Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της 14ης Συνάντησης της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΜΟΚΕ) της Ευρωπόλ στη Γάνδη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για τις πρόσφατες δραστηριότητες της Ευρωπόλ, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας κ. Δημήτρης Δημητρίου εξέφρασε ικανοποίηση για την υιοθέτηση του Σχέδιου Δράσης για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο, όπως υποστήριξε, αναμένεται να συμβάλει θετικά στον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο. Σημείωσε δε ότι επιβάλλεται η επικέντρωση στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών και επισήμανε ότι το εν λόγω Σχέδιο ενισχύει τον ρόλο της Ευρωπόλ. Ζήτησε σε αυτό το πλαίσιο περαιτέρω πληροφόρηση από την Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπόλ κ. Catherine De Bolle για τη δράση του Οργανισμού σε αυτό τον τομέα.
Αναφερόμενος σε πρόταση Κανονισμού για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών που υπέβαλε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Δημητρίου ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες για τις νέες εξουσίες που προνοούνται για την Ευρωπόλ, τις νέες υποχρεώσεις που προκύπτουν για τα κράτη μέλη και τον πιθανό αντίκτυπό τους.
Σε απάντησή της η Εκτελεστική Διευθύντρια αναφέρθηκε στην αποστολή προσκεκλημένων αξιωματούχων (guest officers) σε σημεία άφιξης μεταναστών σε κράτη πρώτης υποδοχής περιλαμβανομένης της Κύπρου, αλλά και στη γενικότερη υποστήριξη που παρέχει η Ευρωπόλ. Σε ό,τι αφορά την πρόταση Κανονισμού στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Δημητρίου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπόλ κ. Peter De Buysscher, απάντησε ότι η Ευρωπόλ καλωσορίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι στο παρόν στάδιο οι επιπρόσθετες αρμοδιότητες που προκύπτουν για την Ευρωπόλ καθώς και οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της, τυγχάνουν αξιολόγησης σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου.
Εξάλλου, σε παρέμβασή του σε ενότητα με θέμα την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου. Υπογράμμισε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να επιδιωχθεί συνεργασία με αρμόδιους φορείς και να εξευρεθούν κατάλληλα εργαλεία για την ενίσχυση της πρόληψης και την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων καθώς και για την καλύτερη προστασία πιθανών θυμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι πρέπει να αναγνωριστεί ο σημαντικός ρόλος της κοινωνίας των πολιτών και η συμβολή της στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, την καλλιέργεια της δέουσας κουλτούρας, την έρευνα, την κατάρτιση και τον εντοπισμό πιθανών θυμάτων. Τέλος, ο κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η εμπορία προσώπων συνδέεται με την παράνομη μετανάστευση και κατήγγειλε σε αυτό το πλαίσιο την εργαλειοποίησή της από την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να διοχετεύει παράνομες μεταναστευτικές ροές μέσω των κατεχομένων προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.