Σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 90 ετών από την ίδρυση της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας παρευρέθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης,
ο οποίος ανακηρύχθηκε επισήμως Προστάτης της Αδελφότητας.Στον χαιρετισμό που απηύθηνε, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήρε την πολύχρονη ιστορία της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας, τονίζοντας τη σημαντική συμβολή της στην προώθηση της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των κοινωνικών δράσεων ανάμεσα στην κυπριακή διασπορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Επιθυμώ να γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου είμαστε ευγνώμονες για την καθοριστική συμβολή σας στον αγώνα για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο και βαθιά εκτιμούμε τις αδιάκοπες προσπάθειές σας για την προαγωγή των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε τη σημασία της εκλογής του ως Προστάτη της Αδελφότητας, επισημαίνοντας την έντονη αίσθηση της αφοσίωσης και της ευθύνης που συνεπάγεται αυτός ο τίτλος. «Αυτή η διάκριση αποτελεί μεγάλη τιμή για τον υψηλό θεσμό που εκπροσωπώ, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα ειλικρινή μου αισθήματα υπερηφάνειας αντιπροσωπεύουν, επίσης, την εκτίμηση της Κύπρου για το σημαντικό εθνικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο που έχετε επιτελέσει για σχεδόν έναν αιώνα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, επισημαίνοντας τις συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας στη νεκρή ζώνη και την αναγκαιότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, κάτι που επιβεβαιώθηκε με τον διορισμό της κας Maria Ángela Holguin Cuéllar ως Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Και πρόσθεσε: «Δεν υποτιμώ τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Γνωρίζω πολύ καλά τις προκλήσεις που πηγάζουν από τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας για λύση ‘δύο κρατών’ και την απαράδεκτη θέση της Τουρκίας για επιβολή συνθηκών για την επανέναρξη των συνομιλιών, δηλαδή την ούτω καλούμενη κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Οι τουρκικές θέσεις έχουν απαντηθεί εδώ και καιρό, και έχουν απαντηθεί από κάθε Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα τουρκικά αιτήματα έχουν απαντηθεί συστηματικά από την ίδια τη διεθνή κοινότητα, από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, από όλες τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ άλλη βάση για την επίλυση του Κυπριακού από αυτή που περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η παρανομία που προέρχεται από εισβολή, χρήση βίας και κατοχή δεν μπορεί να αναγνωριστεί, δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί.»
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε θερμές ευχές προς την Πρέσβη κα Θεοδώρα Κωνσταντινίδου για τον διορισμό της ως Προϊστάμενης της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η πλούσια και καρποφόρος διπλωματική της καριέρα, καθώς και το έντονο αίσθημα ευθύνης που τη διακρίνει αποτελούν τα απαραίτητα εργαλεία για την επιτυχή εκπλήρωση αυτής της σημαντικής αποστολής.
Με ικανοποίηση αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την επανένταξη της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων στη δομή του Υπουργείου Εξωτερικών. «Άλλωστε, η περαιτέρω ενίσχυση, ο συντονισμός και η εντατικοποίηση των σχέσεων με τη διασπορά αποτελεί κεντρικό στόχο και κύριο πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής», είπε.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του λαού και της Κυβέρνησης της Κύπρου για το έργο που έχει επιτελεστεί, τα επιτεύγματα που έχουν επιτευχθεί και όλες τις δράσεις που έχουν αναληφθεί από την Αδελφότητα υπέρ των συμφερόντων της κοινότητας και της Κύπρου.
Και υπογράμμισε: «Το έργο σας ενδυναμώνει τις προσπάθειές μας, μας γεμίζει δύναμη και ελπίδα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας προς την εκπλήρωση των εθνικών μας προσδοκιών και στόχων· να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε την Κύπρο.»