Ενίσχυση της Διμερούς Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στα Περιβαλλοντικά Θέματα
Την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, με στόχο την προώθηση κοινών βιώσιμων πρακτικών και δράσεων που αφορούν σημαντικές περιβαλλοντικές πολιτικές, συζήτησαν η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Οι δύο Υπουργοί συναντήθηκαν χθες απόγευμα στο περιθώριο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» στην Αθήνα. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Σταύρος Αυγουστίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ελλάδας κ. Πέτρος Βαρελίδης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Θεόδουλος Μεσημέρης, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί από τα υπουργεία των δυο χωρών.
Στη διμερή συνάντηση δόθηκε έμφαση σε συγκεκριμένες κοινές δράσεις, οι οποίες ενισχύουν την ανάπτυξη μικροκλίματος στα αστικά κέντρα, συνιστώντας μια απάντηση στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Συζητήθηκε, επιπλέον, το ζήτημα της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και οι προκλήσεις που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν. Σε ό,τι αφορά στο θέμα αυτό αντηλλάγησαν απόψεις και καλές πρακτικές με στόχευση τη βελτίωση των συστημάτων ανακύκλωσης και της χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε η σημασία της προστασίας των περιοχών που ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000, με έμφαση τη θεσμοθέτηση διαταγμάτων για τον καθορισμό των στόχων διατήρησης και ολοκληρωμένης διαχείρισης των περιοχών αυτών. Παράλληλα, με στόχο την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξή τους, συζητήθηκαν καλές πρακτικές για την αξιολόγηση προτεινόμενων έργων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ενταγμένες περιοχές στο Δίκτυο Natura 2000.
Περαιτέρω, ενόψει της προετοιμασίας για την Κυπριακή Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 2026, συμφωνήθηκε η συνεργασία με το αρμόδιο ελληνικό Υπουργείο.
Κλείνοντας, οι δυο Υπουργοί υπογράμμισαν τη βούληση για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών για την εφαρμογή βιώσιμων λύσεων, οι οποίες θα στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας την αμοιβαία επιθυμία για πρόοδο στον τομέα αυτό.