Απάντηση Β. Ντομπρόβσκις σε Δ. Παπαδημούλη για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS)
Απάντηση Β. Ντομπρόβσκις σε Δημ. Παπαδημούλη για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS): «Η Κομισιόν συμμερίζεται την άποψη του ευρωβουλευτή ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία επί της πρότασης κανονισμού, προκειμένου να θεσπιστεί ταχύτατα».· «Η πρόταση της Κομισιόν της 24ης Νοεμβρίου 2015 εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων - Η σύσταση του EDIS θα παρέχει τη βέλτιστη προστασία στους πολίτες της ΕΕ».
· Δημ. Παπαδημούλης: «Λόγω των καθυστερήσεων και της στοχευμένης αποδυνάμωσης του EDIS από κράτη-μέλη και τραπεζικές ενώσεις, κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, δεν θα συμβεί τίποτα σε αυτόν τον κρίσιμο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης».
Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του Αντιπροέδρου της και αρμόδιου για ζητήματα του Ευρώ και του Κοινωνικού Διαλόγου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμά της για την ολοκλήρωση τουΕυρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS).
Στην απάντησή του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι η Κομισιόν «συμμερίζεται την άποψη του Δημ. Παπαδημούλη ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία επί της πρότασης κανονισμού προκειμένου να θεσπιστεί ταχύτατα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS)».
Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή του κατηγορούσε ότι «το Συμβούλιο ECOFIN της 4ης Δεκεμβρίου 2018 ακύρωσε ουσιαστικά την πρόταση και το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν της 24ης Νοεμβρίου 2015 για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS), με το πρόσχημα της δημιουργίας μιας ομάδας υψηλού επιπέδου, που θα εκπονήσει έκθεση τον Ιούνιο του 2019», και ρωτούσε την Επιτροπή αν εξακολουθεί να θεωρεί αυτό το χρονοδιάγραμμα «βάση των διαπραγματεύσεων και της εργασίας της ομάδας υψηλού επίπεδου για την έκθεση που θα εκπονήσει τον Ιούνιο του 2019». Η Κομισιόν απαντώντας στον Δημ. Παπαδημούλη επιβεβαίωσε ότι «η πρόταση της 24ης Νοεμβρίου 2015 εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων».
Ο Δημ. Παπαδημούλης επεσήμανε πως «λόγω των καθυστερήσεων και της στοχευμένης αποδυνάμωσης του EDIS από κράτη μέλη και τραπεζικές ενώσεις, κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, δεν θα συμβεί τίποτα σε αυτόν τον κρίσιμο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης το επόμενο διάστημα και ουσιαστικά το EDIS θα παραμείνει στις «ελληνικές καλένδες» μέχρι νεωτέρας». «Είναι απογοητευτικό ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν χάρτη πορείας για την έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων για το EDIS», συμπλήρωνε, και ρωτούσε την Κομισιόν αν έχει «πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση του EDIS και την προστασία των Ευρωπαίων καταθετών, όπως έχει τονίσει και η ίδια, και η ΕΚΤ».
Ο Επίτροπος Ντομπόβσκις απαντά πως «η Επιτροπή παραμένει, σε θεσμικό επίπεδο, προσηλωμένη στην υλοποίηση του EDIS και ενθαρρύνει τους δύο συννομοθέτες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση αυτού του σημαντικού φακέλου. Η σύσταση του EDIS θα παρέχει τη βέλτιστη προστασία στους πολίτες της ΕΕ».
«Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει σχετική έκθεση (σσ. που θα ετοιμάσει για το EDIS) πριν από την αναστολή των εργασιών λόγω των εκλογών», τονίζει ο Β. Ντομπρόβσκις στην απάντησή του, και καλεί την ευρωομάδα υψηλού επιπέδου, που δημιουργούν σχετικά με το EDIS τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, «να παρέχει πολιτική καθοδήγηση, ώστε να συνεχιστεί η συνήθης νομοθετική διαδικασία».
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα:Χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS)
Το Συμβούλιο ECOFIN της 4ης Δεκεμβρίου 2018 ακύρωσε ουσιαστικά την πρόταση και το χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS), με το πρόσχημα της δημιουργίας μιας ομάδας υψηλού επιπέδου, που θα εκπονήσει έκθεση τον Ιούνιο του 2019. Λόγω των καθυστερήσεων και της στοχευμένης αποδυνάμωσης του EDIS από κράτημέλη και τραπεζικές ενώσεις, κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, δεν θα συμβεί τίποτα σε αυτόν τον κρίσιμο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης το επόμενο διάστημα και ουσιαστικά το EDIS θα παραμείνει στις «ελληνικές καλένδες» μέχρι νεωτέρας. Είναι απογοητευτικό ότι τα κράτημέλη δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν χάρτη πορείας για την έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων για το EDIS.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1.Θεωρείτε ακόμα την πρόταση της Επιτροπής της 24ης Νοεμβρίου 2015 για το EDIS ως τη βάση των διαπραγματεύσεων και της εργασίας της ομάδας υψηλού επίπεδου για την έκθεση που θα εκπονήσει τον Ιούνιο του 2019;
2.Ποια είναι συγκεκριμένα η «περισσότερη δουλειά που χρειάζεται για το EDIS, προτού μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε έναν χάρτη πορείας για την έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων» (σύμφωνα με δηλώσεις του Centeno), δεδομένου ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος;
3.Υπάρχει η πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση του EDIS και της προστασίας των Ευρωπαίων καταθετών, όπως έχει τονίσει η Επιτροπή και η ΕΚΤ;
Απάντηση του αντιπροέδρου κ. Dombrovskis
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(12.2.2019)
Η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη του κ. βουλευτή ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία επί της πρότασης κανονισμού προκειμένου να θεσπιστεί ταχύτατα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS). Σύμφωνα με το δικαίωμα πρωτοβουλίας της Επιτροπής, η πρόταση της 24ης Νοεμβρίου 2015 εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων.