Hellenic Cypriot Press Agency

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα με επιβολή νέων τραπεζικών κυρώσεων, άλλων κυρώσεων και δασμών στη Ρωσία έως ότου επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία. * Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως είναι «ιμπεριαλιστής» εμφορούμενος από «αναθεωρητισμό», προσάπτοντάς του πως έκανε «αντιστροφή της ιστορίας» συγκρίνοντάς τον με τον Ναπολέοντα *Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας εφόσον η αμερικανική οικονομική βοήθεια δεν είναι πλέον εγγυημένη, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν * Σφοδρές μάχες στη βορειοδυτική Συρία ανάμεσα σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της de facto κυβέρνησης και μαχητών «πιστών» στον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ άφησαν πίσω πάνω από 70 νεκρούς * «Όλοι θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μέσω της ισχύος κι αυτό είναι προς το συμφέρον και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», είπε αργά το βράδυ αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υφυπουργό για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Stephen Doughty.

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη και καταδικαστέα η κλιμάκωση της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα


 

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη και καταδικαστέα η κλιμάκωση της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα

«Η κλιμάκωση της χερσαίας επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα με θύματα αμάχους (μεταξύ άλλων και στο προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπαλίγια) και με αποτέλεσμα τη ραγδαία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωση του. «Αγνοεί τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία και υπερβαίνει το δικαίωμα αυτοάμυνας της χώρας απέναντι στη Χαμάς», προσθέτει.

 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «οι ισραηλινές επιχειρήσεις που παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο βυθίζουν κι άλλο, παλαιστινίους και ισραηλινούς στον φαύλο κύκλο της βίας, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο τη λύση δύο κρατών και αυξάνοντας τον κίνδυνο επέκτασης της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή με την εμπλοκή και άλλων χωρών».

 

Υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ οφείλει να βάλει τέλος στην άβουλη στάση του παρατηρητή και να προωθήσει μια κοινή θέση υπέρ των πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ. Οφείλει, επιτέλους, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει ενεργά κατάπαυση πυρός, προστασία των αμάχων, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση των ομήρων. Με απώτερο σκοπό την επανεκκίνηση των συνομιλιών για τερματισμό της κατοχής και λύση δύο κρατών που συμβιώνουν ειρηνικά, στη βάση των συνόρων του 1967 με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους».

      

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «αντί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να στηρίζει αυτή τη γραμμή και να  ακολουθεί την ισορροπημένη στάση της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και πολλών άλλων χωρών, προωθεί μια  στρατηγικά λανθασμένη πολιτική με επικίνδυνες προεκτάσεις για τη χώρα». Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός:

- συναντά μόνο τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και όχι τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, 

- δηλώνει πως «ό, τι και αν συμβεί, πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρώπινο κόστος" και ότι "η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να επιβληθεί όταν είναι απαραίτητη», 

- δεν καταδικάζει τον θάνατο αμάχων στα κτίρια της Μονής Αγίου Πορφυρίου,

και, κυρίως, απέχει από ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός».

 

«Το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει να προωθεί την ειρήνη, την σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της. Όχι μια μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου, που δρα εις βάρος των συμφερόντων και των αρχών της χώρας μας. Μια πολιτική που συχνά φέρνει ντροπή στον ελληνικό λαό», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.