Κυρ. Μητσοτάκης: Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία * Ν. Παππάς: «Για τη ΝΔ η Υγεία είναι εμπόρευμα και αποδεικνύεται και με αυτό το νομοσχέδιο» * Δ. Κουτσούμπας: Το δίλημμα είναι απλό: Υγεία και φάρμακο εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό; Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι όχι μόνο εφικτές, αλλά και απόλυτα αναγκαίες * Βουλή - ν/σ προσωπικός γιατρός - Κυρ. Βελόπουλος: Έχουμε διαφορετική ιδεολογία και αντίληψη για την Υγεία * Βουλή-ν/σ προσωπικός γιατρός: Σφοδρή αντιπαράθεση Άδ. Γεωργιάδη-Κυρ. Βελόπουλου στην Ολομέλεια * Π. Μαρινάκης: Σίγουρα το επόμενο διάστημα θέλουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ * Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για την Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τις εργασίες της COP29 * Βουλή - ν/σ προσωπικός γιατρός - Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τα νομοσχέδια της κυβέρνησης μόνο σοβαρές μεταρρυθμίσεις δεν είναι * Συμμετοχή του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη στις συναντήσεις της Υπεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ...www.vouli.net

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Κουρτς μπροστά στον κ. Μητσοτάκη φαντάζει μάλλον ως «αρσακειάδα»

 


Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Κουρτς μπροστά στον κ. Μητσοτάκη φαντάζει μάλλον ως «αρσακειάδα»

«Ο κ. Κουρτς μπροστά στον κ. Μητσοτάκη, φαντάζει μάλλον ως αρσακειάδα», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι ο Σ. Κουρτς παραιτήθηκε για κατηγορίες που αφορούσαν σε ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ «εδώ ρέουν εκατομμύρια κρατικού χρήματος και δεν τρέχει τίποτα». «Όχι γιατί στην Αυστρία υπάρχουν εισαγγελείς και δικαστές και εδώ όχι. Και εδώ υπάρχουν έντιμοι και ευσυνείδητοι δικαστές. Αλλά γιατί εδώ βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών κάθε δικαστής μόλις πέσει επάνω σε πολιτικό πρόσωπο στέλνει το φάκελο στη Βουλή», είπε. Σημείωσε ότι «έτσι και έκανε η ελληνική δικαιοσύνη τον περασμένο Μάιο, που ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανή κακουργηματική απιστία κατά του Δημοσίου, για τη λίστα Πέτσα και πέφτοντας επάνω στους κυρίους Σκυλακάκη και Πέτσα, υπουργούς της κυβέρνησης, αναγκάστηκε να διακόψει την έρευνα και να διαβιβάσει το φάκελο στη Βουλή» και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία «φρόντισε να τον θάψει για μήνες σε κάποιο συρτάρι».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες, επισημαίνοντας ότι «πλέον δεν υπάρχει και παραγραφή» αφού «φροντίσαμε εμείς και αλλάξαμε το Σύνταγμα». Τόνισε ότι όμως το ζήτημα είναι πρωτίστως ηθικό και πολιτικό. Μίλησε για «δύο φορές ανήθικη» συμπεριφορά του πρωθυπουργού, «γιατί όλα αυτά τα έκανε τη περίοδο της πανδημίας και με πρόσχημα τη πανδημία». Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «έδινε ένα πακτωλό χρημάτων, λεφτά των φορολογούμενων, για να φτιάξει ένα καθεστώς στα ΜΜΕ να τον λιβανίζει», την ώρα που -όπως τον κατηγόρησε- η κοινωνία είχε βυθιστεί στην ανασφάλεια και η κυβέρνηση δεν στήριζε το ΕΣΥ. «Δεν είναι μόνο ντροπιαστικό. Είναι ταυτόχρονα και εγκληματικό», είπε, σημειώνοντας ότι «αυτά τα 40 και πλέον εκατομμύρια θα δίνονταν σε πρώτη φάση για καμπάνια ενημέρωσης για τον κορονοϊό και σε δεύτερη για καμπάνια για τον εμβολιασμό, αλλά αντί για καμπάνια ενημέρωσης και καμπάνια πειθούς για το εμβόλιο, είχαμε προπαγάνδα για το Μωυσή και για το Τσιτάχ».

