Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Δειλή και σταδιακή υιοθέτηση μέτρων

Δειλή και σταδιακή υιοθέτηση μέτρων


Η συνέντευξη Τύπου των τριών Υπουργών που ανέλαβαν να εξειδικεύσουν το εντυπωσιακό νούμερο των 10 δις τόνωσης της οικονομίας που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, ανέδειξε αμέσως τη διαφορά ανάμεσα στην επικοινωνία και την πραγματικότητα.
 Ως ΜέΡΑ25 έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι οι συνθήκες απαιτούν η μια δράση που να είναι «εμπροσθοβαρής, τεράστια, συγκεκριμένη και αποτελεσματική και να εμπεριέχει από την πρώτη στιγμή ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΘΕΤΙΚΟ ΣΟΚ». Αντίθετα, η στρατηγική του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη μέχρι στιγμής είναι δειλή και σταδιακή υιοθέτηση μέτρων με μηδενικό δημοσιονομικό όφελος.
Πολλά μέτρα πχ αφορούν απλώς αναστολές-αναβολές πληρωμών (μιας και η Κυβέρνηση όπως και η ΕΕ αντιλαμβάνονται μία ακόμα κρίση χρεωκοπίας, ως κρίση ρευστότητας) δηλαδή δεν πρόκειται για χρήματα που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία, αλλά απλώς δεν θα πληρωθούν άμεσα από τους υπόχρεους, για να απαιτηθούν όμως μαζεμένα μετά, από πολίτες που θα έχουν ήδη γονατίσει οικονομικά! Τα υπόλοιπα μέτρα είναι εγγυήσεις, δάνεια και διευκολύνσεις ρευστότητας της ΕΕ και των "χρηματοδοτικών εργαλείων" της. Νεροπίστολο δηλαδή αντί για μπαζούκας, στη λογική μιας Ε.Ε. που εγκληματεί για άλλη μια φορά, αντιδρώντας στην κρίση που έρχεται με «τονωτική ένεση» κάτω του 0,001% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ!
  Ανησυχία επίσης προκαλεί η "αναστολή των συμβάσεων εργασίας" των εργαζομένων από επιχειρήσεις που πλήττονται, ώστε οι τελευταίοι να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις αυτές να τύχουν των άλλων διευκολύνσεων (αναστολές πληρωμών και πρόσβαση σε εύκολο δανεισμό). Ο αρμόδιος Υπουργός μάλιστα ανέφερε πως αυτό γίνεται για να αποτραπούν οι απολύσεις καθώς οι επιχειρήσεις για να υπαχθούν στα συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει αποδεδειγμένα να διατηρήσουν το προσωπικό τους.
Βέβαια για όσους ήδη έχασαν την εργασία τους από αρχές Μαρτίου μέχρι τώρα, όπως ουσιαστικά είπε και χθες ο Πρωθυπουργός, θα λάβουν μεν κι αυτοί το επίδομα και ορθώς, όμως "όσοι απολύθηκαν, απολύθηκαν" για αυτούς γυρισμός δεν υπάρχει σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ δεν διευκρινίζεται κι αν οι επιχειρήσεις τους θα υπαχθούν και στα ευνοϊκά μέτρα που εξαγγέλλει η Κυβέρνηση!
 Το κυβερνητικό αλαλούμ για το δώρο του Πάσχα τέλος, καλό είναι να μην επαναληφθεί σε συνθήκες που οι πολίτες χρειάζονται από την κυβέρνησή τους υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Το πιγκ πογκ «θα καταβληθεί-δεν θα καταβληθεί» κατέληξε σε ένα νεφελώδη χρησμό για το «πότε» θα καταβληθεί, με διαφαινόμενο ορίζοντα μέχρι και το καλοκαίρι. ΑΜΕΣΗ δήλωση ότι θα καταβληθεί ΣΤΗΝ ΩΡΑ του και ΑΚΕΡΑΙΟ, έστω και τώρα, κ. Μητσοτάκη. 10 δις δεν είπατε ότι ρίχνετε στη μάχη; Δε μπορούν αυτά να εγγυηθούν ούτε αυτό το ελάχιστο;
 Όσο για την καταβολή δώρου του Πάσχα στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και την πολιτική προστασία (γιατί το δώρο αυτό έχει καταργηθεί γενικά στο δημόσιο με τις μνημονιακές περικοπές), ευπρόσδεκτο μεν, οι εργαζόμενοι όμως στα νοσοκομεία πέρα από αυτό έχουν τονίσει την ανάγκη για έμπρακτη στήριξη των νοσοκομείων και του δημοσίου συστήματος, αλλά και των ιδίων με σειρά αιτημάτων (για αναγκαίο υλικό και εξοπλισμό για την προστασία τους, για τις απαραίτητες υποδομές, το ιατροφαρμακευτικό υλικό και τις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού), τα οποία η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας, όχι απλώς συστηματικά και εμμονικά συνεχίζουν να αγνοούν, αλλά πρόσφατα αρνήθηκαν να συναντήσουν αντιπροσωπεία την ΟΕΝΓΕ επικαλούμενοι τον ιό προκειμένου να μην ακούσουν τα αιτήματα τους για την αντιμετώπιση της κρίσης.  
Τέλος για τις αναστολές πληρωμών των δόσεων σε τράπεζες και την απαγόρευση οχλήσεων από τις εισπρακτικές -πέρα από το ότι το τελευταίο μέτρο έπρεπε να ισχύει καιρό τώρα στη δεκαετή κρίση- απαιτείται και σαφής παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας τη δεδομένη στιγμή αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα κόκκινα δάνεια και τα αρπαχτικά ταμεία που από 1η Μάη -εν μέσω κορωνοϊού- παραμονεύουν να ξεκινήσουν πλειστηριασμούς. Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα σχετική απόφαση και να μην στέκεται απλώς σε δήθεν καλύτερους όρους διακανονισμού και τις οχλήσεις εν μέσω κρίσης.
Όλα αυτά συνηγορούν στην ανάγκη δραστικών μέτρων από την Κυβέρνησης, σαν αυτά που πρότεινε από την πρώτη κιόλας στιγμή το ΜέΡΑ25 με τα 7+1 μέτρα, που είναι άμεσα και πραγματικά, ενώ εστιάζουν στην ουσία και αντιλαμβάνονται και την φύση του προβλήματος.
Ας σταματήσει λοιπόν η Κυβέρνηση και τα "παπαγαλάκια" της να χειροκροτούν την ανύπαρκτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τις άτολμες και ανεύθυνες "μη αποφάσεις της". Ας αντιληφθεί επιτέλους το μέγεθος αλλά και την φύση της συγκεκριμένη κρίσης πριν να είναι πολύ αργά για την δημόσια υγεία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και εν γένει την εθνική οικονομία.