Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΘΕΜΑ: Ανάγκη άμεσης δημιουργίας ενός αποτελεσματικού συστήματος δασοπροστασίας

Δεν ξεχνώ το Μάτι!

Σαν να μη συνέβη ποτέ το Μάτι. Σαν να μην έζησε ποτέ η Ελλάδα τον τραγικό θάνατο 100 ανθρώπων. Σαν να μην άνοιξε ποτέ κάποιος την τηλεόραση να δει ιδίοις όμμασι την παντελή απουσία του κράτους από μία τραγωδία που θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Εάν διαβάσει κάποιος την απάντηση της κυβέρνησης στην Ερώτηση του Γιώργου Αμυρά (4739/8.1.2019) με την οποία έθετε επιτακτικά την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα δασοπροστασίας ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε νεκρούς, θα διαπιστώσει περίτρανα την απόσταση της θεωρίας από την πράξη. Οι αρμόδιοι φορείς αναλώνονται σε παραγωγή διοικητικών πράξεων βγάζοντας σωρηδόν έγγραφα που την ύστατη στιγμή αδυνατούν να υλοποιήσουν και να πράξουν τα αυτονόητα, ως οφείλουν.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (7017/4/22723-στ΄/31.1.2019) απάντησε στον κ. Αμυρά και παραδέχτηκε ότι το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών που ισχύει σήμερα εκδόθηκε το 2010. Απάντησε επίσης ότι «…το Πυροσβεστικό Σώμα, προβαίνει κάθε έτος στη σύνταξη και επικαιροποίηση επιχειρησιακού σχεδίου στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για την οργάνωση, τη διαχείριση και τον συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης…». Επίσης, «…η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκδίδει κάθε χρόνο σχετικό έγγραφο στο οποίο μεταξύ άλλων, εμπεριέχονται κατευθυντήριες και συντονιστικές οδηγίες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς…» και «…για την εναρμόνιση της λειτουργίας όλων των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας…εκδόθηκε σχετική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών».
Εύλογα λοιπόν μπορεί να αναρωτηθεί ένας πολίτης «Γιατί όλη αυτή η χαρτούρα δεν απέδωσε στο Μάτι; Γιατί θρηνήσαμε τόσους νεκρούς στα αποκαΐδια;»
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Αμυράς επανέρχεται με νέα Ερώτηση επιμένοντας και ζητώντας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ρεαλιστικές απαντήσεις αλλά και δεσμεύσεις, ώστε επιτέλους το πάθημα να γίνει μάθημα.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Eρώτησης:

Αθήνα 20.02.2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη άμεσης δημιουργίας ενός αποτελεσματικού συστήματος δασοπροστασίας


Με την 4739/8.1.2019 ερώτησή μου προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθετα συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούσαν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για το Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας 2018-2038, την κατάρτιση τοπικών σχεδίων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών καθώς και σχεδίων εκκένωσης σε κάθε Δήμο, προκειμένου πολίτες και φορείς να μην βρεθούν ξανά απροετοίμαστοι απέναντι σε πιθανή μεγάλης έντασης δασική πυρκαγιά όπως συνέβη στις 23 Ιουλίου 2018 στο Μάτι Αττικής με την τραγική απώλεια 100 συνανθρώπων μας.
Επίσης, επισημάνθηκαν οι δυσοίωνες και άκρως ανησυχητικές επιστημονικές προβλέψεις για το μέλλον αναφορικά με την εξέλιξη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, τονίστηκε η ανάγκη προσαρμογής των δομών και του κοινωνικού συνόλου της χώρας μας, καθώς και η ανάγκη άμεσης επικαιροποίησης του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας ώστε η πολιτεία με τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά προλαμβάνοντας αντίστοιχους κινδύνους και όχι να λειτουργούν με αποσπασματικά μέτρα προκειμένου να σβήσουν τον απόηχο κακών γεγονότων.
Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (7017/4/22723-στ΄/31.1.2019), δεν προκύπτουν στοιχεία που να απαντούν στα δύο από τα τρία ερωτήματα που είχαν τεθεί.
Ως εκ τούτου και εν όψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, θέτω εκ νέου τα ερωτήματα και ζητώ συγκεκριμένες απαντήσεις.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
  1. Πόσο γρήγορα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας 2018-2038;
  2. Τι ενέργειες και δράσεις έχουν γίνει, από το 2016 έως σήμερα, για την προσαρμογή των δομών και του κοινωνικού συνόλου στην Κλιματική Αλλαγή;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας