Hellenic Cypriot Press Agency

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα με επιβολή νέων τραπεζικών κυρώσεων, άλλων κυρώσεων και δασμών στη Ρωσία έως ότου επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία. * Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως είναι «ιμπεριαλιστής» εμφορούμενος από «αναθεωρητισμό», προσάπτοντάς του πως έκανε «αντιστροφή της ιστορίας» συγκρίνοντάς τον με τον Ναπολέοντα *Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας εφόσον η αμερικανική οικονομική βοήθεια δεν είναι πλέον εγγυημένη, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν * Σφοδρές μάχες στη βορειοδυτική Συρία ανάμεσα σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της de facto κυβέρνησης και μαχητών «πιστών» στον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ άφησαν πίσω πάνω από 70 νεκρούς * «Όλοι θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μέσω της ισχύος κι αυτό είναι προς το συμφέρον και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», είπε αργά το βράδυ αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υφυπουργό για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Stephen Doughty.

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Κριτική και προτάσεις από το ΚΚΕ για την εξέλιξη της πανδημίας και το ζήτημα των τεστ

 

Δωρεάν τεστ, στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ζητά, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ σε σχόλιο του γραφείου Τύπου.

Στην περιγραφή της κατάστασης εν πρώτοις, «την ώρα που τα ρεκόρ κρουσμάτων σπάνε το ένα μετά το άλλο, η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει το λαό στις ατέλειωτες ουρές των ελάχιστων μονάδων του ΕΟΔΥ και των διαγνωστικών κέντρων, να πληρώνει απ' το τσακισμένο του εισόδημα για μοριακά και rapid τεστ και στη συνέχεια να εγκαταλείπεται στο έλεος της «ατομικής ευθύνης» και στα πρωτόκολλα - λάστιχο, που προβλέπονται ειδικά για τους εργαζόμενους με το αίσχος της 5ήμερης καραντίνας, προκειμένου να μη διαταραχθεί η «λειτουργία της οικονομίας»», σημειώνεται στο σχόλιο του γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Και το σχόλιο καταλήγει, «απέναντι σ' αυτήν την τραγική κατάσταση, που θα επιδεινωθεί ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων, το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι η εξασφάλιση μαζικών κι επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ για όλους, με στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αναγκαίο προσωπικό και τα μηχανήματα, με περισσότερες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και φυσικά με επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η δωρεάν χορήγηση μοριακού τεστ σε όσους το έχουν ανάγκη, με βάση τις επιστημονικές ενδείξεις και στο πλαίσιο της απαραίτητης ιχνηλάτησης».