Αλ. Τσίπρας: Στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, επιλέγετε ως βασική σας στρατηγική την ένταση και τον διχασμό
Για «κάλυψη της ατιμωρησίας της αστυνομικής αυθαιρεσίας» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, με αφορμή την επίκαιρη ερώτησή του για την αστυνομική βία, ενώ απαρίθμησε τα περιστατικά αστυνομικής βίας που έχουν λάβει χώρα το διάστημα της διακυβέρνησης της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «συνειδητό στήσιμο αστυνομικού κράτους».
Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ενορχηστρωτή της έντασης» και τον προειδοποίησε ότι θα πρέπει να «φοβάται» την «οργή των νοικοκυραίων». Ζήτησε, δε, τη διάλυση των αστυνομικών μονάδων που «στόχο έχουν τα κοινωνικά κινήματα», καθώς και μέτρα για την «εκπαίδευση και μετεκπαίδευση» των αστυνομικών.
«Σας κατηγορώ γιατί στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από τη πανδημία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και τον διχασμό», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας, μιλώντας για «αποτυχία με τραγικά αποτελέσματα». «Ακόμα και σήμερα, με χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες κρούσματα, και εκατοντάδες να χαροπαλεύουν στις ΜΕΘ, εξακολουθείτε να αγνοείτε τη σκληρή πραγματικότητα. Και ακόμα χειρότερα: Να εμφανίζετε στους πολίτες μια πλαστή πραγματικότητα. Κι ακόμα χειρότερα κι από αυτό: Να εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλετε σκληρά μέτρα, περιορισμούς στη δημοκρατία και στα δικαιώματα, αντιλαϊκές ρυθμίσεις», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε το δριμύ κατηγορώ του προς τον πρωθυπουργό αναφερόμενος σε μια «οικονομική και κοινωνική τραγωδία» από την πανδημία, σε «πρωτοφανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος», στη «διάβρωση» των μέσων ενημέρωσης, στην επίδειξη «αλαζονείας» ως προς τις παραβιάσεις των μέτρων από τον ίδιο και στην «υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών», ακόμα και προς τους επιστήμονες. «Επιστρατεύοντας την καταστολή αντί για την πειθώ, το ψέμα αντί για την αλήθεια, την εξαπάτηση αντί για το διάλογο. Και τελικά τον διχασμό αντί για την αναγκαία σε τέτοιες στιγμές κοινωνική ειρήνη», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε «στους πολίτες ασφάλεια, αυτό που προκάλεσε είναι ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας».
«Στην εργασία, στην προστασία της υγείας, στον φόβο για το μέλλον, και τώρα τελευταία και στον φόβο να βγουν οι πολίτες έξω από τα σπίτια τους στις πλατείες της γειτονίας τους», πρόσθεσε και έκανε λόγο για μια «οργισμένη κοινωνία, όχι μόνο από τη πορεία της πανδημίας και της οικονομίας», από τα μέτρα εγκλεισμού ή από το πιο μακροχρόνιο και αναποτελεσματικό λοκντάουν που έχει επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη, αλλά από την υποκρισία του πρωθυπουργού».
«Δε μας φτάνει η καταστολή της ζωής και της καθημερινότητάς μας από τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα, έχουμε τώρα και τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας σας, να κακοποιούν νέους, οικογένειες επειδή βγήκαν μια βόλτα έξω από το σπίτι, στη πλατεία της γειτονιάς τους», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε ότι δεν πρόκειται για την «οργή των μπαχαλάκηδων αλλά για την οργή των νοικοκυραίων που θα πρέπει να την "φοβούνται"».
«Δεν ήταν δυστυχώς ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι η στρατηγική σας επιλογή», είπε αναφερόμενος στον ξυλοδαρμό του νεαρού στη Ν. Σμύρνη και πρόσθεσε: «Εσείς τώρα όχι μόνο δεν επιλέξατε να ζητήσετε μια συγνώμη, έστω από τα χείλη του υπουργού, που θα είχε αποκλιμακώσει την ένταση. Όχι μόνο δεν θέσατε αμέσως σε διαθεσιμότητα τον δράστη αστυνομικό. Αλλά δώσατε και σκονάκια στους βουλευτές σας να στοχοποιούν το θύμα, βγάζοντας στη δημοσιότητα το φάκελο των πολιτικών του φρονημάτων. Διαδίδοντας το όνομά του και τα πιστεύω του σε πανελλήνια μετάδοση. Λες και τα πολιτικά φρονήματα ενός πολίτη αποτελούν δικαιολογία για τη κακοποίησή του», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, και στηλίτευσε την επιστροφή «σε άλλες εποχές».
