ξένια Καλδάρα αναζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της σχέσης και της συνεργασίας με το Υφυπουργείο και το Σπίτι της Κύπρου, εφόσον οι στόχοι που εξυπηρετούν είναι κοινοί. «Ο Μιχάλης Κακογιάννης είναι ένας από τους πιο λαμπρούς Έλληνες της νεότερης ιστορίας, μια μεγάλη μορφή για την Κύπρο και όλο τον ελληνισμό, που άφησε πίσω του ως παρακαταθήκη όχι μόνο ένα καλλιτεχνικό έργο παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά και το ομώνυμο Ίδρυμά του, που αποτελεί μια ζωντανή εστία σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το Υφυπουργείο Πολιτισμού στοχεύει να διατηρήσει ζωντανό το όραμα του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη, διατηρώντας και ενισχύοντας την θεσμική συνεργασία με το Ίδρυμα», τόνισε η κα Υφυπουργός.
Η επίσκεψη της κας Υφυπουργού στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με τη
συμμετοχή της στους εορτασμούς για την εγγραφή του Ζαγορίου στον
Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που πραγματοποιήθηκαν στη
Βίτσα Ηπείρου, κατόπιν πρόσκλησης της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού και
Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη. Παρόντες στις εκδηλώσεις για τους
εορτασμούς ήταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο
Προέδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Διευθυντής
του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO κ. Lazare Eloundou και ο
Διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου του για την Ανατολική Ευρώπη και
την Κεντρική Ασία κ. Boris Erg, καθώς και πολλοί κρατικοί και τοπικοί
αξιωματούχοι. Χαιρετίζοντας τη μεγάλη αυτή επιτυχία της Ελλάδας, η κα
Υφυπουργός ανέφερε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι για
πρώτη φορά εγγράφεται στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας,
αναδεικνύοντας τη σημασία και της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς στη
διαμόρφωση του Ελληνικού Πολιτισμού. Μέσα από την αναγνώριση, εκ μέρους
της UNESCO, της εξέχουσας οικουμενικής αξίας της παραδοσιακής
αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων, ως ένα μοναδικό δείγμα επιβίωσης και
διατήρησης βυζαντινών και οθωμανικών στοιχείων, τίθενται τα κριτήρια που
διασφαλίζουν την προστασία της αυθεντικότητας και ακεραιότητας του
σημαντικότατου αυτού πολιτιστικού τοπίου, συμβάλλοντας σε μια βιώσιμη
ανάπτυξη, στη βάση των παγκόσμιων αξιών της υλικής και άυλης
κληρονομιάς, που το Ζαγόρι διασώζει ανά τους αιώνες. Η παρουσία
εκπροσώπου της Κυπριακής Κυβέρνησης σε μια τόσο σημαντική στιγμή
επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά τους στενούς ιστορικούς, αδελφικούς
δεσμούς της Κύπρου με τον Ελληνικό Πολιτισμό. Αποτελεί δε απότοκο των
γόνιμων συζητήσεων που είχαν η Υφυπουργός με την Υπουργό Πολιτισμού της
Ελλάδας στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας,
όπου, μεταξύ άλλων, συμφώνησαν ότι θα ενθαρρύνουν δράσεις και
πρωτοβουλίες σχετικές με συνεργασίες εντός του θεσμικού πλαισίου της
Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Εκπαιδευτικής
Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και
άλλων Διεθνών Οργανισμών.