Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Αλέξης Τσίπρας: Να προχωρήσει η ένταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας

Αλέξης Τσίπρας: Να προχωρήσει η ένταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας


Την ανάγκη να υπάρξει θετική απόφαση στο Ευρωπαικό Συμβούλιο του Μαρτίου, για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας - αν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την ελληνική εθνική μειονότητα - υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην γαλλική Γερουσία για την ευρωπαϊκή διεύρυνση.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι ότι η διεύρυνση δεν επιτρέπει την εμβάθυνση, καθώς οι δύο διαδικασίες κινήθηκαν μαζί ιστορικά όταν η ΕΕ είχε ένα δυναμικό όραμα για το μέλλον. Ακολούθως υπογράμμισε ότι:
- Η ΕΕ δεν μπορεί να αποκτήσει έναν δυναμικό διεθνή γεωπολιτικό ρόλο, εάν δεν είναι αξιόπιστη στην ίδια της τη γειτονία, στηρίζοντας έμπρακτα τη συμφωνία των Πρεσπών.
- Η περίοδος που ακολούθησε το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας των Βαλκανίων το 2014, οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και την ενίσχυση τρίτων δυνάμεων εις βάρος της ΕΕ. Αν δεν αξιοποιηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και συμπαρέσυρε την Αλβανία και τον διάλογο για το Κόσοβο, η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς η περιοχή θα βυθιστεί πάλι στην αστάθεια και οι μεταναστευτικές ροές από τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη θα κορυφωθούν.
- Το πρόβλημα με τη συνοχή της ΕΕ και την αποτελεσματικότητα της ενταξιακής διαδικασίας, λύνεται με την ενίσχυση της μεθοδολογίας όπως πρότεινε η ΕΕ, με την στήριξη των ευρωπαϊκών αξιών και μια πιο κοινωνική Ευρώπη, όχι με την ακύρωση της διεύρυνσης.
- Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ηγέτες και λαούς της περιοχής που είναι έτοιμοι να πάρουν γενναίες αποφάσεις και να κάνουν μεταρρυθμίσεις, αλλιώς δικαιώνει τις δυνάμεις του εθνικισμού και αυταρχισμού.