Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Αλ. Τσίπρας από Βρυξέλλες: Η Ελλάδα δικαιούται αναλογική ενίσχυση και όχι περιορισμό των πόρων

Αλ. Τσίπρας από Βρυξέλλες: Η Ελλάδα δικαιούται αναλογική ενίσχυση και όχι περιορισμό των πόρων


"Η Ελλάδα που την προηγούμενη περίοδο έχασε το 25% του ΑΕΠ της εξ αιτίας της κρίσης, δικαιούται σήμερα αναλογική ενίσχυση και όχι αναλογικό περιορισμό των πόρων όπως προτείνεται", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στην οποία συμμετείχε.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε προτάσεις που κατατέθηκαν από την ρουμανική προεδρία και ενσωμάτωναν ελληνικές θέσεις και "εξήγησε πως αν η υφιστάμενη πρόταση για την Ελλάδα, παρουσιαζόταν ενόσω ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, δεν επρόκειτο να την αποδεχθεί".

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους ευρωσοσιαλιστές να στηρίξουν την συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη καθώς "είναι απαράδεκτο να εξαιρείται από μια συζήτηση για την περιοχή της, η οποία την αφορά και επηρεάζει άμεσα τα κυριαρχικά της δικαιώματα".

Αναφέρθηκε στις προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, για τον πρώτο προϋπολογισμό μετά την κρίση υποστηρίζοντας ότι "δείχνουν να μην λαμβάνουν υπόψιν την οικονομική κρίση που διανύσαμε καθώς και την προσφυγική κρίση που διανύουμε, ενώ υπονομεύουν και τις προοπτικές για σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών και το όραμα για μια πιο κοινωνική Ευρώπη". Πρόσθεσε, επίσης, πως αν θέλουμε να απαντήσουμε στις παραπάνω προκλήσεις καθώς και να ανταποκριθούμε και σε ακόμη περισσότερες σύγχρονες προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής ή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δεν μπορεί να μειώνουμε τους πόρους. Η μόνη προοδευτική απάντηση, σημείωσε είναι η συγκροτημένη προσπάθεια για εξεύρεση νέων πηγών μέσα από τη φορολογία που δε θα επιβαρύνει τους πολίτες αλλά τις πολυεθνικές και τον μεγάλο πλούτο, όπως η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των ψηφιακών γιγάντων του διαδικτύου ή η φορολόγηση των εκπομπών άνθρακα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε "αν εξακολουθούμε να αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το κρίσιμο διακύβευμα παραμένει η αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού και των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων. Αν αυτό ισχύει, πώς μπορούμε να συζητάμε μείωση κατά 44 δισ. ευρώ των κονδυλίων συνοχής, αλλά και σοβαρή μείωση κονδυλίων αγροτικής πολίτικης. Τόνισε ότι κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι ο αντιευρωπαϊσμός και θα θεριέψει στο Νότο και θα δικαιωθεί στον Βορρά". Τέλος, υπογράμμισε ότι αν ένα θέμα είναι το συνολικό πόσο των πόρων της συνοχής, ένα άλλο θέμα είναι η δίκαιη κατανομή τους, η οποία πρέπει να γίνεται με βασικό κριτήριο την ενίσχυση των πιο αδύναμων χωρών.