Hellenic Cypriot Press Agency

Hellenic Cypriot Press Agency www.vouli.net από το 1980

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον ρ/σ ALPHA 989 και τον δημοσιογράφο Κώστα Αλάτζα


 
Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα
στον ρ/σ ALPHA 989 και τον δημοσιογράφο Κώστα Αλάτζα



-Καλημέρα σας κύριε Κουτσούμπα και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας και την αποδοχή της ραδιοφωνικής πρόσκλησης.
Καλημέρα σας κύριε Αλατζά, καλημέρα και στους ακροατές μας, αν και οι μέρες αυτές μακάρι να ήταν καλύτερες, γιατί είναι η μόνη ευχή πλέον.
-Ποια είναι η εκτίμησή σας με βάση τα τελευταία δεδομένα για την έκβαση των εξελίξεων στην Ουκρανία, μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί; Θα αποδώσουν οι συζητήσεις, θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση και γενίκευση;
Νομίζω ότι επιβεβαιώνεται ότι μπήκαμε σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο, με μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς, όχι μόνο της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της γύρω περιοχής, αλλά ευρύτερα. Εμείς ανησυχούμε, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, από την πρώτη στιγμή ότι οδεύουμε -αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση- προς έναν γενικευμένο πόλεμο και δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι τα πράγματα είναι αισιόδοξα. Φυσικά, κάποιες διαπραγματεύσεις θα γίνουν, κάποιες προσπάθειες συμβιβασμών θα προσπαθήσουν να γίνουν, το ζήτημα είναι όμως ότι αυτές θα είναι πάρα πολύ εύθραυστες, αυτή είναι η εκτίμησή μας. Θα είναι προσωρινοί αυτοί οι συμβιβασμοί, εάν πετύχουν κι αν γίνουν -ξαναλέω- και θα ετοιμάζουν ουσιαστικά το νέο πόλεμο. Είναι αυτό που λέμε ότι γίνεται εντός εισαγωγικών “ειρήνη” με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, σε αυτές τις περιπτώσεις.
Θα μου πείτε «μπορεί να είναι και καλύτερο από βομβαρδισμούς κι έναν συνεχιζόμενο πόλεμο», αλλά αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι αυτό δεν θα τελειώσει εδώ. Θα αποτελέσει απλώς μια μικρή ανάπαυλα, εάν καταφέρουν κάποια στιγμή και γίνει ένας συμβιβασμός, για να γενικευτεί ξανά ο πόλεμος, με εμπλοκή και άλλων χωρών. Δυστυχώς οδεύουμε σε αυτή την κατάσταση, γιατί είναι άπληστα τα μονοπώλια, είναι πολύ μεγάλοι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και δεν πρόκειται να επιλυθούν μόνο με κάποιους συμβιβασμούς ή με κάποιες διαπραγματεύσεις. Αλλαγές συνόρων, παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ξαναχάραξη συνόρων, διάλυση κρατών, αναθεωρητισμοί και στρατιωτικές επεμβάσεις, δεν λύνονται με διαπραγματεύσεις. Λύνονται μόνο μέσα στον πόλεμο, αυτό λέει η ιστορία, αυτό λέει και η σημερινή πραγματικότητα, που δυστυχώς τη βιώνει πάρα πολύ σκληρά ο ουκρανικός λαός, αλλά και άλλοι λαοί σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Αυτή είναι δυστυχώς η εικόνα, αυτή είναι η πρόβλεψή μας, γι’ αυτό θα πρέπει να μελετήσουμε καλύτερα πλέον τις αιτίες, γιατί αν βρούμε τις πραγματικές αιτίες αυτών των πολέμων και των επεμβάσεων θα μπορέσουμε να χαράξουμε κι άλλη γραμμή. Γιατί πραγματικά, εμείς το πιστεύουμε - δεν είναι μόνο σύνθημά μας- ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, ότι μόνη ελπίδα πλέον είναι η πάλη των λαών. Και στη Ρωσία, για να πετάξουν στην άκρη τον Πούτιν και κάθε Πούτιν που εκπροσωπεί αστικά – καπιταλιστικά συμφέροντα και να οικοδομήσουν μια νέα κοινωνία, σοσιαλιστική, με αρχές, με αξίες, με οράματα, με ιδανικά, με ευημερία, ειρήνη και ασφάλεια για όλους τους λαούς. Στην Ουκρανία πρέπει να πετάξουν στην άκρη τους διάφορους Ζελένσκι και όλους αυτούς, τα φασιστικά τάγματα εφόδου. Σε άλλες χώρες, αντίστοιχα, να πετάξουν στην άκρη όλους αυτούς, όπως εδώ στην Ελλάδα την κυβέρνηση της ΝΔ ή άλλα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, οι οποίοι εκπροσωπούν αστικά, μεγαλοαστικά συμφέροντα, συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, τα οποία εμπλέκονται σε ανταγωνισμούς και πολέμους.
