Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην 24η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων

 


Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην 24η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023, 10.00 π.μ.,  Αίθουσα ολομέλειας Βουλής των Αντιπροσώπων

 

Κύριε Υπουργέ Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,

Κυρία Υφυπουργέ Κοινωνικής Πρόνοιας,

Αγαπητή εκπρόσωπε του υπουργείου Υγείας,

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητοί εκπρόσωποι της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων και της Κυπριακής Παιδοβουλής,

Αγαπητέ πρόεδρε του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού και του Συντονιστικού Σώματος της Βουλής των Γερόντων,

Σεβαστά μέλη της Βουλής των Γερόντων,

Σας καλωσορίζω στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή προεδρεύω και της φετινής συνόδου της Βουλής των Γερόντων, που συνέρχεται για 24η χρονιά ως θεσμός πλέον της κυπριακής κοινωνίας.

Με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζετε στη σημερινή εποχή, η Βουλή σας παρέχει βήμα και ενδυναμώνει τη φωνή σας, ώστε να εκφράσετε τις απόψεις σας γι’ αυτά που σας απασχολούν.

Αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά και τις θυσίες σας, τόσο προς τις οικογένειές σας όσο και προς τον τόπο σας, οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε στην προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά σας. Βρισκόμαστε εδώ για να σας ακούσουμε, να αφουγκραστούμε τις πραγματικές ανάγκες σας και εκεί και όπου μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα ζητήματα, που έχουν μεγάλη σημασία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας.

Στο πλαίσιο της συνόδου της Βουλής των Γερόντων είθισται να καθορίζεται ως κεντρικός άξονας συζήτησης ένα επίκαιρο θέμα που απασχολεί τους έμπειρους όπως τους αποκαλώ χαρακτηριστικά συμπολίτες μας. Mε δεδομένο ότι ο κόσμος δοκιμάζεται από πολέμους, οικονομικές και ενεργειακές κρίσεις, αλλά και την κλιματική αλλαγή, σε όλο τον πλανήτη, η κεντρική θεματική της φετινής συνόδου δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από τις δυσμενείς επιπτώσεις όλων αυτών των εξελίξεων στη ζωή των ηλικιωμένων, την ακρίβεια, αλλά και τις ευθύνες της πολιτείας. Πρόκειται φυσικά για συνέπειες που επέφερε ο Πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, τα δραματικά γεγονότα στο γειτονικό Ισραήλ, καθώς και οι πληθωριστικές πιέσεις με τις οποίες έχουμε έρθει αντιμέτωποι. 

Πραγματικά, το κόστος ζωής στην Κύπρο και όχι μόνο βρίσκεται σε μια αδυσώπητη ανοδική τροχιά, με τις τιμές και τα αυξημένα έξοδα να πιέζουν τα νοικοκυριά και δη τα άτομα της τρίτης ηλικίας, εκ των οποίων οι πλείστοι έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος μόνο τη σύνταξή τους, ένα εισόδημα που δεν συμβαδίζει με τη ραγδαία αύξηση των δαπανών διαβίωσης. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα της τρίτης ηλικίας βιώνουν στα πιο ευάλωτα χρόνια της ζωής τους έντονη οικονομική ανασφάλεια, άγχος και ανησυχία. Και χαιρετίζω τη σημερινή παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Υφυπουργού Πρόνοιας στη σύνοδο γιατί ιδίως το φλέγον ζήτημα των συντάξεων αλλά και ευρύτερα των επιδομάτων είναι εξαίρετης σημασίας και η επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους είναι εξαιρετικά σημαντική.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να αγνοηθεί. Το κράτος και όλοι οι θεσμικοί φορείς οφείλουν να αναζητήσουν και να εφαρμόσουν  πρακτικές λύσεις, που θα διασφαλίσουν ότι οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να ζουν με άνεση και γαλήνη. Τέτοια μέτρα είναι η ρύθμιση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότησή του και συνακόλουθα η ενίσχυση των κοινωνικών ασφαλίσεων των ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση επιβάλλεται να θεσπίσει πολιτικές για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών για τη διασφάλιση των συνταξιοδοτικών ταμείων προς όφελος τελικά των συνταξιούχων.

Πρωταρχικής σημασίας για τον ηλικιωμένο πληθυσμό είναι σαφώς και η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη. Μπορεί πλέον να έχουμε το ΓΕΣΥ και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι αυτό, όμως δεν έχει εξαλειφθεί παντελώς το κόστος που επωμίζονται οι ηλικιωμένοι για την περίθαλψή τους. Γι’ αυτό πρέπει να επεκταθεί η ασφαλιστική κάλυψη της περίθαλψης των ηλικιωμένων με στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους των φαρμάκων και των ιατρικών εξετάσεων, καθώς και την αύξηση της πρόσβασης σε υπηρεσίες πρόληψης και μακροχρόνιας φροντίδας, όπως υπηρεσίες κατ’ οίκον υγειονομικής περίθαλψης, υποστηριζόμενες εγκαταστάσεις διαβίωσης και οίκους ευγηρίας.

