Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της 14ης Συνάντησης της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΜΟΚΕ) της Ευρωπόλ στη Γάνδη.
Σε παρέμβασή του σε συζήτηση με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων κ. Wojciech Wiewiórowski, ο κ. Νίκος Κέττηρος σημείωσε ότι η ΜΟΚΕ Ευρωπόλ οφείλει να επιτηρεί την ισορροπία μεταξύ των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της αναγκαιότητας για ασφάλεια. Σημείωσε δε ότι οι εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και η Ευρωπόλ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το έγκλημα, χωρίς όμως οι πολίτες να υφίστανται δυσανάλογη παρέμβαση στην ιδιωτικότητά τους. Υπογράμμισε δε ότι η εξισορρόπηση της ανάγκης για πρόληψη του εγκλήματος με την ανάγκη προστασίας του διαδικτυακού απορρήτου αποτελεί σημαντική πρόκληση, η οποία έχει τεθεί έντονα με αφορμή την πρόσφατη πρόταση Κανονισμού για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Υπογραμμίζοντας την καίρια σημασία της προστασίας των παιδιών, ο κ. Κέττηρος ζήτησε ενημέρωση για τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει ο Επόπτης για τις ενδεχόμενες συνέπειες της πρότασης Κανονισμού στην ιδιωτική ζωή και την προστασία προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στο απόρρητο των επικοινωνιών. Ο κ. Κέττηρος ρώτησε επιπλέον κατά πόσον υπάρχουν κατάλληλα τεχνικά μέσα, ώστε να επιτυγχάνεται η προστασία της ιδιωτικότητας, χωρίς όμως να υπονομεύεται η προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.
Σε απάντησή του ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το εύρος των ελέγχων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη νομιμότητά τους και σημείωσε ότι η συμβιβαστική πρόταση που διαμορφώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σε παρέμβασή του σε ενότητα με θέμα την εμπορία παράνομων όπλων, ο κ. Ηλίας Μυριάνθους υπογράμμισε ότι η στόχευση των εγκληματικών δικτύων και προσώπων που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση, διανομή και χρήση πυροβόλων όπλων, πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου. Υποστήριξε δε ότι οι ειδικοί και αναλυτές της Ευρωπόλ πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για εξεύρεση νέων μεθοδολογιών για την αστυνόμευση εμπιστευτικών πληροφοριών, ώστε τα κράτη μέλη να είναι σε θέση να αναπτύξουν δικές τους δυνατότητες για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση του φαινομένου του «σκοτεινού διαδικτύου» (Darknet).
Περαιτέρω ο κ. Μυριάνθους σημείωσε ότι, ενόψει πιθανής αύξησης του λαθρεμπορίου πυροβόλων όπλων, λόγω και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τη διακίνηση πυροβόλων όπλων, το οποίο θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη κατακερματισμένη νομοθεσία. Τέλος, ο βουλευτής τόνισε ότι ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στις συλλογικές προσπάθειες των εθνικών κοινοβουλίων με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας παράνομων όπλων, ενώ ο ενισχυμένος συντονισμός μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου αποτελεί καταλύτη στην προσπάθεια καταπολέμησης αυτής της απειλής.