Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις από πλευράς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Εκπρόσωπος, ερωτηθείς για το περιεχόμενο της επιστολής της εταιρείας Chevron, είπε ότι έχουν γίνει ανταλλαγές επιστολών μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρείας τις τελευταίες μέρες. «Βρισκόμαστε εν μέσω μιας διαπραγμάτευσης, σε αυτό το στάδιο δεν είναι ούτε ωφέλιμο ούτε μπορεί να γίνει οποιαδήποτε περαιτέρω τοποθέτηση. Το κοίτασμα είναι σημαντικό και για την εταιρεία και για την Κυπριακή Δημοκρατία και η παρουσία μιας τέτοιας εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης».
Ερωτηθείς αν αναμένεται η εταιρεία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει κατάληξη σε αυτή τη διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν καλή τη πίστει.
Σε ερώτηση για το θέμα της Πύλας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση είναι σε διαρκή επαφή με την ειρηνευτική δύναμη επαναλαμβάνοντας την ειλικρινή της βούληση να επαναρχίσουν οι εργασίες σύμφωνα με τις πρόνοιες της Συναντίληψης, αναμένοντας από τα Ηνωμένα ‘Εθνη να διασφαλίσουν ότι οι πρόνοιες αυτές θα υλοποιηθούν στο σύνολό τους.
Σε άλλη ερώτηση ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συναντίληψης.
Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα καθόδου στην Κύπρο ομάδας εμπειρογνωμόνων για το θέμα διερεύνησης των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας διεθνώς για την Κύπρο ο Εκπρόσωπος είπε: «O αριθμός (των ατόμων της ομάδας) και η χώρα προέλευσής τους θα ανακοινωθεί με την έλευσή τους στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εντός του πλαισίου της έμπρακτης επίδειξης μηδενικής ανοχής, έχει επικοινωνήσει προσωπικά με κράτος για να αποσταλεί ομάδα εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα συνδράμουν στο έργο των ερευνητών στην Κύπρο. Η ανταπόκριση ήταν άμεσα θετική».
Πρόσθεσε ότι η αρμόδια Υπηρεσία της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Κύπρο έχει ενισχυθεί με επιπρόσθετο προσωπικό και θα γίνεται περαιτέρω ενίσχυση όπου χρειάζεται με άτομα που διαθέτουν το απαραίτητο υπόβαθρο.
Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε σε ένα κράτος για το θέμα, στη βάση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας αυτού του κράτους, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην αποφασιστικότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης ως προς τη διερεύνηση και πλήρη διαλεύκανση όλων των στοιχείων, είτε αυτών που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είτε αυτών που βρίσκονταν ήδη ενώπιον των Αρχών.
Επισήμανε ότι «όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταστήσει σαφές, δεν θα επιτρέψουμε να αφεθεί οποιαδήποτε σκιά στο όνομα της χώρας μας, με την όποια πιθανή ζημιά μπορεί να επιφέρει στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, τον οποίο τα τελευταία χρόνια έχουμε θωρακίσει».
Ερωτηθείς για το θέμα του διορισμού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων 'Εθνών για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η ενημέρωση που έχει η Κυβέρνηση είναι πως το όνομα της προσωπικότητας που θα επιλέξει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.
«Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει μεταφέρει ότι είναι αποφασισμένος το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε διορισμό απεσταλμένου. Είναι κάτι που εμείς χαιρετίζουμε και επιθυμούμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τη δική μας ειλικρινή βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν. Αυτό, όπως είπε ο κ. Λετυμπιώτης, αποδεικνύεται και από το γεγονός της άμεσης θετικής απάντησης της πλευράς μας στο όνομα που είχε επιλέξει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών που, ωστόσο, η τουρκική πλευρά απέρριψε.
Σε ερώτηση για το θέμα που αφορά στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω υλοποίησης της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρωτοβουλία, προτού παρουσιαστεί ενώπιον των Ευρωπαίων εταίρων μας αλλά και των άλλων κρατών της περιοχής και των διεθνών οργανισμών, είχε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο ο σχεδιασμός μπορούσε να διασφαλίσει ότι, μόλις οι συνθήκες το επέτρεπαν, θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή. Και αυτό ισχύει και σήμερα. Έχει αναπτυχθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, έχοντας διαφορετικά σενάρια ως προς τις συνθήκες που μπορεί να επικρατούν. Αναφερόμαστε στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σενάριο υλοποίησης της πρωτοβουλίας.
Αυτό που σήμερα εκκρεμεί είναι, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή η υλοποίηση της πρωτοβουλίας».
Τέλος, κληθείς να πει πού βρίσκεται το θέμα με την επέκταση του ζητήματος της τηλεργασίας και στον δημόσιο τομέα, πέραν από τον ιδιωτικό και τον ευρύτερη δημόσιο τομέα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Eίναι ένα ζήτημα το οποίο έχει ήδη συζητηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και θα τροχοδρομηθεί παράλληλα και αυτό ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Έχουμε δει και κατά την εποχή της πανδημίας τη σημαντική συμβολή της τηλεργασίας, όταν αυτή αξιοποιείται με τον κατάλληλο τρόπο, πάντοτε προς όφελος της αποδοτικότητας των εργαζομένων αλλά και των δικαιωμάτων τους. Το πρώτο βήμα έχει γίνει προχθές. Χαιρετίζουμε, για ακόμη μια φορά, την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και αυτό θα ακολουθήσει και στον δημόσιο τομέα».
Ερωτηθείς γιατί παρατηρείται καθυστέρηση, ο Εκπρόσωπος είπε: «Yπάρχουν διαδικασίες οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του δημόσιου τομέα. Oι διαδικασίες που προνοούνται ώστε να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή στον δημόσιο τομέα είναι κάτι που το Υπουργείο Οικονομικών έχει αξιολογήσει και αξιολογεί. Το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού προηγήθηκε ήδη η έγκριση από τη Βουλή, θα διευρυνθεί ή θα εξεταστεί η διεύρυνσή του και στον δημόσιο τομέα».