Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Πρώτη συνάντηση της ολομέλειας του Πειθαρχικού Συμβουλίου με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

 


Πρώτη συνάντηση της ολομέλειας του Πειθαρχικού Συμβουλίου με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

Συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Δικηγόρων κ. Γιώργο Σαββίδη είχαν σήμερα το πρωί, στη Νομική Υπηρεσία, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βορκάς και τα νεοδιορισθέντα μέλη του Πειθαρχικού Συμβούλιου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση της ολομέλειας του Πειθαρχικού Συμβουλίου υπό τη νέα της σύνθεση, με τον κ. Σαββίδη να συγχαίρει για τον διορισμό τους τα μέλη του Σώματος και να εστιάζει στο πολύ σοβαρό έργο που το Πειθαρχικό Συμβούλιο καλείται να επιτελέσει. Μια εργασία, όπως είπε, που είναι σημαντική και για τη βελτίωση του δικηγορικού επαγγέλματος στο σύνολό του.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Σαββίδης εγκωμίασε τα θετικά αποτελέσματα της εργασίας που τα τρία τελευταία χρόνια το Πειθαρχικό Συμβούλιο παρήξε για αποπεράτωση των καθυστερημένων υποθέσεων, εκφράζοντας συνάμα την ελπίδα όπως όλες οι υποθέσεις που εξακολουθούν να εκκρεμούν, να ολοκληρωθούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Σύμφωνα με τα στατικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Γραμματεία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, από το σύνολο των 1035 υποθέσεων που εκκρεμούσαν ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, είτε ως καθυστερημένες υποθέσεις (backlog) είτε ως νέες υποθέσεις που καταχωρίσθηκαν στη διάρκεια της παρελθούσης τριετίας, σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα μόνο 150 περίπου υποθέσεις, εκ των οποίων μερικές είναι ήδη υπό εξέταση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικυρώθηκαν επίσης τα τρία κλιμάκια του Πειθαρχικού Συμβουλίου για τον χειρισμό υποθέσεων, με τον δικηγόρο και μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου κ. Κυριάκο Κούσιο να αναλαμβάνει χρέη συντονιστή.

Τα κλιμάκια αυτά έχουν ως ακολούθως:

Κλιμάκιο Α:

Ξένιος Λ. Ξενόπουλος, Πρόεδρος

Χαράλαμπος Ζόππος, Μέλος

Σταύρος Σταύρου, Μέλος

 

Κλιμάκιο Β:

Παύλος Παύλου, Πρόεδρος

Κυριάκος Κουντούρης, Μέλος

Κυριακος Στυλιανού, Μέλος

 

Κλιμάκιο Γ:

Γιώργος Χριστοδούλου, Πρόεδρος

Αλέκος Αργυρού, Μέλος

Κυριακή Χατζηθωμά, Μέλος

Αποφασίστηκε να ακολουθήσει σύσκεψη του συντονιστή κ. Κούσιου με την Γραμματεία του Πειθαρχικού Συμβουλίου, για κατανομή των υποθέσεων στα τρία Κλιμάκια.

 

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας εξέφρασε ακόμη ευαρέσκεια για τις βελτιούμενες σχέσεις της Νομικής Υπηρεσίας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

 

Τέλος, κατά συνάντηση επικυρώθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2022.