Σ. Φάμελλος: «Υπήρχε και υπάρχει σχέδιο απαξίωσης και αλλοίωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» * Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ πλέον βάζει την ατζέντα και η κυβέρνηση ακολουθεί απολογούμενη * Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη * ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση ασκεί επικοινωνία, αντί να λύσει τα επίμονα προβλήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας * Ελλ. Λύση: Προσφυγή στις αρμόδιες αρχές για τις δημοσκοπήσεις "αγνώστου ταυτότητας" * Κυβερνητικές πηγές: Το ΠΑΣΟΚ αντί να επιτίθεται στην κυβέρνηση ας απολογηθεί στην κοινωνία για τη στάση του για τα απογευματινά χειρουργεία * Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών - Έμφαση στο κόστος της ενέργειας * Συναντήσεις για το μεταναστευτικό του Ν. Παναγιωτόπουλου με τους υπουργούς Εσωτερικών Τουρκίας και Αρμενίας * Τάκης Θεοδωρικάκος: Με το OpenBusiness απλοποιούμε τις διαδικασίες και ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα * Ν. Δένδιας: Νέα Δομή Ενόπλων Δυνάμεων με συγχωνεύσεις μονάδων και σχηματισμών και αντι-drone θόλο * Ν. Χαρδαλιάς: «Εκατό χρόνια μετά, η Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα είναι ένας σύγχρονος Δήμος με τη δική του ξεχωριστή, ζωντανή ιστορία» * Π. Μαρινάκης: Πάνω από 600 θα είναι οι κωδικοί προϊόντων που θα μειωθεί η τιμή τους * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στη συζήτηση για τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας σε πράσινα επαγγέλματα και δεξιότητες που διοργανώνει η ΑνΑΔ, στη Λευκωσία


Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στη συζήτηση για τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας σε πράσινα επαγγέλματα και δεξιότητες που διοργανώνει η ΑνΑΔ, στη Λευκωσία

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να χαιρετίσω τη σημερινή συζήτηση για τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας σε πράσινα επαγγέλματα και δεξιότητες, που διοργανώνει η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου, και σας συγχαίρω ιδιαίτερα για αυτή την πρωτοβουλία.

Είναι γεγονός πως για να πετύχει η Κύπρος τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, απαιτείται η αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επιπέδου σε πράσινες θέσεις εργασίας. Όπως είναι αναμενόμενο, η μετάβαση προς την πράσινη οικονομία επηρεάζει την αγορά εργασίας δημιουργώντας ζήτηση από τις επιχειρήσεις για ανθρώπινο δυναμικό με συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές και βιώσιμες στο μέλλον.

Το έτος δεξιοτήτων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο προς την επίτευξη μιας πράσινης μετάβασης με κοινωνική δικαιοσύνη, αφού προωθεί την επανεκπαίδευση και επανειδίκευση των εργαζομένων και επιτρέπει την είσοδο ή επανένταξη νέων ομάδων. Την ίδια στιγμή, συμβάλλει στην ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου σε κάθε δραστηριότητά μας και στη διασφάλιση ότι οι αποφάσεις και ενέργειές μας λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές συνέπειες.

Επιπλέον, ενισχύει την υφιστάμενη γνώση για να μπορούν να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι στις επικείμενες αλλαγές και στη συνολική προσπάθεια για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και βοηθά στη διάδοση ορθών πρακτικών και επιτυχημένων παραδειγμάτων από όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Κυρίως, όμως, ενημερώνει για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, ενώ παρέχει ευκαιρίες απόκτησης «καλύτερων» θέσεων εργασίας για όσους επιλέγουν να επανεκπαιδευτούν.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2022 με θέμα «Green Skills and Knowledge Concepts: Labelling the ESCO* classification» καταγράφονται 571 έννοιες που αφορούν δεξιότητες και γνώσεις που χαρακτηρίζονται ως πράσινες. Αυτές τις γνώσεις, αυτά τα νέα επαγγέλματα, πρέπει να τα προωθήσουμε στους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και σε όσους και όσες βρίσκονται ήδη στην αγορά εργασίας για να μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται.

Ως Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συμμετέχουμε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων. Η ενεργή συμμετοχή του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Παιδείας, του Υφυπουργείου Έρευνας, του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, της ΑνΑΔ και του Κέντρου Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ) φέρνει κοντά όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους, μας μετατρέπει σε συμμέτοχους στη διαμόρφωση των προγραμμάτων κατάρτισης και ενημέρωσης και αποδεικνύει έμπρακτα την υλοποίηση του 17ου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης που προωθεί τη συνεργασία.

