Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον Τ/Σ ACTION24 και την εκπομπή «BRIEFING» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο

 Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον Τ/Σ ACTION24 και την εκπομπή «BRIEFING» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο


Για την αντιμετώπιση της πανδημίας:
Επειδή η πανδημία στην Ελλάδα δεν πάει καλά αυτή την περίοδο, χρειάζεται περισσότερη σεμνότητα από την κυβέρνηση. Εμείς δεν κατακρίνουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι καθυστέρησαν πάρα πολύ. Αυτό οδήγησε σε μια πραγματικότητα με 8000 νέα κρούσματα, 100 νεκρούς τη μέρα, και 600 διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Αυτή η εικόνα, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι μία αποδεκτή «νέα κανονικότητα» όπως θέλει να παρουσιάζει η ΝΔ (σσ. ο εκπρόσωπος της στο πλαίσιο της συζήτησης).
Η κυβέρνηση, συνυπολογίζοντας το πολιτικό κόστος στην λήψη των αποφάσεων, καθυστέρησε πάρα πολύ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ενώ, παράλληλα, δεν υπήρχαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι για την εφαρμογή τους. Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, στην Βόρεια Ελλάδα έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, και από χθες, επίσημη οδηγία από την κυβέρνηση για περιορισμό των τακτικών χειρουργείων. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι εδώ και έναν χρόνο το ΕΣΥ δεν στηρίχθηκε επαρκώς. Αλλά δείχνει και κάτι ακόμα. Ότι για τη ΝΔ, στην Ελλάδα, αν έχεις λεφτά μπορείς να πας και να κάνεις το χειρουργείο σου στον ιδιωτικό τομέα. Αν δεν έχεις λεφτά, είσαι καταδικασμένος.
Επίσης, έπρεπε να φτάσουμε Νοέμβριο για να αντιληφθούμε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει τελματώσει περίπου γύρω στο 60%. Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, προτείναμε την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε επαγγέλματα που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες. Για παράδειγμα, ο αστυνομικός που ελέγχει για πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν γίνεται να είναι ανεμβολίαστος. Όσον αφορά τα σχολεία, δεν νοείται εδώ και ένα χρόνο να μην έχει γίνει τίποτα για την αποσυμφόρηση των τάξεων, ενώ το ποσοστό νόσησης να πρέπει να φτάσει στο τόσο υψηλό 50%+1 για να κλείσει μια τάξη. Όσον αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ώρα που σε αυτά παρατηρείται έντονος συνωστισμός, υπάρχουν οχήματα που χρειάζονται απλώς ανταλλακτικά και επισκευαστικές εργασίες για να ενταχθούν στον στόλο των λεωφορείων και να τα αποσυμφορήσουν. Μέχρι και τώρα, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.
Η αντιπολίτευση οφείλει να είναι καθαρή, συνθετική, με προτάσεις και να βάζει πλάτη στα δύσκολα. Και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δεν είχε μόνο ΣΥΡΙΖΑ, Πολάκη και Τσίπρα. Είχε και Κίνημα Αλλαγής και Γεννηματά. Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε υπέρ των εμβολιασμών και ψηφίσαμε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς. Σήμερα μιλάμε για επέκταση αυτής. Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση επιτέλους να ακούσει και να πάρει τις δύσκολες αλλά κρίσιμες για την χώρα αποφάσεις.
Για την ακρίβεια και τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας
Την περασμένη Δευτέρα φάνηκε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει να μοιάζει στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το ότι καταδίκαζε τις χριστουγεννιάτικες παροχές προσωρινού χαρακτήρα, οι οποίες φανερά στοχεύουν σε συγκεκριμένες εκλογικές πελατείες, τώρα τα υιοθέτησε και αυτή.
Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, θα ψηφίσουμε οτιδήποτε βοηθάει έστω και λίγο τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Γιατί αναγνωρίζουμε ότι σε κανέναν δεν περισσεύει τίποτα. Όμως, η πραγματική στήριξη πρέπει να έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.
Πιο συγκεκριμένα, ουσιαστική και μόνιμη στήριξη για τους υγειονομικούς αποτελεί η ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αυτοί είναι εξάλλου που δίνουν την μάχη της πανδημίας από την πρώτη γραμμή. Όσον αφορά τις συντάξεις, υπάρχει η δυνατότητα μόνιμης στήριξης με την 13η σύνταξη. Και αν αυτό δεν είναι εφικτό, χρειάζεται μια μορφή με τα χαρακτηριστικά του ΕΚΑΣ, που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και το έκοψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, δεδομένου ότι μιλάμε για την ανοιχτή οικονομία και την ανοιχτή αγορά, τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ για την περίοδο από την 1η Νοέμβρη και μετά την ανακοίνωση των μέτρων δείχνουν ότι το λιανεμπόριο και κυρίως οι επιχειρήσεις εστίασης αντιμετωπίζουν μια τεράστια μείωση του τζίρου τους, γύρω στο 30-50%. Το κράτος επέλεξε να ρίξει όλο το βάρος των ελέγχων πάνω τους, δίχως να στηρίξει τις επιχειρήσεις αυτές. Εμείς, προτείνουμε μέτρα που αφορούν την μη επιστροφή της επιστρεπτέας καταβολής, την ρύθμιση των οφειλών τους με 120 δόσεις και την μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στην εστίαση. Συγκεκριμένα μέτρα για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.
Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να μιλήσουμε για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Δεν γίνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού να είναι στο 2%, δηλαδή μόλις 12€ τον μήνα, όταν ο πληθωρισμός φτάνει το 4% και οι ρυθμοί ανάπτυξης υποτίθεται πως θα είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτό. Επίσης, πρέπει να μιλήσουμε για την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και την μείωση των φόρων στα καύσιμα. Να μην μετακυληθεί το βάρος σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Τέλος, πριν από λίγες ημέρες είδαμε την συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Βουλή. Ένας προϋπολογισμός με νέα αύξηση φόρων στα 3.5 δισ. ευρώ, που διατηρεί πολύ υψηλή την σχέση μεταξύ έμμεσων και άμεσων φόρων και φέρνει περικοπές στις δαπάνες για την υγεία και την καταπολέμηση της ανεργίας, παρά την σημερινή τόσο δύσκολη συγκυρία. Ένας προϋπολογισμός που δυστυχώς δεν αφορά τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, και όσους χτυπήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια από την κρίση.