«Καμία έγνοια και καμία καμπάνια για τη προστασία των πολιτών και για τη δημόσια υγεία. Μόνο λιβανιστήρι», είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα μας σήμερα «κατάφερε να είναι στη κορυφή της Ευρώπης σε θανάτους, αλλά στον πάτο της Ευρώπης σε εμβολισμούς».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι σήμερα η Βουλή «καλείται να κάνει το καθήκον της απέναντι στον ελληνικό λαό, το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία, να υπερασπιστεί την ίδια τη Δημοκρατία, τον πλουραλισμό και την αντικειμενική ενημέρωση», να διερευνήσει και να απαντήσει «σε αυτή την απολυταρχική πρακτική της χειραγώγησης της κοινής γνώμης, που την συναντάμε μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα». Σχολίασε ότι, παρότι η ΝΔ έχει την πλειοψηφία, την φοβίζει ότι θα ανοίξει αυτός ο φάκελος, καθώς η Βουλή καλείται «να φωτίσει τους δόλιους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση, με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, προσπάθησε να στήσει ένα πρωτοφανές καθεστώς φαυλοκρατίας».

«Πώς μέσα σε λίγους μήνες, καταφέρατε να μετατρέψετε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία σε αυταρχικό καθεστώς τύπου Όρμπαν και Κουρτς», συνέχισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το έκανε γιατί αισθάνθηκε ανεπαρκής να διαχειριστεί τόσο μεγάλα και τόσο ζωτικά ζητήματα» και έτσι «θελήσατε να αγοράσατε μια άλλη πραγματικότητα».

«Έχετε οχυρωθεί πίσω από τα τείχη της προπαγάνδας και του ψέματος», «τον τελευταίο καιρό μοιάζετε σαστισμένοι και έχετε ρίξει λευκή πετσέτα στα πάντα», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι «επικοινωνιακοί αερόσακοι» δεν μπορούν να την προστατέψουν από την «πρόσκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα». «Ό,τι και να πείτε, ό,τι και να παίξουν και ό,τι και να κάνουν αυτοί που σας προστατεύουν επικοινωνιακά, ο κόσμος τη ζει αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα», είπε. «Ο κόσμος σας έχει πάρει χαμπάρι και η πτώση σας θα είναι αναπόφευκτη», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μόνο από τις λίστες Πέτσα, τα τεράστια ποσά που δώσατε χωρίς κανένα κριτήριο σε φιλοκυβερνητικά μέσα, η χρηματοδότηση ιστοσελίδων που ανήκουν σε συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα με μέλη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και σε ιστοσελίδες με μηδαμινή επισκεψιμότητα, αναδεικνύεται μια πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά απόπειρα χειραγώγησης των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης».

