Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Ρωσία: Βουλευτές κατέθεσαν νομοσχέδιο που ακυρώνει την παραχώρηση της Κριμαίας στην Ουκρανία, το 1954


 

Ρώσοι βουλευτές υπέβαλαν στη Δούμα ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα ξαναγράψουν ένα κεφάλαιο της ιστορίας, ακυρώνοντας την απόφαση της Σοβιετικής Ένωσης να εκχωρήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Η ενέργεια αυτή φαίνεται ότι έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας νομικής βάσης ώστε να ισχυριστεί η Ρωσία ότι η Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, δεν ήταν ποτέ τμήμα της Ουκρανίας.

Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε από μέλη των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου και χαρακτηρίζει την παραχώρηση της Κριμαίας στην Ουκρανία, το 1954, αυθαίρετη και παράνομη επειδή δεν διεξήχθη δημοψήφισμα και, επιπροσθέτως, οι σοβιετικές αρχές δεν είχαν το δικαίωμα να παραχωρήσουν εδάφη από τη μία δημοκρατία στην άλλη, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα συζητηθεί το νομοσχέδιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καταγγείλει την παραχώρηση της Κριμαίας στην Ουκρανία από τον Σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουτσόφ, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκαν οι νομικοί κανόνες της εποχής. Οι κάτοικοι της Κριμαίας είχαν ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας, μαζί με εκείνους της υπόλοιπης Ουκρανίας, στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση. Ρωσία και Ουκρανία στη συνέχεια αναγνώρισαν η μία τα σύνορα της άλλης, όμως η Μόσχα κατέλαβε την Κριμαία το 2014 και την προσάρτησε έπειτα από ένα δημοψήφισμα που το Κίεβο και οι δυτικές χώρες θεωρούν παράνομο.