-Αυτός ο ανταγωνισμός με δυο λόγια είναι και η γενεσιουργός αιτία για όσα βιώνουμε κατά καιρούς στον πλανήτη με εμπόλεμες καταστάσεις κι ως εκ τούτου και στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Το ίδιο το σύστημα γεννά τους ανταγωνισμούς. Γιατί ο πραγματικός ιός και ο πιο επικίνδυνος ιός απ’ όλους είναι ο καπιταλισμός, λέμε εμείς.
«Ούτε ηθικά σωστό, ούτε εθνικά σωστό είναι να στέλνει η Ελλάδα όπλα και στρατεύματα»

Καταδικάζετε τη ρωσική εισβολή, αναδεικνύετε με καθαρό τρόπο -ακούγοντας σας στη βουλή, στην τελευταία σας ομιλία- τα αίτια του πολέμου στην Ουκρανία. Λέτε «ναι στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», αλλά λέτε «ένα μεγάλο όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, όχι στην αποστολή αμυντικού υλικού», αυτή η στάση σας είναι μια στάση που απορρέει από τις αρχές σας ή θεωρείτε κ. Κουτσούμπα ότι τα καλάσνικοφ που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στον ουκρανικό στρατό είναι μία επιλογή που βλάπτει τα εθνικά συμφέρονται και θα το δούμε και στο άμεσο μέλλον; Τί λέτε;
Είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνη εξέλιξη και ιδίως αυτό το πολεμικό παραλήρημα του κ. Μητσοτάκη και στη βουλή, αλλά και χτες σε δηλώσεις του, στην τηλεόραση του Alpha όπου τον άκουσα το βράδυ. Κύριε Αλατζά ούτε ηθικά σωστό ούτε εθνικά σωστό, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι να στέλνει η Ελλάδα όπλα και στρατεύματα, συμμετέχοντας στην πολεμική εμπλοκή, σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κρατών. Δεν είναι ηθικά σωστό έτσι κι αλλιώς να στέλνεις όπλα και να στέλνεις μάλιστα και στρατεύματα, γιατί μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεται και η αποστολή στρατευμάτων, στρατιωτών και αξιωματικών εκεί, εκτός από τα καλάσνικοφ και εκτός από πυροβόλα, αντιαρματικά κλπ...
-Αυτό το λέτε από πληροφορίες που έχετε ή επειδή έχει δραστηριοποιηθεί...
Ναι, βεβαίως. Μάλιστα έκανα το ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη, αν παρακολουθήσατε στη βουλή στην ομιλία μου, αν προτίθεται άμεσα να στείλει και στρατεύματα εκτός από όπλα και καλάσνικοφ...
-Ισχύει.
Και ο κ Μητσοτάκης ούτε στη δευτερολογία του ούτε στην τριτολογία του απάντησε σε αυτό. Απλά με τη γενικόλογη απάντησή του μάς έδειξε ότι βεβαίως είναι στο τραπέζι μια τέτοια απόφαση, μένει να παρθεί οριστικά και να υλοποιηθεί.
-Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αν κατάλαβα καλά θα γίνει αυτό είπε ο κ. Μητσοτάκης...
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα γίνει ως συνεισφορά της Ελλάδας στον πόλεμο, στη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία, σε βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό. Το ΝΑΤΟ, βεβαίως, λέει στα μέλη του να βοηθήσουν την Ουκρανία, αυτό κάνει.
-Και γιατί δεν είναι για τα εθνικά μας συμφέροντα σωστή αυτή η επιλογή; Γιατί για το “ηθικό” είπατε.
Ναι έλεγα, ούτε εθνικά σωστό είναι, αν θεωρήσουμε “εθνικό” το συμφέρον του ελληνικού λαού και όχι το ιδιοτελές συμφέρον μιας άρχουσας τάξης της χώρας, μιας ελίτ η οποία στοχεύει στην αναβάθμισή της, για να πάρει μέρος στο πλιάτσικο κατά άλλων λαών, έχοντας στο μυαλό της τα δικά της κέρδη. Εννοώ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εφοπλιστικούς κύκλους κλπ. Για μας εθνικό συμφέρον είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού.
Εδώ, λοιπόν, λέμε ότι είναι και ανήθικη και επιζήμια η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Το “ηθικό” και το “εθνικό” από την άποψη του λαϊκού συμφέροντος είναι να μην επιλέγεις στρατόπεδο ληστών, αλλά να στηρίζεις ακριβώς αυτή την πάλη των λαών ενάντια σε όλους τους ληστές. Και από αυτή σκοπιά η Ελλάδα εμπλέκεται πάρα πολύ σε αυτή την διαδικασία, πέρα από το γεγονός ότι ήδη είναι μπλεγμένη επικίνδυνα, διότι βρίσκεται και σε μια γεωστρατηγική θέση. Γιατί η χώρα είναι γεμάτη βάσεις θανάτου, αμερικανοΝΑΤΟϊκές, από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, οι οποίες χρησιμοποιούνται για προέλαση αμερικάνικων – ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων, όπλων και άλλων, προς την περικύκλωση της Ρωσίας, στις χώρες γύρω από τη Ρωσία και προς την Ουκρανία. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη περιοχή στα Βαλκάνια κι αυτό το μέτωπο έχει ήδη ανοίξει, όπως λένε όλοι οι αναλυτές κι όπως προειδοποιούν, διότι είναι χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια, οι οποίες διάκεινται φιλικά προς τη Ρωσία, έχουν πολλές οικονομικές, εμπορικές, παραδοσιακές, πολιτιστικές, πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία και τον Πούτιν κι απ’ αυτή σκοπιά το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θέλει να τις ελέγξει βάζοντάς τες στη δική τους στρούγκα. Άρα, άλλο ένα μέτωπο μπορεί να ανοίξει στα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί και εκεί έχουμε πολλά κράτη προτεκτοράτα και είναι επί τάπητος κι εκεί το ξαναχάραγμα των συνόρων, διάλυση τέτοιων μικρών κρατών – προτεκτοράτων με στρατιωτικές επεμβάσεις.
Και βεβαίως υπάρχει η τούρκικη αστική τάξη, υπάρχει ο Ερντογάν, που έχει τις δικές της βλέψεις...
-Εδώ θα ήθελα να βάλετε μία τελεία, γιατί είναι ένα διαφορετικό θέμα και ήθελα σας ρωτήσω...
