Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

· Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν και ΕΚΤ

·
Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν και ΕΚΤ για το σκάνδαλο φοροαπάτης πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, Cum Ex, σε όλη την Ευρώπη.

· «Το ‘αμαρτωλό τρίγωνο’ μεγαλοεταιρειών-μεγαλοτραπεζών-δικηγορικών γραφείων, το οποίο έκλεψε 55 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία, θα πρέπει να πληρώσει» - «Η Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση θωράκισης του ευρωσυστήματος από τέτοιες εγκληματικές πρακτικές».



Ερώτηση προς τη Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή το ευρωπαϊκό σκάνδαλο φοροαπάτης Cum Ex, που ξέσπασε πριν λίγες ημέρες και το οποίο απλώνεται μέχρι στιγμής σε 11 χώρες και φαίνεται ότι έχει κοστίσει πάνω από 55 δισ. ευρώ σε δημόσια ταμεία.

Η ερώτηση προς την Κομισιόν θα συνοδευτεί από αντίστοιχη ερώτηση και προς την ΕΚΤ, ενώ ήρθε σε συνέχεια της πρότασης του Δ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να συζητηθεί εκτάκτως το θέμα ενώπιον της Κομισιόν και του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί. Η πρόταση έγινε δεκτή από όλους τους ευρωβουλευτές σχεδόν ομόφωνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικαλούμενος τη μέχρι στιγμής έρευνα, αναφορικά με την πάγια πρακτική μεγάλων εταιρειών να ανταλλάσσουν μέσω μεγάλων τραπεζών μετοχικά πακέτα και έπειτα να ζητούν πολλαπλές επιστροφές φόρων, κάνει λόγο για τα πραγματικά θύματα αυτής της υπόθεσης, τους πολίτες.

Με βάση τα παραπάνω, ο Δ. Παπαδημούλης ζητάει από την Κομισιόν συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να ερευνήσει τις αιτίες και το μέγεθος της ζημιάς, καθώς και να αντιμετωπίσει άμεσα το σκάνδαλο. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει στοιχεία αναφορικά με τις «ποινές που προβλέπονται για περιπτώσεις μελών ΔΣ, τα οποία είχαν ευθύνη για τη διαμόρφωση των πρακτικών αυτών».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς τη Κομισιόν.

Με βάση μια πρώτη έρευνα των γερμανικών αρχών αλλά και μεγάλη δημοσιογραφική διακρατική έρευνα (Cum Ex files) υπάρχει ισχυρή ένδειξη ότι 55 δισ. ευρώ κρατικών πόρων κλάπηκαν από τα δημόσια ταμεία 11 κρατών-μελών, μέσω της μεθόδου της φοροαπάτης, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους πολίτες. Σκοπός της απάτης φαίνεται ότι ήταν η απόκρυψη της ταυτότητας των πραγματικών ιδιοκτητών μετοχών, μέσω ανταλλαγής μερισμάτων  με άλλα χωρίς δικαιώματα μερίσματα. Αποτέλεσμα ήταν η πρόσβαση και τελικά καταβολή πολλαπλής επιστροφής φόρων. Μόνο στη Γερμανία η ζημιά υπολογίζεται ότι ίσως φτάσει τα 30 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα Maple Bank ήδη έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Κομισιόν:
1. Σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει η Κομισιόν για να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο φοροαπάτης με την μέθοδο Cum Ex; Έχει ερευνήσει τις αίτιες και το μέγεθος της ζημιάς;

2. Τι ποινές προβλέπονται για περιπτώσεις μελών του ΔΣ των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο τραπεζών, τα οποία είχαν ευθύνη για την διαμόρφωση των πρακτικών αυτών;

3. Τι πήγε στραβά στους κοινούς Ευρωπαϊκούς Κανόνες, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, στους οποίους υπόκεινται οι εν λόγω ανταλλαγές μετοχών, και τελικά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν αυτή την πρακτική; Τι σκοπεύει να κάνει άμεσα για να καλυφθούν τυχόν νομοθετικά κενά;





06/11/18 Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