Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

N. Ηλιόπουλος: Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι προσβολή απέναντι στην κοινωνία

 


N. Ηλιόπουλος: Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι προσβολή απέναντι στην κοινωνία

Χθες είδαμε μία κακογυρισμένη φάρσα, μία προσβολή απέναντι σε μια κοινωνία που δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ, Πέμπτη 17 Μαρτίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Star Κεντρικής Ελλάδας», αναφερόμενος στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ακρίβεια.

Επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι μέτρα-κοροϊδία, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε: «Δεκατρία ευρώ τον μήνα για τη βενζίνη είναι πραγματικά αστείο ποσό». «Το πρώτο μέτρο που πραγματικά χρειάζεται σήμερα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη, στην οποία ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010». «Μια τέτοια αύξηση», είπε, «δεν θα ενίσχυε μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους, γιατί σχεδόν το σύνολο αυτού του ποσού κατευθύνεται στην κατανάλωση».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, πρακτικά, έχει εφαρμόσει πλαφόν στους μισθούς και έχει αφήσει ανεξέλεγκτα τα κέρδη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε: «Οι μισθοί πρέπει να ανέβουν και οι τιμές να πέσουν για να μείνει όρθια η κοινωνία». «Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, μόνο για τον Γενάρη -με βάση τα στοιχεία του πληθωρισμού- ένας εργαζόμενος που είναι στον βασικό μισθό έχει χάσει το 14% της αγοραστικής του δύναμης». «Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για το 50% της ελληνικής κοινωνίας το εισόδημα τελειώνει στις 19 του μήνα. Άρα η αύξηση του βασικού μισθού αυτήν τη στιγμή είναι πάρα πολύ κρίσιμη», συμπλήρωσε.

«Η εργαλειοθήκη της Κομισιόν μάς δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε πλαφόν στις τιμές ενέργειας και την ίδια στιγμή να φορολογήσουμε με έναν έκτακτο τρόπο τα υπερκέρδη στις εταιρείες ενέργειας. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για υπερκέρδη. Υπολογίζεται ότι οι εταιρείες θα έχουν περίπου 1 δισ. κέρδη. Αυτά πρέπει να φορολογηθούν και με αυτά τα χρήματα να στηριχθούν παρεμβάσεις για την κοινωνία, όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα ή η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.