Σύμφωνοι, γιατί με ρωτήσατε για εθνικό πρόβλημα και γιατί δεν είναι εθνικά σωστό και δεν ήθελα φυσικά τη μεγαλύτερη παράμετρο αυτού του ζητήματος, που αφορά άμεσα την κυριαρχία του ελληνικού λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ή το Κυπριακό κλπ, να το αφήσω απ’ έξω.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να χαράξει αυτόνομη, αυτοτελή, ανεξάρτητη πολιτική από όλα τα αστικά σχέδια και από όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια»

-Και δεν πρέπει να το αφήσουμε απ’ έξω. Απλώς, πριν πάμε σε αυτό, θα ήθελα να σας ρωτήσω εμβόλιμα κάτι διευκρινιστικά, γιατί εκφράσατε με πολύ αναλυτικό τρόπο τον προβληματισμό σας για τη νέα εποχή που ξημερώνει, ειδικά μετά τις 24 Φεβρουαρίου και τη ρωσική εισβολή. Πηγαίνουμε πάλι σε έναν διπολικό κόσμο που τίθενται διάφορα ζητήματα στην κορυφή της ατζέντας, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και με την άμυνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα υπόλοιπα κόμματα θα έλεγα του ελληνικού κοινοβουλίου δεν διαφωνούν με τη γεωπολιτική επιλογή της χώρας να βρίσκεται στο δυτικό στρατόπεδο, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, μάλιστα πολύ περισσότερο δε σε αυτή την χρονική συγκυρία, που με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει ένα τουλάχιστον φαινομενικά αρραγές δυτικό μέτωπο. Επομένως, επειδή είναι και ερώτημα πολλών ακροατών, σε ποια πλευρά θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα αν δεν είναι σε αυτήν; Κι εν πάση περιπτώσει μπορεί η Ελλάδα, αυτού του μεγέθους που έχει, να είναι σε μία ουδέτερη κατάσταση; Τι λέτε;
Ο ελληνικός λαός πρέπει να χαράξει αυτόνομη, αυτοτελή, ανεξάρτητη πολιτική από όλα τα αστικά σχέδια και από όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Δεν είναι επιλογή του να βρίσκεται η Ελλάδα, όχι γενικά στη Δύση, αλλά να συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Όπως είναι το ΝΑΤΟ, η οποία είναι στρατιωτική συμμαχία, επιθετική κατά άλλων χωρών, δεν είναι συμμαχία αμυντική. Υποτίθεται ότι ήταν τέτοια -ποτέ δεν ήταν βέβαια, έλεγε ότι ήταν τέτοια- όταν υπήρχε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Και μάλιστα όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, είχαν πει τότε ότι θα διαλυθεί και το ΝΑΤΟ ή τέλος πάντων θα αρχίσει μια διαδικασία να μην παίζει τέτοιο επιθετικό ρόλο, να συμμετέχει σε αποστολές εκτός συνόρων, να διαλύει κράτη, να βομβαρδίζει, να επεμβαίνει κλπ. Το ΝΑΤΟ το είδαμε όλα αυτά τα χρόνια, 70 χρόνια που υπάρχει στον κόσμο συνέχεια κάνει επεμβάσεις, στην Ασία, στην Αφρική, στην Ευρώπη, στην Ανατολική, στη Δυτική, παντού, σε όλο τον κόσμο.
Άρα, λοιπόν, έχει συγκεκριμένο, καθορισμένο ρόλο κι αυτό πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός. Συνειδητά μας έβαλε η άρχουσα τάξη της χώρας, διότι τα συμφέροντά της είναι εκεί, εμείς λέμε ότι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού δεν είναι σε αυτές τις συμμαχίες. Το ίδιο έγινε και με την ΕΕ, η οποία έγινε διότι η άρχουσα τάξη της χώρας, δηλαδή οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι κλπ, ήθελαν τη χώρα, για να έχουν μια ευρύτερη αγορά, την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά στην αρχή -που μετατράπηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχ πριν 30 χρόνια σε ΕΕ- να μπούμε στην ΟΝΕ, όπου θα τρώγαμε “με χρυσά κουτάλια”. Κι έχουμε μια πορεία όπου όχι μόνο δεν έχουμε θετικά, αλλά βλέπετε τι γίνεται... Έχουμε πάψει να παράγουμε σιτηρά, παρότι η Ελλάδα ήταν μεγάλος σιτοβολώνας, ή μια σειρά άλλα προϊόντα ακριβώς για αυτό τον λόγο. Και τώρα δεν έχουμε να πάρουμε ούτε από την Ουκρανία, έρχονταν σιτηρά από την Ουκρανία, γιατί η Ουκρανία είναι κι ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας της Αν. Ευρώπης και για όλη τη Ευρώπη. Λοιπόν; Τι να πούμε; Από που να ξεκινήσουμε κι από που να πιάσουμε το θέμα και που να φτάσουμε;
-Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση...
