Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και στη Διεθνή Ημέρα Εθελοντών
Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,
Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, μια λοιμώδης νόσος που οφείλεται στον ιό HIV, μεταδίδεται μόνο διαμέσου του αίματος, με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, με κοινή χρήση σύριγγας ή από οροθετική μητέρα στο νεογνό. Σήμερα, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, με έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας η νόσος καθίσταται χρόνιο νόσημα και τα οροθετικά άτομα πλέον πλησιάζουν το προσδόκιμο επιβίωσης του γενικού πληθυσμού, μπορούν να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας, να δημιουργούν οικογένεια, να εργάζονται και να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής. Συνεπώς, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον ιό και τους φορείς HIV είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αποδοχή των οροθετικών ατόμων από το κοινωνικό σύνολο χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.
Ως Βουλή στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται από την ιατρική κοινότητα για εξεύρεση ενός προληπτικού εμβολίου και μίας οριστικής θεραπείας της νόσου και παράλληλα στηρίζουμε τους οροθετικούς συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους σε κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζουν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η αποδοχή κάθε μορφής αναπηρίας είναι, θα έλεγε κανείς, αυτονόητη, παρ’ όλα αυτά προκαταλήψεις και στερεότυπα διαιωνίζουν τις διακρίσεις που υφίσταται αυτή η ευάλωτη ομάδα συμπολιτών μας. Τριάντα χρόνια μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για καθιέρωση της 3ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα προσβασιμότητας, αλλά και αποδοχής.
Για όλους εμάς αποτελεί προτεραιότητα η επίλυση των θεμάτων προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, αλλά και η διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και των οικονομικών δραστηριοτήτων. Γι’ αυτό ως νομοθετικό σώμα έχουμε εγκύψει στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου και στον έλεγχο των πολιτικών προσβασιμότητας, αλλά παράλληλα έχουμε αναπτύξει και κοινοβουλευτικές δράσεις για ανάπτυξη σχετικών συνεργασιών με αρμόδιους φορείς. Η άποψή μας είναι ότι, μόνο όταν όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα, μόνο τότε θα έχουμε πετύχει μια πραγματικά δίκαιη κοινωνία.
Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,
Η 5η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί το 1985, με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως η Διεθνής Ημέρα Εθελοντών, με στόχο την αναγνώριση της πολύτιμης κοινωνικής συνεισφοράς του εθελοντισμού και την ανάπτυξη περαιτέρω πρωτοβουλιών και δράσεων ανά το παγκόσμιο.
Το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού διοργανώνει κάθε χρόνο, εδώ και τριάντα χρόνια, την Εβδομάδα Εθελοντισμού, που πραγματοποιείται την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη. Οι δράσεις που διοργανώνονται συμβάλλουν σημαντικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν το αξιόλογο εθελοντικό έργο που επιτελούν φορείς και οργανωμένα σύνολα.
Στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διάγουμε, συνεπεία των απανωτών κρίσεων και των αυξανόμενων πολεμικών συρράξεων, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, ο εθελοντισμός συνιστά ύψιστο λειτούργημα, αλλά και υποχρέωση όλων μας.