«Για τον πολίτη που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη, μέσα σε λίγες ώρες γνωρίζατε και τι καφέ προτιμάει. Για τον Λιγνάδη που διορίσατε καλλιτεχνικό διευθυντή στο Εθνικό, εδώ και ενάμιση χρόνο είχατε πλήρη άγνοια και πέσατε από τα σύννεφα. Πολύ περίεργο δεν είναι αυτό το επιτελικό κράτος;», διερωτήθηκε, χαρακτηρίζοντας μάλιστα "ενορχηστρωτή της έντασης" τον ίδιο τον πρωθυπουργό, γιατί όπως κατήγγειλε γνώριζε "εγκαίρως" για τη "συρροή" από χούλιγκαν στη Ν. Σμύρνη αλλά δεν φρόντισε να διασφαλίσει «την ασφάλεια των διαδηλωτών αλλα και των αστυνομικών». «Το μόνο που κάνατε ήταν να ρίξετε τις ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους», υπογράμμισε, ενώ έκανε αναφορά και στο "διχαστικό διάγγελμα", του πρωθυπουργού, στο οποίο, όπως είπε, «άφησε πάλι υπονοούμενα για τους πολιτικούς του αντιπάλους». «Στους οποίους επιθυμείτε να φορτώσετε κάθε ακρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι θα ξεφορτωθείτε τις δικές σας ευθύνες. Αυτή όμως δεν είναι η αποστολή ενός πρωθυπουργού, που οφείλει να είναι εγγυητής της ενότητας και της ομαλότητας. Αυτή είναι μια επικίνδυνη στάση», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «πολιτική επιλογή πόλωσης και διχασμού».
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επιγραμματικά σε μια σειρά από περιστατικά αστυνομικής βίας που έλαβαν χώρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από την εισβολή σε κινηματογράφους που προέβαλαν το "Τζόκερ" και την κακοποίηση της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στο σπίτι τους, μέχρι τον ξυλοδαρμό και τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου και τις επεμβάσεις σε πλατείες. «Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι συνειδητά στήνετε ένα σκηνικό αστυνομικού κράτους», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «η βία τρέφει τη βία» και «η άκριτη και απρόκλητη καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες».
«Αν δεν το καταλαβαίνετε είστε ανεπαρκής. Αν το καταλαβαίνετε και επιμένετε, τότε είστε επικίνδυνος», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και συμπλήρωσε:«Όλα αυτά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μεμονωμένα περιστατικά. Όλα αυτά δείχνουν μια αποχαλίνωση. Μια ανεξέλεγκτη κατάσταση για την οποία κανένας και ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη».
Αναφερόμενος στη σύσταση της επιτροπής για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας με επικεφαλής τον κ. Αλιβιζάτο προς ενός χρόνου, σημείωσε ότι ο ίδιος ο πανεπιστημιακός δήλωσε πως «ο ρόλος του ήταν διακοσμητικός» και «εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει η επιτροπή του να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη κάλυψη έκνομων ενεργειών της αστυνομίας».
«Σας κατηγορώ, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη ότι συνειδητά καλύπτετε την ατιμωρησία στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Σας κατηγορώ επίσης ότι αντιμετωπίζετε την ελληνική αστυνομία ως βραχίονα του κομματικού σας μηχανισμού», συνέχισε, ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί φρουροί που προσλαμβάνει η κυβέρνηση "εκτός ΑΣΕΠ" είναι «ανεκπαίδευτοι νέοι άνθρωποι που βράζει το αίμα τους» και τους οποίους «ρίχνουν στο πλήθος, όπως βολεύει την πολιτική τους ατζέντα».
«Η πολιτική σας αποτυχία στο μέτωπο της πανδημίας είναι πανθομολογούμενη. Η αντιδημοκρατική σας μεθόδευση, αναδύει σκοτεινές περιόδους προπαγάνδας, φακελώματος και αστυνομικής ασυδοσίας, περίοδοι που βασάνισαν το τόπο και άνοιξαν χέουσες πληγές», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ χαρακτήρισε «υποκριτικό» το κάλεσμα του πρωθυπουργού σε «ενότητα». «Εσείς στην πραγματικότητα δε ζητάτε ενότητα. Ζητάτε σιωπή. Επιλέγετε την όξυνση. Προωθείτε το διχασμό», υπογράμμισε σε υψηλούς τόνους, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση "χρεώνει" στον ΣΥΡΙΖΑ, όποιον της "κάνει κριτική", και «παντού βλέπει δικούς μας και δικούς σας». «Η κοινωνία όμως δεν είναι έτσι. Δεν χωρίζεται η χώρα σε στρατόπεδα. Δεν είμαστε στην Ελλάδα άλλων δεκαετιών. Δεν χωρίζονται οικογένειες, επειδή ο ένας είναι αριστερός και ο άλλος δεξιός», σημείωσε.