Άρα, λοιπόν, η αποδέσμευση από τέτοιους οργανισμούς κατά την άποψή μας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και αυτό βοηθά το γεγονός ότι -ακριβώς όπως μου είπατε με τη λογική τη δική τους- η Ελλάδα είναι σε τέτοια γεωστρατηγική σημαντική θέση, παρότι είναι μικρή χώρα σε πληθυσμό, σε έκταση κλπ, όμως επειδή έχει θάλασσα, επειδή είναι είσοδος προς την Ευρώπη, βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων -Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής- μπορεί πολύ καλά να παίξει ένα τέτοιο ρόλο. Μόνο που αυτό προϋποθέτει, να σας το πω έτσι, άλλη μορφή διακυβέρνησης, άλλη εξουσία, ποιοι έχουν το πάνω χέρι, δηλαδή στο τιμόνι της Ελλάδας, της χώρας, να είναι πραγματικά ο ελληνικός λαός, να εκπροσωπούνται και βεβαίως να ακολουθούν τέτοια πολιτική. Και συνολικά θα άλλαζε όλο αυτό το δόγμα, όπως το λένε, της εξωτερικής πολιτικής, των διεθνών σχέσεων και των σχέσεων με άλλες χώρες.
Εμείς δεν έχουμε κανένα συμφέρον να αντιπαλεύουμε και να συμμετέχουμε σε πολεμικές αποστολές, να πηγαίνουμε να συμμετέχουμε και να στηρίζουμε πότε υγειονομικά, πότε εντός εισαγωγικών “ανθρωπιστικά”, ως κάλυψη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στο Σαχέλ της Αφρικής, στην υποσαχάρια Αφρική, με τη συμφωνία που κάναμε με τους Γάλλους, τώρα στην Ουκρανία και πάει λέγοντας. Λοιπόν, δεν έχει καμία δουλειά η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι στρατιώτες, να βρίσκονται εκτός συνόρων.
Να πάμε σε αυτό που αφήσαμε. Μεταδώσαμε νωρίτερα ένα απόσπασμα από τον πρωθυπουργό και τη χτεσινή συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Alpha κι ο πρωθυπουργός είπε ερωτηθείς τι πρόκειται να γίνει και με τη Ρωσία και με την Τουρκία, από τη στιγμή που η Ελλάδα επέλεξε να μπει μπροστά σε αυτό το δυτικό μέτωπο, ουσιαστικά να δημιουργήσει σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις της με τη Ρωσία και τι αντίκτυπο θα έχει στα ελληνοτουρκικά. Και ο πρωθυπουργός είπε έτσι μετά βεβαιότητας ότι εμείς κάναμε πολύ καλή επιλογή, θα δείτε ότι κι ο Ερντογάν, εξαιτίας της στάσης που έχει επιδείξει η Δύση θα αλλάξει ρητορική κι εν πάση περιπτώσει δεν απειλούνται, αλλά απεναντίας προστατεύονται τα εθνικά συμφέροντα. Για πείτε μας σε σχέση με την Τουρκία ποιος είναι ο αντίκτυπος των επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης στον ουκρανικό πόλεμο;
Καλά, οι διατυπώσεις μάλλον αφελείς περισσότερο μοιάζουν εκ μέρους των άλλων αστικών κομμάτων και της κυβέρνησης. Ξέρουμε ότι δεν είναι αφελείς, ξέρουμε ότι τα λένε για να πείσουν και να προσεταιριστούν τη λαϊκή συνείδηση, ότι τα κάνουν όλα καλά, όμως άνοιξαν αυτό το ζήτημα με την εμπλοκή τους στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και βεβαίως αυτό που μέχρι προχτές έλεγαν ότι ο Ερντογάν οδηγεί σε αναθεωρητισμό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα σύνορα, τις συμφωνίες που έχουν γίνει ανάμεσα σε διάφορες χώρες εδώ της περιοχής ιστορικά, τώρα πάνε να τα αλλάξουν και πλέον αναθεωρητής είναι μόνο ο Πούτιν. Όμως βάζει ιδέες ο Πούτιν, ο οποίος είναι παρεμπιπτόντως -να το πούμε κι αυτό- σύμμαχος του Ερντογάν προς το παρόν και έχουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, πολύ καλύτερες απ’ ό,τι έχει η Ελλάδα, όπως όλοι ξέρουμε και βεβαίως οδηγείται σε αυτόν τον αναθεωρητισμό. Ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης, αμφισβητεί τα διαμορφωμένα σύνορα...