Επιπλέον, η εφαρμογή μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης που αφορούν σε ηλικιωμένους, όπως ελαφρύνσεις φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, εκπτώσεις φόρου εισοδήματος και άλλες πρόσθετες απαλλαγές για ηλικιωμένους πολίτες μπορεί να συμβάλει στη μείωση της οικονομικής τους επιβάρυνσης και συνεπώς στην ανακούφιση και μεγαλύτερη άνεση των συμπολιτών μας για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα.

Η κρατική χρηματοδότηση για προγράμματα κοινοτικής υποστήριξης, κέντρα ηλικιωμένων και κοινωνικές υπηρεσίες μπορεί να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας για τους ηλικιωμένους. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να προσφέρουν μια σειρά υπηρεσιών, από την παράδοση γευμάτων μέχρι τη βοήθεια οδικής μεταφοράς, που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Κυρίες και Κύριοι,

Η 24η Σύνοδος των Γερόντων διοργανώνεται και φέτος επιτυχώς, χάρη στη βοήθεια και στήριξη του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, προς το οποίο εκφράζω συγχαρητήρια και ευχαριστίες για το έργο του στο σύνολό του. Η συνεργασία νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας με τους πολίτες είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα σέβεται τα δικαιώματα και θα παρέχει τη φροντίδα και υποστήριξη που αξίζει στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Σημειώνω με χαρά και την παρουσία των εκπροσώπων της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων και της Κυπριακής Παιδοβουλής.  Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό που εκπρόσωποι τριών διαφορετικών γενεών Κυπρίων πολιτών βρίσκονται σήμερα εδώ, καταδεικνύοντας έτσι το ενδιαφέρον για ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, αλληλοϋποστήριξη και αλληλεγγύη, ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι για ευημερία και πρόοδο της κοινωνίας μας.

Φίλες και φίλοι,

Οι ηλικιωμένοι μας συνιστούν αναμφισβήτητα έναν θησαυρό γνώσης, σοφίας και εμπειρίας, καθώς έχουν ζήσει δεκαετίες αλλαγών, διακυμάνσεων και εξελίξεων, παρακολουθώντας την πορεία της χώρας μας προς την ανάπτυξη. Οι γνώσεις, τα βιώματα και οι αναμνήσεις μιας ζωής αποτελούν ανεκτίμητη παρακαταθήκη για εμάς και σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναδεικνύουμε την αξία και τη σημασία τους στις μεταγενέστερες γενιές. Οι συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας λειτουργούν ως γέφυρα με το παρελθόν, συνδέοντάς μας με την ιστορία και τις παραδόσεις μας. Μεταβιβάζουν γνώσεις, αξίες και αρετές απαραίτητες για τη διαφύλαξη της ταυτότητάς μας, καθώς μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε από πού προερχόμαστε, να κατανοήσουμε τις ρίζες μας και να διδαχθούμε από το παρελθόν, για να μπορούμε να έχουμε μέλλον.

Έχουμε λοιπόν χρέος έναντί τους και συλλογική ευθύνη, υπό τις τεράστιες προκλήσεις που υψώνονται απειλητικά για την ανθρωπότητα, να διασφαλίσουμε στα χρυσά τους χρόνια την ευημερία και ευδαιμονία τους, που σημαίνει πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, σε οικονομικά προσιτή στέγαση και σε κοινωνικές υπηρεσίες που θα εγγυώνται αξιοπρεπή διαβίωση και ποιότητα ζωής.

Αγαπητοί συμπολίτες μας,

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκφράζοντας όλα τα μέλη του σώματος ευχαριστώ τους συνάδελφους και συναδέλφισσες που βρίσκονται εδώ και σας διαβεβαιώνω πως θα συνεχίσουμε να θεσμοθετούμε για τα θέματα που σας απασχολούν και ιδιαίτερα για την ακρίβεια και τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρει στη ζωή σας.  Θα συνεχίσουμε να απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους αρμοδίους για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες τις οποίες διάγουμε. Είναι ευθύνη και χρέος μας να εφαρμόσουμε αποτελεσματικές πολιτικές, ή ορθότερα να ελέγξουμε την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών, που θα ελαφρύνουν τα βάρη και θα σας παράσχουν τη δυνατότητα να απολαύσετε μετά τη συνταξιοδότησή σας τους καρπούς του μόχθου και της σκληρής προσπάθειας που καταβάλλατε μια ολόκληρη ζωή για την επίτευξη των στόχων και προσδοκιών σας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην πρόοδο της κοινωνίας.

Στο σημείο αυτό κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της φετινής συνόδου και εύχομαι και είμαι σίγουρη για τις παραγωγικές συζητήσεις με ουσιαστικά αποτελέσματα, που θα προσφέρουν λύσεις και προβληματισμό προς εμάς, εννοώντας την Πολιτεία, για τα θέματα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η τρίτη ηλικία. 

Σας ευχαριστώ.