Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών μετά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2024
Τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως αυτές αποτυπώνονται στον Προϋπολογισμό για το έτος 2024, παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «ο Προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, είναι αναπτυξιακός, προβλέπονται σε αυτόν 11% αυξημένες δαπάνες και εκτός από αναπτυξιακό έχει και έντονο κοινωνικό προσανατολισμό». Όπως σημείωσε, ο κοινωνικός χαρακτήρας του Προϋπολογισμού θα εφαρμοστεί μέσω ριζικών, ανθρωποκεντρικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ομαδοποιούνται σε 11 άξονες.
Αναφερόμενος στις βασικότερες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις ο κ. Ιωάννου ανέφερε αρχικά τη διαχείριση του μεταναστευτικού με προμετωπίδα την ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης. Επεσήμανε επίσης πως σημαντικός άξονας του Προϋπολογισμού είναι η υλοποίηση της ενιαίας στεγαστικής πολιτικής, όπως ανακοινώθηκε πριν από έναν μήνα, με αναθεώρηση και εμπλουτισμό των υφιστάμενων Σχεδίων σε ορεινές, ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και την εφαρμογή των νέων στεγαστικών πολιτικών που εστιάζουν στην προσιτή στέγαση. Τρίτος πυλώνας είναι η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, δράση για την οποία αναπτύσσεται ήδη διακρατική συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία θα παραχωρήσει τεχνογνωσία για την εφαρμογή του Συστήματος 112. Τέταρτος πυλώνας της στρατηγικής του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε συνέχεια, στο πλαίσιο αυτής, η εισαγωγή σειράς πολιτικών για την απλοποίηση της αδειοδότησης ανάπτυξης που αναμένεται να μειώσει τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών. «Έχουμε ανακοινώσει εδώ και έναν μήνα 22 ενέργειες, μια εκ των οποίων είναι η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας για μικρές αναπτύξεις, αλλά και 21 άλλες ενέργειες με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι τον επόμενο Ιούνιο, οι οποίες θα απλοποιήσουν ουσιαστικά τις διαδικασίες αδειοδότησης», είπε επί τούτου ο κ. Υπουργός.
Κληθείς να πει πότε μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο για την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης οικοδομικής και πολεοδομικής άδειας για μικρές αναπτύξεις (οικίες και μικρές πολυκατοικίες), ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η νέα διαδικασία. Υπογράμμισε ακόμα πως ενόψει της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης θα αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος της αδειοδότησης με στόχο τη μείωση των καθυστερήσεων, που εν μέρει προκαλούνται από την υποστελέχωση. Για να επιλυθεί το ζήτημα της υποστελέχωσης το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη σε προκηρύξει 105 θέσεις με €4.5 εκατ. κόστος. Την ίδια ώρα γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, με 22 συγκεκριμένες ενέργειες με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2024, μέσα από τις οποίες θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών.
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι ένας μεγάλος άξονας των μεταρρυθμίσεων είναι η δημιουργία του Υφυπουργείου. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, μέσω στοχευμένων και συγκεκριμένων ενεργειών που έχουν γίνει τους τελευταίους οκτώ μήνες, είτε αυτές αφορούν τον υπερδιπλασιασμό των εξεταστών αιτήσεων ασύλου με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου έκδοσης απόφασης από 21 και πλέον μήνες σε τρεις μήνες, είτε τη δημιουργία διατμηματικής ομάδας είτε την αυστηροποίηση των ελέγχων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας για την πάταξη της παράνομης εργασίας, είτε την ενημερωτική εκστρατεία σε χώρες της Αφρικής, έχουμε πλέον απτά αποτελέσματα.
«Από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο έχουμε 50% μείωση στις αιτήσεις ασύλου. Συγκεκριμένα, από 15.000 αιτήσεις που είχαμε την περίοδο Μαρτίου - Οκτωβρίου πέρσι, φέτος έχουν μειωθεί στο μισό. Επιπλέον, όσον αφορά στις αποχωρήσεις, πέρσι είχαν αναχωρήσει μέχρι τον Οκτώβριο 5.800 άτομα. Φέτος, με τις ενέργειες που έχουμε κάνει, έχουν αποχωρήσει 9.300 άτομα άρα έχουμε σχεδόν διπλασιάσει και τις αναχωρήσεις. Αυτά είναι ενθαρρυντικά αποτελέσματα και για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού υπάρχει θετικό ισοζύγιο. Δηλαδή, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο έχουν φύγει περισσότερα άτομα από όσα έχουν έρθει στην Κύπρο και επίσης υπάρχει μεγάλη μείωση όσον αφορά στους αιτητές ασύλου από την Αφρική, πέραν του 75%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.
Σε σχέση με την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι «επικεντρωνόμαστε σε δύο προσπάθειες: την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, με τις θετικές επιπτώσεις που έχει με ουσιαστική μείωση των αφίξεων μέσω της Πράσινης Γραμμής, και δεύτερον έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία ως κράτος για να γίνει μια προσπάθεια επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας διότι θεωρούμε ότι ήδη κάποιες περιοχές της Συρίας αξιολογούνται από αρμόδιους οργανισμούς, όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου, ως ασφαλείς. Όπως είπε ο κ. Υπουργός το θέμα επαναξιολόγησης της Συρίας έχει ζητηθεί επίσημα με τοποθετήσεις του ιδίου σε Συμβούλια Υπουργών ενώ τις επόμενες μέρες θα σταλεί επιστολή στους Ευρωπαίους ομολόγους του ως επίσημο διάβημα επαναξιολόγησης σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης.
Τέλος, ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα του φράχτη, που είχε εφαρμοστεί ως μέτρο αποτροπής μεταναστευτικών ροών, ο κ. Ιωάννου απάντησε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει θέμα φράχτη. Επανέλαβε ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες έχουν δώσει συγκεκριμένα δεδομένα, με μείωση στο μισό των αφίξεων και αύξηση πέραν του 50% στις αποχωρήσεις. «Άρα για εμάς δεν υφίσταται πλέον θέμα συρματοπλέγματος. Είναι άλλες οι πολιτικές που ακολουθούμε. Σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες να γίνουν νουθεσίες και ενέργειες προς την τουρκική πλευρά, η ενημερωτική καμπάνια σε τρίτες χώρες έφερε μείωση από τις χώρες της Αφρικής. Αν δεν υπήρχαν οι αφίξεις Σύρων τους τελευταίους δύο μήνες από τον Λίβανο, που ήταν σε διπλάσιο αριθμό από προηγούμενες χρονιές λόγω του πολέμου στο Ισραήλ, τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα πολύ καλύτερα», τόνισε καταληκτικά ο Υπουργός Εσωτερικών