Θα σταματήσει να το κάνει, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία; Θα σταματήσει να έχει αυτή τη ρητορική περί αποστρατιωτικοποίησης κι αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία;
Ο Ερντογάν αποκλείεται να σταματήσει να έχει αυτή τη ρητορική, αλλά και την πρακτική να απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, να ερμηνεύει τη Συνθήκη της Λοζάνης και ό,τι αποφασίστηκε σε σχέση με τα σύνορα, κατά πως θέλει. Και βεβαίως αξιοποιεί και όλα αυτά τα λάθη και τις επιλογές περισσότερο των ελληνικών κυβερνήσεων που συμφώνησαν στο γκριζάρισμα, για παράδειγμα, νησιών, περιοχών του Αιγαίου μετά τα Ίμια, με τη Συμφωνία της Μαδρίτης. Συνεχίζει να απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση και πολύ φοβούμαστε ότι η κυβέρνηση τα λέει αυτά γιατί αρχίζει ήδη να σκέφτεται υποχώρηση ή σε αυτή την κατεύθυνση κινείται. Γιατί είναι προφανές ότι και στο Κυπριακό πάμε για διχοτόμηση, απ’ την άλλη μεριά, πάμε σε αυτή την κατεύθυνση, και θα νομιμοποιηθεί η κατάσταση της εισβολής και κατοχής της Κύπρου, είναι ήδη νομιμοποιημένη, αλλά και επίσημα, προς τα εκεί οδεύει το πράγμα. Αλλά και το ίδιο θα συμβεί και στο Αιγαίο με παραχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αυτό φοβούμαστε και αυτό άνοιξε ο “ασκός του Αιόλου” με τη ρώσικη εισβολή, με την κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των συμμάχων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Χρόνια τώρα άλλωστε στην ουσία στήριζαν την τούρκικη εξωτερική πολιτική, στήριζαν όλες αυτές τις απαιτήσεις. Και στην Κύπρο έγινε αυτό και στα Ίμια έγινε αυτό και “γκριζάρισμα” στο Αιγαίο μετά και στο προσφυγικό έγινε με την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και στη λογική του “ΝΑΤΟϊκού εδάφους”, που είναι άκρως επικίνδυνη και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει ξεκάθαρα ακόμα σε αυτό το ζήτημα. Αν αποδεχτεί ότι υπάρχουν “ΝΑΤΟϊκά εδάφη”, τη στιγμή που όπως λένε «το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία», δεν είναι μια ούτε πολιτική, ούτε άλλη συμμαχία, αποτελείται από διάφορες χώρες του κόσμου, τότε βεβαίως δεν θα υπάρχουν κατά την άποψη του ΝΑΤΟ θαλάσσια σύνορα, δεν θα υπάρχουν εναέρια και σε λίγο θα δούμε να αμφισβητούνται -όπως αμφισβητούνται εκ μέρους της τουρκικής τάξης- και τα στεριανά.


ΑΘΗΝΑ 4/3/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