Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Ανακοίνωση του ΣΑΛΑ αναφορικά με την τελετή υπογραφής δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων


 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023, στο Υπουργείο Οικονομικών, η τελετή υπογραφής της δανειακής σύμβασης μεταξύ του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντας

(ΣΑΛΑ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χρηματοδότηση δύο σημαντικών έργων του ΣΑΛΑ: την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στην κοινότητα Παλώδιας και τη μελέτη του αποχετευτικού συστήματος στο Σύμπλεγμα Κουρίου (Ύψωνα, Κολόσσι, Ερήμη, Επισκοπή, Τραχώνι, Ασώματο, Ακρωτήρι και Τζερκέζ).

Το ύψος του δανείου ανέρχεται στα δέκα εκατ. ευρώ και αφορά στη χρηματοδότηση της κυβερνητικής συνεισφοράς στα δύο έργα.

Τη δανειακή σύμβαση υπέγραψαν, εκ μέρους του ΣΑΛΑ, ο Γενικός Διευθυντής κ. Γιάννης Τσουλόφτας και, εκ μέρους της ΕΤΕπ, ο Αντιπρόεδρός της κ. Κυριάκος Κακουρής. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού και του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος.

Στην ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛΑ ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη διαχρονική στήριξή της στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Συμβουλίου για υλοποίηση θεμελιωδών έργων υποδομής στη Λεμεσό, τα οποία συνέβαλαν τα τελευταία 30 χρόνια στη μετεξέλιξη της πόλης από μια μικρή επαρχιακή πόλη σε ένα διεθνούς εμβέλειας επιχειρηματικό κέντρο, ένα φημισμένο τουριστικό προορισμό και έναν περιζήτητο χώρο για μόνιμη κατοικία.

Με χρηστή, υπεύθυνη και συνετή οικονομική διαχείριση, το Συμβούλιο ως δανειολήπτης τηρεί κατά γράμμα και κατά πνεύμα τους όρους των δανειακών συμβάσεων που έχει συνάψει. Από τον συνολικό δανεισμό ύψους 110 εκατ. ευρώ το ΣΑΛΑ έχει ήδη αποπληρώσει στην ΕΤΕπ κεφάλαιο συνολικού ύψους 45 περίπου εκατ. ευρώ.

Το ΣΑΛΑ προσβλέπει στη συνέχιση και στην αναβάθμιση της μέχρι σήμερα αγαστής συνεργασίας μεταξύ ΣΑΛΑ και ΕΤΕπ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολλών παρόμοιων αναπτυξιακών έργων, τα οποία αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και προστατεύουν το περιβάλλον στην πόλη και επαρχία Λεμεσού.