Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Κοινή δήλωση Ελλάδας-Τουρκίας στην Άγκυρα: Κοινή δέσμευση να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα



Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η δίωρη συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, με τον Τούρκο ομόλογό της πρέσβη Μπουράκ Ακτσαπάρ στην 'Αγκυρα,

στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

 

Επρόκειτο για τη δεύτερη συνάντηση του πολιτικού διαλόγου που συμφωνήθηκε να διεξαχθεί μεταξύ των δύο χωρών, παράλληλα με τη θετική ατζέντα, των λεγόμενων θεμάτων «χαμηλής πολιτικής» και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

 

Κατά τη συνάντηση δεν ετέθησαν τα λεγόμενα «δύσκολα θέματα», όπως εκείνα που αφορούν στην οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Ωστόσο, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι πρέπει αποφεύγονται οι δηλώσεις που δυναμιτίζουν το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα.

 

Το θέμα των NAVTEX και ΝΟΤΑΜ που εκδίδει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο ετέθη από την ελληνική πλευρά.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση Παπαδοπούλου - Ακτσαπάρ ήταν και η από κοινού καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και το Μεταναστευτικό.

 

Τέλος, έγινε η πρώτη συζήτηση για την προετοιμασία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Μάιο. Πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, θα προηγηθούν άλλες δύο συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων. Η πρώτη στις 15 Απριλίου με την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη για τη θετική ατζέντα και η δεύτερη στις 22 Απριλίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

 

Δεν έγιναν δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντηση των δύο υφυπουργών και εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται:

 

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, πέραν των διαφόρων πτυχών των διμερών σχέσεων, συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο από τους ηγέτες των δύο χωρών, διερευνώντας επιπλέον τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας. Αξιολόγησαν τις προετοιμασίες για την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία, τον Μάιο και προέβησαν σε απολογισμό της επιτευχθείσας, μέχρι στιγμής, προόδου στους υφιστάμενους διαύλους διαλόγου, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της διμερούς σχέσης».