Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη προς Κομισιόν για τις εντεινόμενες ανισότητες μεταξύ Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου.

Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη προς Κομισιόν για τις εντεινόμενες ανισότητες μεταξύ Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου.

· «Τι αναδιανεμητικά μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για τη στήριξη χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία;».
Γραπτή ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με διαρκώς εντεινόμενες ανισότητες μεταξύ Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου.
Επικαλούμενος πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Bruegel, η οποία καταγράφει ανησυχητικά στοιχεία, κυρίως λόγω του προβλήματος παραγωγικότητας που αντιμετωπίζει η ΕΕ λόγω των αυξημένων δημοσιονομικών πιέσεων σε σχέση και με περιφερειακές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία, ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρει ότι «οι επιβραδυνόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης, λόγω και των μακροπρόθεσμων συνεπειών της ύφεσης, έχουν φτάσει να απειλούν την κοινωνική συνοχή ακόμα και σε κράτη-μέλη με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «παράπλευρες απώλειες των πιέσεων που δέχεται η παραγωγικότητα της ΕΕ», είναι η ευθεία απειλή σε «οικονομίες όπως της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, γεγονός που θέτει εκ νέου το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης». Ως εκ τούτου, ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν «με ποιες αναδιανεμητικές πολιτικές σκοπεύει στο άμεσο μέλλον να ενισχύσει τις αδύναμες οικονομίες για να αλλάξει αυτή η επικίνδυνη τάση» ενώ ζητά να μάθει και αν πέρα από τις συστάσεις της Επιτροπής προς τη Γερμανία, η τελευταία «έχει υλοποιήσει κάποιες από αυτές –και ποιες, ως αποτέλεσμα των μακροοικονομικών ανισορροπιών τις οποίες προκαλεί το υψηλό πλεόνασμα της».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη προς την Κομισιόν:
Εντεινόμενες ανισότητες μεταξύ Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Bruegel, οι ανισότητες μεταξύ Ευρωπαϊκού Βορρά και Ευρωπαϊκού Νότου, αντί να αμβλύνονται, εντείνονται διαρκώς.
Τα στοιχεία περιγράφουν ανησυχητικά αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις, κυρίως λόγω του προβλήματος παραγωγικότητας που αντιμετωπίζει η ΕΕ συνολικά, ειδικά σε σχέση με περιφερειακές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία (ετήσια αύξηση ΑΕΠ: ΕΕ 1.9%, ΗΠΑ 2.3%). Επιπλέον, η ΕΕ σημειώνει επιβραδυνόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ λόγω των μακροπρόθεσμων συνεπειών της ύφεσης, απειλείται η κοινωνική συνοχή ακόμα και σε κράτη-μέλη με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Παράπλευρες απώλειες των πιέσεων που δέχεται η παραγωγικότητα της ΕΕ σε σχέση με εκείνες των ΗΠΑ και Κίνας, αποτελούν οικονομίες όπως της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, γεγονός που θέτει εκ νέου το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης. Με αφορμή τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Πού εντοπίζει τα λάθη και τις πολιτικές ελλείψεις που οδηγούν στα παραπάνω αποτελέσματα και τι σκοπεύει να κάνει στο άμεσο μέλλον για να αλλάξει αυτή η επικίνδυνη τάση;
2. Ποιες είναι οι αναδιανεμητικές πολιτικές που η ΕΕ ακολουθεί ώστε να ενισχυθούν οι αδύναμες οικονομίες;
3. Ποιες από τις συστάσεις της Επιτροπής έχει υλοποιήσει η Γερμανία, ως αποτέλεσμα των μακροοικονομικών ανισορροπιών τις οποίες προκαλεί το υψηλό πλεόνασμα της;


09.04.2019 Το Γραφείο ΤΥΠΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