Π. Μαρινάκης: Το φορολογικό νομοσχέδιο περιέχει δίκαιες παρεμβάσεις και δεν έχει λογική αύξησης φόρων
«Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία το φορολογικό νομοσχέδιο και δεν υπάρχει διάθεση παρέκκλισης από την κεντρική του φιλοσοφία. Και, μάλιστα, περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις, περισσότερο συζητείται αυτή για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και οι υπόλοιπες είναι πολύ σημαντικές. Το νομοσχέδιο αυτό συνολικά έχει έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, μέσα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, πάνω από τρία δισεκατομμύρια. Είναι μια σειρά από παρεμβάσεις. Πολύ μεγάλη αυστηροποίηση των προστίμων για χρήση μετρητών, μεταβίβαση ακινήτων μόνο με ηλεκτρονικό χρήμα, αλλαγές στα Airbnb. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Μια σειρά, από παρεμβάσεις, μία εκ των οποίων είναι και ένα δικαιότερη σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών» τόνισε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 10,3 FM, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
«Δεν γίνεται το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα και μάλιστα το 50% εξ αυτών να δηλώνει ζημιές. Αυτό το 71% δεν σημαίνει ότι είναι όλοι φοροφυγάδες και γι' αυτό και δεν είναι οριζόντια η παρέμβαση» πρόσθεσε.
Εκτίμησε ότι επί της αρχής είναι μια πολύ δίκαιη παρέμβαση και σε καμία περίπτωση δεν έχει λογική αύξησης φόρων. «Ούτε κάποιος φορολογικός συντελεστής αυξάνεται, ούτε θέλουμε να βάλουμε απέναντι τον ελεύθερο επαγγελματία, γιατί πάρα πολύ απλά αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι πέρασε πάρα πολύ δύσκολα, όπως και πολλοί άλλοι, το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, σε μια Ελλάδα που για πάρα πολλά χρόνια το μόνο που έκανε ήταν να βάζει φόρους» είπε.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέφερε: «τρεις είναι οι κατηγορίες των παρεμβάσεων: Αύξηση εισοδημάτων. Δείτε τον πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ πριν από δύο εβδομάδες. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων, μετά από φόρους και υποχρεώσεις, αυξήθηκε κατά 7,5%. Πώς το κάνουμε αυτό; Αυξήσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις συντάξεων, νέα αύξηση κατώτατου μισθού σε λίγους μήνες, όλες οι παρεμβάσεις που κάνουμε, αύξηση του αφορολόγητου, για να μην κουράσω. Δεύτερος πυλώνας πολιτικής, οι στοχευμένες παρεμβάσεις. Τα χρήματα τα οποία δίνονται σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες, η αύξηση του εγγυημένου εισοδήματος, το καλάθι του νοικοκυριού, η σταθερά μειωμένη τιμή, τουλάχιστον 5%, και όλα τα υπόλοιπα. Και τρίτος πυλώνας παρεμβάσεων κατά της ακρίβειας, είναι η εντατικοποίηση των προστίμων. Μια λέξη άγνωστη την περίοδο 2015-2019».
Για τα προβλήματα της καθημερινότητας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «προσπαθούμε, μέρα με τη μέρα, εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας, να απαντάμε σε αυτά τα προβλήματα. Στην υγεία, για παράδειγμα, που αναφερθήκατε, προχωρούν 6.500 διορισμοί, ανακαινίσεις νοσοκομείων, μια ενιαία λίστα χειρουργείων, όλες οι παρεμβάσεις που γίνονται για το ΕΚΑΒ. Για παράδειγμα, οι καλοκαιρινές παρεμβάσεις για το ΕΚΑΒ απέδωσαν. Μειώθηκαν πάρα πολύ οι χρόνοι αναμονής, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις και γίνονται και άλλες παρεμβάσεις. Και αν δει κανείς σήμερα την ομιλία του Πρωθυπουργού, είναι μια ομιλία που ξεκίνησε, λέγοντας ότι «είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσει ικανοποιημένος από την όλη διαχείριση». Όμως, είπε συγκεκριμένα πράγματα, 120 εκατομμύρια ευρώ σε 33.000 νοικοκυριά, 25 καινούργια σχολεία, 119 εκατομμύρια ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, περισσότερα drones, περισσότερο προσωπικό».
Τέλος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις σημείωσε: «έχουμε μια κυβέρνηση με μια συγκεκριμένη πρόταση και ένα πρόγραμμα το οποίο προσπαθεί να εφαρμόσει, με την αυτοκριτική την οποία κάνει, και έχουμε μία αντιπολίτευση η οποία δεν έχει αντιπρόταση σε οποιοδήποτε ζήτημα. Απλά, ακούμε, κατά κανόνα, κραυγές». «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, εγώ θεωρώ ότι δεν οδηγεί πουθενά, δεν κάνει καλό σε κανέναν, αλλά προφανώς δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα το λύσουμε, εμείς πάνω απ' όλα θα λύσουμε τα δικά μας προβλήματα, το πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσουμε, τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να προχωρήσουμε σε αυτήν τη λογική» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.