Ν. Παππάς: Ρεκόρ φόρων 27ετίας
Τη βασική δέσμη των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, για τη βελτίωση της «συλλογικής ευημερίας», πρόταξε ο γενικός εισηγητής του κόμματος Νίκος Παππάς,κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του κρατικού προυπολογισμού για το 2024.
Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
-αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων
-αύξηση 10% στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων
-επαναφορά της 13ης σύνταξης, για να καλυφθεί τουλάχιστον ο πληθωρισμός τροφίμων
-μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ
-θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα
-αφορολόγητο 10.000 ευρώ για όλους
-κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
-ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα στα φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την πηγή εισοδήματος αλλά και για τις επιχειρήσεις.
-ρύθμιση ιδιωτικού χρέους με κούρεμα οφειλών και μεγάλο αριθμό δόσεων
-προστασία της πρώτης κατοικίας
-προστασία των ευλόγων δαπανών διαβίωσης
-ενεργό ρόλο στην Αναπτυξιακή Τράπεζα
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε όσα λίγο νωρίτερα είπε ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Πέτσας, ότι δηλαδή, η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα ενώ μειώνονται οι φόροι, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ και της αποκάλυψης φορολογητέας ύλης που διέφευγε τα προηγούμενα χρόνια.
«Ο εισηγητής της πλειοψηφίας είπε ότι δεν αυξάνονται οι φόροι. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η κατέχουσα το ρεκόρ φόρων, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 29% και μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές στο 43%. Ρεκόρ 27ετίας! Για 27 χρόνια δεν έχει ξαναγίνει. Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται λόγω της ανάπτυξης. Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται επειδή αρνείστε να τιθασεύσετε το τέρας του πληθωρισμού και το αφήνετε να πέσει στα κεφάλια των νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε ότι το μείγμα έμμεσων και άμεσων φόρων παραμένει οδυνηρό, 63% είναι οι έμμεσοι φόροι. Τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 40%, δηλαδή 7 δις ευρώ παραπάνω.
Την ίδια ώρα όμως, σημείωσε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είχαν 10,5 δις ευρώ κέρδη το 2022. Πρωταθλήτριες ήταν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις ενέργειας, ιδίως οι τράπεζες με κέρδη 7,5 δις κέρδη, το 2022 και το 2023, και χωρίς να χρηματοδοτείται η αναπτυξιακή διαδικασία στην οικονομία.
Εμφατικά στάθηκε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη μελέτη του ΚΕΠΕ που αναφέρει ότι το δημόσιο έχει απώλειες 40 δις ευρώ, από την απόφαση της κυβέρνησης να αποσυρθεί από τη συμμετοχή του στις τράπεζες. «Ακούσαμε το γνωστό παραμύθι το τι έγινε το Γενάρη του 2015. Να σας ενημερώσω ότι σε λίγες μέρες, κλείνουμε 9 χρόνια από τον Γενάρη του 2015», είπε ο Νίκος Παππάς, εισπράττοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των συναδέλφων του, για να προσθέσει: «Μέχρι πότε έχετε σκοπό να πολιτεύεστε με αυτά τα σαθρά επιχειρήματα που ιστορικά αποδείχθηκε ότι δεν έχουν καμία βάση;». Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε προτού κλείσει η χρονιά ενημέρωση, με τη συμμετοχή και του ΤΧΣ, προκειμένου να φανεί στη βάση ποιων εντολών ελήφθησαν αποφάσεις που ζημιώνουν πάρα πολύ το δημόσιο. Πολύ περισσότερο, όπως τόνισε, που η κυβέρνηση δεν επιλέγει την απόσυρση του δημοσίου, μόνο από τις τράπεζες, αλλά σε μια κεκτημένη ταχύτητα «πώλησης των ασημικών», αποσύρεται το δημόσιο και από τη ΔΕΗ και από τα ΕΛΠΕ.
Στον αντίποδα, είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που στην πραγματικότητα είναι αποκλεισμένες και από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και από τον τραπεζικό δανεισμό. Αυτά ενώ το εμπορικό μέλημα παραμένει υψηλό.
Αλλά και στο σκέλος των επενδύσεων, ο Νίκος Παππάς επισήμανε ότι υπάρχει τελικά μεγάλη απόκλιση σε αυτά που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση και ζήτησε να υπάρξει σαφής εξήγηση γιατί έπεσε τόσο έξω στις εκτιμήσεις της. Πολύ περισσότερο, οι επενδύσεις δεν αφορούν σχηματισμό κεφαλαίων και παραγωγικότητα αλλά αφορούν αλλαγές τίτλων ιδιοκτησίας, αφορούν την πώληση κόκκινων δανείων.
Ιδίως σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία ζει μια κρίση διαρκείας, είπε ότι η κυβέρνηση προέκρινε μόνο τη δίδυμη λύση του σχεδίου «ΗΡΑΚΛΗΣ» και του πτωχευτικού κώδικα, που δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, δεν προστατεύει την επαγγελματική στέγη, δεν προστατεύει την αγροτική γη, δεν δίνει προστασία στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.