Εξάλλου, όσον αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης της αστυνομικής βίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε την ανάγκη "αναδιοργάνωσης" της αστυνομίας σε «στέρεες, σύγχρονες και ευρωπαϊκές βάσεις», με την «κατάργηση μονάδων που στόχος τους δεν είναι το έγκλημα, αλλά ο λαός και τα κοινωνικά κινήματα» και «με τη σωστή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των αστυνομικών». «Να είναι ο αστυνομικός δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη. Να του εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια όχι φόβο και τρόμο», υπογράμμισε.
«Κύριε Μητσοτάκη, δεν μπορείτε πια», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και κλείνοντας την ομιλία του, δήλωσε πως ως αντιπολίτευση έχουν την ευθύνη να διαφυλάξουν την ενότητα της κοινωνίας με κάθε κόστος».
Κύριε Μητσοτάκη, ήλθατε εδώ για να διχάσετε
Για προσπάθεια διχασμού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στην δευτερολογία του, ενώ είπε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «κάνατε την πιο αμήχανη και ασυνάρτητη ομιλία από αυτό το βήμα».
Είπε ο κ. Τσίπρας: «Η ομιλία σας ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα ενός πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Επικαλεστήκατε επιχειρήματα της ομάδας αλήθειας. Η μόνη σας καλή στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη αλλά και αυτή ήταν μισή και την απαξιώσατε με αναφορές στο 2016 και 2017. Δεν ζητήσατε συγγνώμη όμως για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης ούτε για την αύξηση των καταγγελιών κατά 75% για περιστατικά βίας επί των ημερών σας. Αν είχατε ζητήσει ή εσείς ή ο υπουργός σας την Κυριακή μία ολόκληρη συγγνώμη δεν θα είχαμε τα επεισόδια της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη...».
Για την κατηγορία της αστυνομικής βίας επί ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Τσίπρας: «Όταν ήμουν στην αντιπολίτευση μου ζητούσατε "κ. Τσίπρα λύστε τα χέρια της αστυνομίας", τώρα με κατηγορείτε για αστυνομική βία επί των ημερών μας. Πότε λέγατε αλήθεια, τότε ή τώρα;». Ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι επανέφερε ρουσφετολογικές προσλήψεις στην Ομάδα ΔΙΑΣ, προσλαμβάνοντας παιδιά δίχως εκπαίδευση. Τον κατηγόρησε για την υπόθεση Ινδαρέ ότι προσπάθησε η αστυνομία να ενοχοποιήσει ένα πολίτη της μεσαίας τάξης για να αποσείσει η αστυνομία τις δικές της ευθύνες.
«Ζητήσατε μισή συγγνώμη για τη Νέα Σμύρνη και την ευτελίσατε με ειρωνείες»
Για προσπάθεια διχασμού και καθεστωτική αντίληψη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή για την «αστυνομική βία».
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Κάνατε την πιο αμήχανη και ασυνάρτητη ομιλία από αυτό το βήμα» και πρόσθεσε: «Ανεβήκατε με στόχο όχι μόνο να διχάσετε αλλά για να ενοχοποιήσετε μία ολόκληρη παράταξη. Αυτή η παράταξη έκανε αγώνες με ανοικτό το πρόσωπο και όχι με κουκούλες. Είναι η παράταξη του μπλόκου της Κοκκινιάς, είναι η παράταξη, του Γλέζου και του Σάντα, του Λαμπράκη και του Πέτρουλα. Απαιτώ να σεβαστείτε την προσφορά αυτής της παράταξης και τους αγώνες της».
Απάντησε στην προσπάθεια σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουφοντίνα λέγοντας: «Θέλω να πω ευθύς εξαρχής ότι σέβομαι την οικογένεια Μπακογιάννη, σέβομαι την Ντόρα Μπακογιάννη ακόμη και όταν μας ασκεί άδικη κριτική, αλλά δεν σας επιτρέπω, και σταματήσετε να ταυτίζετε όσους έχουν ευαισθησία για τα δημοκρατικά δικαιώματα με την τρομοκρατία και να σπιλώνετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους...». Ακολούθως παρουσίασε πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Δεξιάς που συνέδεαν την τρομοκρατία με το ΠΑΣΟΚ για να πει ότι τώρα το επαναλαμβάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας: «Η ομιλία σας ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα ενός πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Επικαλεστήκατε επιχειρήματα της ομάδας αλήθειας. Η μόνη σας καλή στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη, αλλά και αυτή ήταν μισή και την ευτελίσατε και την απαξιώσατε με ειρωνείες και με αναφορές στο 2016 και 2017. Δεν ζητήσατε συγγνώμη όμως για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης ούτε για την αύξηση των καταγγελιών κατά 75% για περιστατικά αστυνομικής βίας επί των ημερών σας. Αν είχατε ζητήσει ή εσείς ή ο υπουργός σας την Κυριακή μία ολόκληρη συγγνώμη δεν θα είχαμε τα επεισόδια της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη...».
Εσείς αναλαμβάνετε εδώ και ένα χρόνο το ρίσκο με την πανδημία
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό «απόλυτη φθήνια», όταν «κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν καταδικάζει τις κινητοποιήσεις που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική». «Η απόλυτη φθήνια σας, όμως, είναι ότι διαστρέψατε μία αναφορά μου σε συνέντευξη. Δεν είπα ποτέ ότι αναλαμβάνω το ρίσκο της διασποράς του κορονοϊού από τις κινητοποιήσεις, είπα ότι δέχομαι πως υπάρχει ρίσκο» προσέθεσε και αντέστρεψε τις κατηγορίες για ανάληψη του ρίσκου λέγοντας ότι «εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο στους χώρους εργασίας, εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο για τη μη συνταγογράφηση των τεστ, εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη γιατί μετά από καθυστέρηση ενός χρόνου δώσατε δύο μικρές κλινικές για περιστατικά Covid και αυτά με προϋποθέσεις που το αναιρούν».
Αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας: «Αναλώσατε 22 λεπτά για να μας πείτε τι καλά που τα έχει κάνει η κυβέρνησή σας στην πανδημία. Αυτοί οι κοινωνιολόγοι που σας παρακολουθούν δεν μπορούν να σας πουν ότι δεν μπορείτε να έχετε τέτοια απόσταση από το κοινό αίσθημα; Κάνετε συγκρίσεις με άλλες χώρες της Ευρώπης παραβλέποντας ότι 7.000 συμπολίτες μας έχουν χάσει την ζωή της και ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την πιο μακρά καραντίνα... Είμαστε οι τρίτοι χειρότεροι στην Ευρωζώνη με ύφεση 8,5% όταν ο μέσος όρος είναι 6,6%. Γιατί λέτε ψέματα;»
Επανερχόμενος στα θέματα της Αστυνομίας ανέφερε: «Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό στους ανθρώπους της Αστυνομίας που τους έχει φορτώσει η κυβέρνηση μία ευθύνη δυσανάλογη». Ωστόσο σημείωσε πως «η ομάδα ΔΡΑΣΗ είναι επικίνδυνη και δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Δεν προστατεύει την δημόσια τάξη είναι επικίνδυνη για τους πολίτες... Σας ζητάμε να καταργηθεί». Στις προτάσεις του ήταν η σύσταση διακομματικής επιτροπής για την Αστυνομία καθώς επίσης και η επάνδρωση της ΕΛΑΣ να γίνεται από τις πανεπιστημιακές σχολές με αναβάθμιση των σπουδών.
Έκλεισε με ένα όπως είπε προσωπικό δράμα: «Έλαβα ένα γράμμα από τον πατέρα του Μάγγου που έχασε την ζωή του ένα μήνα μετά την κακοποίησή του από αστυνομικούς... Ο πατέρας αναφέρει ότι στις 13 Ιουνίου 2020, στοχευμένα και συνειδητά το παιδί μου χτυπήθηκε ανηλεώς, τραυματίστηκε και βασανίστηκε, αδίκως χωρίς καμία συμμετοχή στα επεισόδια εκείνης της ημέρας... Αυτή ήταν η αιτία που οδήγησε το παιδί μας στο θάνατο. Και γι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη διερεύνηση».
Καθεστωτική αντίληψη
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για καθεστωτική αντίληψη. «Είναι δεκάδες τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, 75% έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες επί των ημερών σας. Όταν μία εξουσία καταφεύγει στον αυταρχισμό είτε βρίσκεται σε πανικό είτε βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο». Έκανε αναφορά στην χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΜΜΕ, «δώσατε 20 εκατομμύρια στα ΜΜΕ στο πρώτο κύμα του κορονοϊού. Δώσατε 18 εκατομμύρια το δεύτερο κύμα. Χαρίσατε άλλα 18 εκατομμύρια στα κανάλια για τις άδειες. Και τώρα δώσατε 3 εκατομμύρια ευρώ στην διαφημιστική προβολή για την ομογένεια» και τόνισε:
«Δεν θα σας ρίξουμε εμείς, η Δημοκρατία θα σας ρίξει αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυταρχισμό και αντιδημοκρατικό τρόπο».
Σε μία παρένθεσή του προς τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη που
τον αποκάλεσε "άνθρωπέ μου", είπε «κ. Γεραπετρίτη όχι σε μένα εδώ
"άνθρωπέ μου", θα μου απευθύνεστε θεσμικά σαν αρχηγό της αξιωματικής
αντιπολίτευσης, δεν είσαστε καν εκλεγμένος».