Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη από τη Θεσσαλονίκη

Δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη από τη Θεσσαλονίκη


«Το Ποτάμι θα παραμείνει η καθαρή, ορθολογική φωνή που θα παλεύει για το πατριωτικό καλό» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με στελέχη του Κινήματος στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν νοιάστηκε ποτέ για το κομματικό κόστος», συνέχισε «δεν νοιάστηκε ποτέ για τις απώλειες και αποφασίζουμε μόνο με τη σκέψη στο συμφέρον των Ελλήνων».

Αναφερόμενος στην πρόσφτη απόφαση της Βουλής, τόνισε πως «εάν δεν προχωρούσαμε στη Συμφωνία, δεν θα κερδίζαμε τα πάντα, όπως λένε οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές, αλλά θα χάναμε τα πάντα».

«Θα χάναμε συμμάχους και κυρίως θα διαιωνίζαμε τον σφετερισμό της ελληνικής ιστορίας, της μακεδονικής ιστορίας, από τους γείτονές μας» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, επισημαίνοντας πως «με τη συμφωνία οι γείτονες μας είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν τα βιβλία τους και να πάψουν να αναφέρονται στην αρχαία Μακεδονία».

«Σήμερα, αυτή η χώρα αποκαλείται ''Μακεδονία'' από ολόκληρο τον πλανήτη, από 140 χώρες. Και αυτό είναι ντροπή για εμάς τους Έλληνες. Πρέπει να λέγεται ''Βόρεια Μακεδονία'' για να σκέφτεται αμέσως κάποιος-από την Κίνα μέχρι την Αμερική- ότι από τη στιγμή που υπάρχει ''Βόρεια Μακεδονία'', υπάρχει και η Κεντρική Μακεδονία, υπάρχει και η Ανατολική Μακεδονία, υπάρχει και η Δυτική Μακεδονία. Δηλαδή, υπάρχει Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Επέμεινε πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να παραμείνει η πρωτεύουσα δύναμη σε όλη την ευρύτερη περιοχή. «Είναι στο χέρι μας», είπε «να αναπτύξουμε τη Μακεδονία μας, είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τη ζωή των παιδιών μας, έχοντας σπρώξει τους γείτονές μας σε έναν ευρωπαϊκό δρόμο και όχι σε έναν δρόμο που θα αντιμάχονται διαρκώς τους Έλληνες».
Κάλεσε, δε, τα άλλα κόμματα να μην κλείνονται στα κομματικά τους καβούκια, αλλά να ενισχύσουν το πατριωτικό καλό και να ενώσουν αντί να διχάζουν τους Έλληνες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα μπορούσαμε με κάποιους άλλους χειρισμούς να είχαμε μια καλύτερη συμφωνία ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε οτι «εάν οι πολιτικές δυνάμεις, δε νοιαζόταν η καθεμία για τον κομματικό της χώρο και είχαμε μια συνεννόηση, είχαμε ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, θα είχαμε μια καλύτερη συμφωνία».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης έχουν ως εξής:

Θα ήθελα από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, να πω σε όλους τους Έλληνες ότι η αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων. Εάν δεν προχωρούσαμε στη συμφωνία, δεν θα κερδίζαμε τα πάντα, όπως λένε οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές, αλλά θα χάναμε τα πάντα. Θα χάναμε συμμάχους και κυρίως θα διαιωνίζαμε τον σφετερισμό της ελληνικής ιστορίας, της μακεδονικής ιστορίας, από τους γείτονές μας. Τώρα είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν τα βιβλία τους, να αλλάξουν το Σύνταγμά τους -το αλλάξαν- και να πάψουν να αναφέρονται στην αρχαία Μακεδονία. Αυτό είναι μια νίκη και ήταν ο μόνος δρόμος που έπρεπε να διαβούμε. Σε λίγο θα ήταν πολύ αργά.

Θα μπορούσαμε με κάποιους άλλους χειρισμούς να είχαμε μια άλλη συμφωνία;

Το έχω ξαναπεί. Εάν οι πολιτικές δυνάμεις, δε νοιαζόταν η καθεμία για τον κομματικό της χώρο και είχαμε μια συνεννόηση, είχαμε ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, πιστεύω ότι θα είχαμε μια καλύτερη συμφωνία. Αλλά, ξέρετε δυστυχώς στην πολιτική τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλεις, όποτε τα θέλεις. Και είσαι υποχρεωμένος να προχωράς με αυτά που έχεις μπροστά σου με αυτά που έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις. Σήμερα, αυτή η χώρα αποκαλείται «Μακεδονία» από ολόκληρο τον πλανήτη, από όλους τους λαούς, από 140 χώρες. Και αυτό είναι ντροπή για εμάς τους Έλληνες. Πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να λέγεται "Βόρεια Μακεδονία" για να σκέφτεται αμέσως κάποιος-από την Κίνα μέχρι την Αμερική- ότι από τη στιγμή που υπάρχει "Βόρεια Μακεδονία", υπάρχει και η Κεντρική Μακεδονία, υπάρχει και η Ανατολική Μακεδονία, υπάρχει και η Δυτική Μακεδονία. Δηλαδή, υπάρχει Ελλάδα. Η απόφασή τους, η απόφαση του Ζάεφ που ήταν τολμηρή, να αποκηρύξει όλο το πρόσφατο παρελθόν με τα αγάλματα και με όλες αυτές τις αλυτρωτικές προσπάθειες, όλο αυτό το παραμύθι ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι κάτι που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας. Και τελοσπάντων, το έχω ξαναπεί και το λέω ξανά από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη: Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει η πρωτεύουσα δύναμη σε όλη αυτή την ευρύτερη περιοχή. Είναι στο χέρι μας να αναπτύξουμε τη Μακεδονία μας, είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τη ζωή των παιδιών μας, έχοντας σπρώξει τους γείτονές μας σε έναν ευρωπαϊκό δρόμο και όχι σε έναν δρόμο που θα αντιμάχονται διαρκώς τους Έλληνες.

Για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί;

Πάντα οι μεγάλες αποφάσεις προκαλούν και μεγάλα πάθη. Αλλά, νομίζω, και θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι και ελπίζω ότι συμφωνούν και όλα τα κόμματα, ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του και το σημαντικό πάντα για όλους μας να μην είναι το κομματικό καλό, αλλά το πατριωτικό καλό. Ελπίζουμε ότι οι Έλληνες θα ενωθούν σε μια πολιτική ενίσχυσης του πατριωτικού καλού και όχι ο καθένας να κλειστεί στο κομματικό του καβούκι.

Αισθάνεστε δικαιωμένος;

Το Ποτάμι μπορεί να υπερηφανεύεται για κάτι. Δε νοιάστηκε ποτέ για το κομματικό κόστος, δε νοιάστηκε ποτέ για τις απώλειες, αρκεί να παίρνει αποφάσεις για το συμφέρον των Ελλήνων. Θα ήταν εύκολο για μένα να ενταχθώ σε έναν κομματικό στρατό- αριστερά ή δεξιά- και το ξέρετε αυτό όλοι. Θα ήταν εύκολο για μένα να είμαι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν εύκολο για μένα να είμαι με τη ΝΔ. Επιλέγω κάτι που νομίζω ότι είναι δημοκρατικά απαραίτητο. Να υπάρχει μια καθαρή, ορθολογική, ευρωπαϊκή φωνή που θα λέει στους Έλληνες το πατριωτικό καλό.