Ν. Παναγιωτόπουλος: Η άμυνα της χώρας δεν είναι κομματική υπόθεση, αλλά εθνική
«Όλοι συμφωνούμε πως το ζήτημα της Εθνικής Άμυνας της χώρας δεν είναι κομματική υπόθεση, αλλά εθνική, επομένως δεν προσφέρεται ως πεδίο για στείρα κομματική αντιπαράθεση, αλλά για συζήτηση και εποικοδομητική κριτική επί συγκεκριμένων προτάσεων πεδίων, σχεδιασμών, πολιτικών που αναπτύσσει το υπουργείο», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στην ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η ενημέρωση της Επιτροπής γίνεται σε δύο κύκλους: Στον πρώτο, η ενημέρωση γίνεται με δημόσια συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας έκανε την αρχική εισήγησή του και τοποθετήθηκε ένας βουλευτής από κάθε κόμμα. Στον δεύτερο κύκλο, η συζήτηση συνεχίζεται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την τήρηση πρακτικών.
Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε ότι το ΥΠΕΘΑ δεν είναι το βασικό και κυρίαρχο όργανο χάραξης εξωτερικής πολιτικής της χώρας. «Αυτή η αρμοδιότητα ανήκει πρωτίστως στον πρόεδρο της κυβέρνησης και φυσικά στο υπουργείο Εξωτερικών. Αναπόφευκτα, εμπλέκεται το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας διαμέσου του πολύ σημαντικού εργαλείου της αμυντικής διπλωματίας, εις το οποίο έχει αναπτύξει και συνεχίζει να αναπτύσσει εντατική δραστηριότητα», είπε σχετικά.
Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος έστειλε ισχυρό μήνυμα αποτροπής προς κάθε κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, είπε: «Ο σκοπός της προσπάθειάς μας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Η αποτροπή είναι η πεποίθηση προς κάθε κατεύθυνση ότι εξαιτίας της ετοιμότητας και των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας δεν συμφέρει κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον των κυριαρχικών μας συμφερόντων. Το κόστος που θα υποστεί θα είναι πάντα μεγαλύτερο από το όφελος που επομένως σκοπεύει να αποκομίσει».
Περαιτέρω, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας σημείωσε πως η κυβέρνηση επιζητά «ομόνοια» και «συνεννόηση» μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων στα θέματα της εθνικής στρατηγικής και αμυντικής πολιτικής, που προασπίζουν τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση μας πολιτικής βασισμένης στις αρχές καλής γειτονίας, του σεβασμού τους Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Σε αυτή την κατεύθυνση, αφετηρία συνιστά, όπως είπε, η παραδοχή ότι Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν και μπορούν να συνεργαστούν σε τομείς αμοιβαία επωφελής, προσθέτοντας πως σε αυτό παίζουν ρόλο και οι ενδείξεις καλής συμπεριφοράς εκατέρωθεν.