Είπε ότι το κρίσιμο ερώτημα που θα κληθεί η ΝΔ να απαντήσει στην Εξεταστική είναι με ποια κριτήρια δόθηκαν αυτά τα χρήματα. Με ποια κριτήρια δόθηκαν, είπε, «180.000 στα Μέσα του κ. Μαυρίδη, και στην εφημερίδα “ Φιλελεύθερος” που πουλούσε χίλια φύλλα και ήταν έτοιμη να κλείσει. Και πήρε η εφημερίδα περισσότερα από την εφημερίδα “ Καθημερινή”, και πήρε τα χρήματα ο κ. Μαυρίδης και μετά την έκλεισε». «Επειδή είναι συμπαθής; Και σε μένα είναι συμπαθής, δεν τον στοχοποιώ που αναφέρω το όνομά του, αλλά θέλω να μου πείτε ένα κριτήριο», συνέχισε, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη που ήταν παρών στη Βουλή. «Με ποια κριτήρια αναγγείλατε ότι θα δώστε χρήματα ακόμα και στον κ. Φουρθιώτη, κ. Γεραπετρίτη; Γιατί; Είχατε κάποια ιδιαίτερη επικοινωνία μαζί του, τον γνωρίζατε; Δώστε μια απάντηση σε αυτό μιας και είστε εδώ, γιατί πολλοί στην κυβέρνηση λένε “ δεν είχαμε εμείς επαφές με τον κ. Φουρθιώτη, ο κ. Γεραπετρίτης είχε”. Σας δίνω μια ευκαιρία να δώσετε απαντήσεις όχι σε μένα, σ’ αυτούς που σας δείχνουν με το δάχτυλο», προσέθεσε.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας ρώτησε με ποια κριτήρια δόθηκαν «σχεδόν 15.000 ευρώ σε Μέσα μηδαμινής αναγνωσιμότητας, που κανείς δεν ήξερε την ύπαρξή τους, στην επαρχία, μόνο και μόνο επειδή ανήκουν στον κουμπάρο του κ. Πέτσα, στη σύζυγο του βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ κ. Πάτση;». «Με ποια κριτήρια δώσατε 30.000 στο site του κ. Μουρούτη; Επειδή είναι στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά; To ίδιο ποσό δώσατε στην εφημερίδα “ Εφ-Συν”». Επιπλέον, ρώτησε με ποια κριτήρια δόθηκαν «χιλιάδες ευρώ σε sites που δεν περιέχονται στο Μητρώο Online Media του υπουργείου και σε άλλα κατ' ουσία ανύπαρκτα μέσα», ενώ «αποκλείσατε εντελώς από κάθε χρηματοδότηση το ενοχλητικό για εσάς Documento». «Γιατί ενοχλεί τον Καίσαρα που αποκαλύπτει ότι έχει κάνει ψευδές πόθεν έσχες και ό,τι τον ενοχλεί πρέπει να κλείσει», σχολίασε.

