Δέσμη προτάσεων για πιο αποτελεσματική άμυνα στην έξαρση του κορονοϊού καταθέτει στο δημόσιο διάλογο το ΚΚΕ, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για αποσπασματικότητα και ανεπάρκεια των μέτρων που έχει πάρει.
Αναλυτικά, «η κυβέρνηση προκαλεί με την αποσπασματικότητα και την ανεπάρκεια των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί, εκτός των άλλων, προσπαθεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και την άρνησή της να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι ευθύνες της για τα πρωτόκολλα "λάστιχο" που εφάρμοσε το τελευταίο διάστημα στον τουρισμό, σύμφωνα με τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιρειών και των εφοπλιστών, είναι τεράστιες», υποστηρίζει το ΚΚΕ.
Και φέρνει τα εξής παραδείγματα: «Στα μέσα μαζικής μεταφοράς επιβάλλει να είναι καλυμμένες οι μισές θέσεις, αλλά δίπλα ο κόσμος όρθιος, στοιβάζεται σα σαρδέλες, ενώ τα αεροπλάνα έρχονται γεμάτα μέχρι τις πόρτες, χωρίς ουσιαστικά κανέναν έλεγχο και τα πλοία ταξιδεύουν με τους επιβάτες τον έναν πάνω στον άλλο».
Όπως εξάλλου υποστηρίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, «ο λαός ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε με την εφαρμογή των μέτρων της καραντίνας, σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων, μηδενίζοντας ουσιαστικά τα κρούσματα του κορονοϊού. Η κυβέρνηση όμως δεν αξιοποίησε την ίδια περίοδο για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, ως όφειλε, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τα Κέντρα Υγείας, τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, τα περιφερειακά ιατρεία, αλλά και τα νοσοκομεία που στενάζουν από τη χρόνια υποχρηματοδότηση και τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που φτάνουν τις μερικές δεκάδες χιλιάδες, ακόμα και την τεράστια έλλειψη μέσων υγιεινής και προστασίας όπως γάντια, μάσκες κτλ., διότι, αυτές οι λαϊκές ανάγκες αποτελούν "κόστος" και ανεπίτρεπτη "σπατάλη" για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος, εμπόδιο στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα. Η κυβέρνηση "έπαιξε" τη συμβολή του λαού στους χαμηλούς δείκτες της πανδημίας στο χρηματιστήριο των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, στον τουρισμό και τις μεταφορές, χωρίς μέτρα προστασίας που θα εμπόδιζαν την προσέλκυση πελατών, αφήνοντας εκτεθειμένο το λαό όπως επιβεβαιώνουν οι αρνητικές εξελίξεις».
Και, προχωρώντας στις προτάσεις, «τώρα, πριν η πανδημία πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, είναι ανάγκη να απαιτήσουν από την κυβέρνηση μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και τα νοσοκομεία.
- Καμία απόλυση.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών.
- Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και τη Πρόνοια, στα ΜΜΜ, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, αλλά και τους μεγάλους χώρους δουλείας (εργοστάσια κτλ).
- Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
- Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
- Μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στους τόπους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα και μέτρα υγείας και ασφάλειας.
- Κατεπείγουσες προσλήψεις στα ΜΜΜ για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων.
Η κυβέρνηση να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία! Η αύξηση των κρουσμάτων, η όποια χαλαρότητα και ο εφησυχασμός είναι ο καθρέφτης της δικής της ανευθυνότητας, των παλινωδιών και των αντιφάσεών της στα μέτρα προστασίας, κυρίως όμως της υποταγής της δημόσιας υγείας στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, ιδιαίτερα στον τουριστικό και μεταφορικό τομέα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.