ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα στήριξης της εργασίας και όχι θεσμοθέτηση καθεστώτων διάλυσής της
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τις εξαγγελίες της, ασκούν με κοινή δήλωση τους οι τομεάρχες Εργασίας, Οικονομίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα μέτρα που υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι πρέπει να ληφθούν.
Βασική θέση τους ότι «χρειαζόμαστε γενναία οριζόντια μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις», «μέτρα στήριξης της εργασίας και όχι θεσμοθέτηση καθεστώτων διάλυσής της».
Οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνουν την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει να μην καταλαβαίνει το μέγεθος της ύφεσης και της ανεργίας, της καθίζησης εισοδημάτων και των λουκέτων» και ότι «κάνει καθαρό στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ότι θα παρεμβαίνει μόνο εκ των υστέρων. Υποδεικνύει και διευκολύνει γρήγορες, μαζικές απολύσεις». Την κατηγορούν ότι «αντί να προστατεύει τα εισοδήματα, την απασχόληση και την επιβίωση των επιχειρήσεων, διευκολύνει και επιδοτεί γενικευμένες απολύσεις».
Η κριτική τους στην κυβέρνηση εστιάζει στη θέση ότι «προσπαθεί να κάνει την κρίση ευκαιρία, διαλύοντας τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και κλείσιμο». Δηλαδή, όπως προσθέτουν, «μετατρέπει το σύνολο των εργαζομένων της χώρας σε ανέργους με ένα έκτακτο επίδομα, χαμηλότερο του βασικού μισθού και τις επιχειρήσεις σε επιχειρήσεις μηδενικού τζίρου».
«Οφείλει μέχρι το βράδυ να έχει ανακαλέσει», υπογραμμίζουν, προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα οφείλει να προβεί σε ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων και την ανάσχεση των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία».
Ως προς αυτά αναφέρουν ειδικότερα:
«1) Η επιλογή της να δοθεί το δώρο Πάσχα με καθυστέρηση είναι αδιανόητη. Αφενός οι εργαζόμενοι πρέπει να το λάβουν άμεσα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παγίων εξόδων τους συνεχίζει να υφίσταται. Αφετέρου, όταν βγούμε από αυτή την κρίση οι επιχειρήσεις θα έχουν υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα. Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από την κυβέρνηση σε όλους τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.