Η συνεργασία όλων εμάς, υπό το πρίσμα της εξειδίκευσης ενός εκάστου, αποτελεί τη μαγιά με την οποία διαμορφώνεται το πρόγραμμα αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας αλλά και της προώθησης των πράσινων επαγγελμάτων. Το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος συνδράμει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, την όλη προσπάθεια. Πέρα από την ενίσχυση του υλικού που διαμόρφωσε το ΚΕΠΑ για τις πράσινες δεξιότητες, έχουμε αναλάβει, σε συνεργασία με το Κυπριακό Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης- CSR Cyprus, τη διοργάνωση εργαστηρίων πράσινων δεξιοτήτων σε παγκύπρια εμβέλεια. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία τα πρώτα δύο εργαστήρια που απευθύνονταν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρώτο, που έγινε τον Οκτώβριο, είχε ως θέμα την εφαρμογή αρχών κυκλικής οικονομίας στις επιχειρήσεις και το δεύτερο, που έγινε τον Νοέμβριο, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και αποτροπή του greenwashing. Σημειώνω ότι προγραμματίζεται η υλοποίηση ακόμα τριών εργαστηρίων στους επόμενους μήνες. Το αμέσως επόμενο εργαστήριο με θέμα «Πώς μετρώ και πώς μειώνω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επιχείρησής μου» έχει προγραμματιστεί για τις 16 Ιανουαρίου.

Σε αυτά τα εργαστήρια οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι/εργαζόμενες σε αυτές αποκτούν γνώσεις ώστε να είναι πιο έτοιμοι/έτοιμες για να ανταποκριθούν στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι στα εργαστήρια συμμετέχουν και επιχειρήσεις όπου παρουσιάζουν καλές πρακτικές, καταγράφονται εκείνα τα πράσινα επαγγέλματα που η αγορά έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή αλλά και μελλοντικά.

Υπό το φως των πιο πάνω χαιρετίζουμε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της COP28 στο Ντουμπάι, πριν από λίγες μέρες, για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, η οποία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της εποχής των ορυκτών καυσίμων. Το κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε από τις 198 χώρες που συμμετείχαν, καλεί για μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα ώστε να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές ως το 2050 και ζητά τριπλασιασμό των δυνατοτήτων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως ως το 2030. Ταυτόχρονα, η διάσκεψη έθεσε σε λειτουργία το Ταμείο Απωλειών και Ζημιών με σκοπό τη στήριξη των ευάλωτων χωρών στην αντιμετώπιση των καταστροφών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Αυτή η απόφαση αντικατοπτρίζει όχι μόνο την παγκόσμια δέσμευση για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά επαναπροσδιορίζει και το μέλλον των επαγγελμάτων, δείχνοντας τον δρόμο προς τα πράσινα επαγγέλματα.

Συνεπώς, η ανάπτυξη πράσινων επαγγελμάτων και η ενίσχυση των αναγκαίων δεξιοτήτων αποτελεί προϋπόθεση για μετάβαση στην πράσινη οικονομία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να καταστεί κινητήρια δύναμη καινοτομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και οικονομικής ανθεκτικότητας. Η δέσμευσή μας στις πράσινες δεξιότητες και τα επαγγέλματα αποτελεί επένδυση στο μέλλον, ένα μέλλον όπου το ανθρώπινο δυναμικό μας θα είναι εξοπλισμένο με τη γνώση και την εμπειρογνωμοσύνη που απαιτούνται για να οδηγήθει η χώρα μας σε ένα νέο και βιώσιμο οικονομικό περιβάλλον.

Κλείνοντας, θα ήθελα συγχαρώ εκ νέου τους διοργανωτές της σημερινής συζήτησης για τα πράσινα επαγγέλματα αλλά και όλους τους συμμετέχοντες. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα και συμπεράσματα της συζήτησης, καθώς και την επικαιροποιημένη μελέτη της ΑνΑΔ για τις ανάγκες σε πράσινες δεξιότητες στην κυπριακή οικονομία 2017- 2027.

 

*Το ESCO (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations) είναι το πολύγλωσσο ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης δεξιοτήτων, ικανοτήτων, προσόντων και επαγγελμάτων.