Είπε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός «τηλεφωνούσε προσωπικά σ' έναν προς έναν επιχειρηματίες και διευθυντές επιχειρηματικών ομίλων για να πάψουν να δίνουν διαφήμιση».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρoσέθεσε ότι «τα “ καθεστώτα” που σέβονται τον εαυτό τους επιχειρούν παράλληλα και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και μέσω δημοσίευσης κατευθυνόμενων μετρήσεων της κοινής γνώμης». Είπε ότι δεν αναφέρεται σε εταιρείες «που κάνουν με εντιμότητα και σεβασμό στις επιστημονικές αρχές τη δουλειά τους», αλλά «για ένα εξόφθαλμο αλισβερίσι μιας συγκεκριμένης εταιρίας, που μόλις το πιάσαμε στα πράσα αποφασίσατε να το κρύψετε». Είπε ειδικότερα ότι «στις 31 Μαΐου η εταιρία Opinion Poll, παρουσίασε μια έρευνα τα πορίσματα που επιεικώς να το πω, μας φάνηκαν παράξενα», ενώ σχολίασε, απευθυνόμενος προς τον κ. Σκανδαλίδη, ότι επίσης παράξενα του είχαν φανεί και άλλα ευρήματα της εταιρείας που αφορούσαν τα εσωτερικά ζητήματα του ΚΙΝΑΛ. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας τον νόμο Ρουσόπουλου 3603/2007 κατέθεσε σχετικό αίτημα στη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να προσκομιστούν από τη δημοσκοπική εταιρεία τα πρωτογενή δεδομένα της έρευνας, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το κόστος, τον τρόπο και τη μέθοδο διενέργειας της έρευνας και της εξαγωγής των αποτελεσμάτων. Όμως, τόνισε, «έπειτα από ένα μήνα σιωπής, και παρά τα συνεχή αιτήματα βουλευτών μας, ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Μπούρας, αρνήθηκε το αίτημά μας με εντελώς αβάσιμους και προσχηματικούς λόγους». Έθεσε το ερώτημα γιατί υπήρξε αυτή η άρνηση να ερευνηθεί μια έρευνα, σχολιάζοντας ότι «την απάντηση την πήραμε και μετά τη ΔΕΘ, όταν σε νέα έρευνα ο κ. Μητσοτάκης συγκέντρωνε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά Τσαουσέσκου, λίγες μέρες αφότου είχε καεί η μισή Ελλάδα». «Όσο πιο πολλά στρέμματα καίγονται και όσο πιο πολλά κρούσματα και θανάτους έχουμε, τόσο περισσότερο ανεβαίνει η δημοφιλία Μητσοτάκη. Είναι ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο αυτό. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει», είπε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας - ΕΔΥΤΕ Α.Ε, «που είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2020 ενέκρινε την απευθείας ανάθεση στη REPOSITION STRATEGY LTD, που ανήκει στο ίδιο φυσικό πρόσωπο που είναι ιδιοκτήτης της εν λόγω δημοσκοπικής εταιρείας, για το έργο “ Τηλεπικοινωνιακή Υποστήριξη του TRAVEL.GOV.GR”». Ανέφερε ότι «η αρχική απευθείας ανάθεση κάλυπτε συνολικό διάστημα 2 μηνών και είχε κόστος 60.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη Διαύγεια, ακολούθησαν και άλλες δύο επιπλέον επεκτάσεις της αρχικής σύμβασης κόστους 60.000 ευρώ και 150.000 ευρώ ακολούθως. «Συνολικά δηλαδή 270.000 απευθείας ανάθεση στον ιδιοκτήτη της εταιρείας που βγάζει περίεργα αποτελέσματα [...] με 270.000 και καταλληλότερο για πλανητάρχη θα μπορούσε να τον βγάλει τον κ. Μητσοτάκη», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε σε υψηλούς τόνους την κυβέρνηση για «άθλιες και ανήθικες μεθόδους χειραγώγησης της κοινής γνώμης εν μέσω πανδημίας» και «αθλιότητα των απευθείας αναθέσεων». «Δισεκατομμύρια μοιράζετε σε φίλους και ημέτερους εν μέσω της σκληρότερης υγειονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία του τόπου», είπε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι έχει φτιάξει ένα «κράτος-τέρας, ευεργέτη κάθε γαλάζιου παιδιού και κάθε τυχοδιώκτη που σας τάζει εκδούλευση», ότι «με πρόσχημα την πανδημία, δώσατε τη δυνατότητα σύναψης δημοσίων συμβάσεων με απευθείας ανάθεση ανεξαρτήτως ποσού και αυξήσατε τα πάγια όρια για τις απευθείας αναθέσεις». Μίλησε για «πρωτοφανή κατασπατάληση δημόσιου χρήματος», μέσω ενός «τσουνάμι απευθείας αναθέσεων», για «πάρτι με τα λεφτά του κράτους», κατηγορώντας ειδικότερα την κυβέρνηση ότι έδωσε περίπου 2,18 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις μέσα σε ενάμισι χρόνο και άλλα περίπου 2,73 δισ. σε συμβάσεις κλειστών διαδικασιών ή διαδικασιών διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. «Συνολικά μιλάμε για 4,9 δισ. ευρώ μέσα σε 18 μήνες, σε ημέτερους», ενώ ο κόσμος «δυστυχεί, φοβάται για τη ζωή του, δεν έχει να βγάλει το μήνα με την ακρίβεια, οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πνίγονται στα χρέη».

«Μη νομίζετε ότι όλα αυτά θα ξεχαστούν και μη νομίζετε ότι θα είστε για πάντα σε θέση να τα καλύπτετε», «έχετε βυθιστεί στην αλαζονεία, πιστεύετε ότι θα κυβερνάτε αιώνια», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι οι μέρες της αφθονίας της κυβέρνησης τελειώνουν και έρχεται η ώρα που όλα θα ελεγχθούν, «τίποτα δεν θα μείνει κρυφό», αναφέροντας ότι η αρχή θα γίνει σήμερα με τη σύσταση εξεταστικής «για την ωμή εξαγορά της ελεύθερης έκφρασης». Χαρακτήρισε δε την κυβέρνηση ως «τη χειρότερη, πιο κυνική, πιο επικίνδυνη για τη δημοκρατία που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά».