O βουλευτής κ. Πανίκος Λεωνίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και Μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της Συνέλευσης, μετέβη στο Βέλγιο,
ως μέλος αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, αποτελούμενης από τον Γενικό Γραμματέα, Έλληνα βουλευτή κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον Σύμβουλο της ΔΣΟ κ. Κώστα Μυγδάλη.Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας της αντιπροσωπίας της ΔΣΟ με εκπροσώπους χριστιανικών εκκλησιών και οργανώσεων, καθώς και ευρωβουλευτών και άλλων παραγόντων που συμμετείχαν στη διαμόρφωση του διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης. Κεντρικά θέματα συζήτησης ήταν η συμπερίληψη αναφορών στις χριστιανικές αξίες στα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και η αποστολή σχετικής Διακήρυξης προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις Πολιτικές Παρατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τη συνάντηση φιλοξένησε η Επιτροπή των Καθολικών Επισκοπικών Διασκέψεων της EE στην έδρα της οργάνωσης, στις Βρυξέλλες.
Σε παρέμβασή του ο κ. Λεωνίδου, αναφερόμενος στις σημερινές ευρωπαϊκές αξίες, οι οποίες σφυρηλατήθηκαν στους τρεις βασικούς πυλώνες της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, του ρωμαϊκού δικαίου και της χριστιανικής παράδοσης, επισήμανε ότι στον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης απουσιάζουν οι αναφορές στον τρίτο, χριστιανικό πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, παραγνωρίζοντας εκ τούτου τις πολυάριθμες κοινότητες πιστών και ακολούθων από όλα τα χριστιανικά δόγματα. Οι αξίες που αναφέρονται στο Άρθρο 2 της Συνθήκης για την EE βασίζονται στις χριστιανικές αξίες και η αναγνώριση της συνδρομής τους εμπίπτει στις πρόνοιες του Άρθρου 17 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, πρόσθεσε ο κ. Λεωνίδου. Ενόψει δε των Ευρωεκλογών, ο κ. Λεωνίδου τόνισε ότι η σημασία των χριστιανικών αξιών πρέπει να αναγνωριστεί και να συμπεριληφθεί στα προεκλογικά προγράμματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών.
Την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2023, ο κ. Λεωνίδου ήταν ομιλητής στην παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» που συνδιοργάνωσαν η ΔΣΟ, η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και το Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών «Αργώ» στο Ορθόδοξο Κέντρο Ambiorix.
Στην ομιλία του, ο κ. Λεωνίδου υπογράμμισε ότι η Αγία Σοφία έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ταυτόχρονα παγκόσμιο σύμβολο πολιτιστικής κληρονομιάς και εμβληματικό μνημείο θρησκευτικής παράδοσης για εκατομμύρια πιστούς του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Επισήμανε περαιτέρω ότι, η εκστρατεία υπό την αιγίδα της ΔΣΟ, με την έκδοση του εν λόγω τόμου και η μετάφρασή του σε δεκατέσσερις, μέχρι σήμερα, γλώσσες, σκοπούν τόσο στην καταδίκη της απόφασης της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ σε τζαμί, όσο και στην ευαισθητοποίηση των αρχών και της κοινωνίας των πολιτών σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο για τις φθορές που έχουν προκληθεί στο μνημείο, λόγω της αθρόας και ανεξέλεγκτης προσέλευσης επισκεπτών, ελλοχεύοντας περαιτέρω κινδύνους για τη βιωσιμότητα του μνημείου.