Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θέλει τη Σερβία μέλος της ΕΕ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θέλει τη Σερβία μέλος της ΕΕ

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσις στο Βελιγράδι, με τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώνει τη στήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής μας χώρας.
«Η Ελλάδα θέλει τη Σερβία μέλος της ΕΕ. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και επιβάλλει στη χώρα να υλοποιήσει σειρά από τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα είναι, όμως, προς όφελος και της ΕΕ και της σταθερότητας στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι παραδοσιακός και σταθερός φίλος της Σερβίας.
«Η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος και σημαντικός επενδυτής στη Σερβία σε μια περίοδο που οι άλλες χώρες δίσταζαν να επενδύσουν. Τα τελευταία 10 χρόνια ήταν δύσκολα για τη χώρα μου. Πιστεύω ότι αφήνουμε πίσω την κρίση και, εφ' όσον οι Έλληνες εμπιστευτούν τη ΝΔ στις εκλογές, η οικονομία μπορεί να ανακάμψει, και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και των έργων υποδομής που θα συνδέσουν Ελλάδα -Σερβία και Σερβία - Ευρώπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για το μεταρρυθμιστικό έργο του κ. Βούτσιτς.
«Θέλω να τον συγχαρώ για τις μεγάλες οικονομικές του επιτυχίες. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν τελικά οικονομικό αντίκτυπο για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Μείωση ανεργίας, χρέους, αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος, είναι σημαντικές επιτυχίες και είναι η καλύτερη απόδειξη πως οι πολιτικές που πρεσβεύει το ΕΛΚ είναι οι σωστές πολιτικές για τη χώρα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως η θέση του για το Κόσσοβο δεν θα αλλάξει. «Ενθαρρύνουμε το διάλογο του Βελιγραδίου με τη Πριστίνα που πρέπει να γίνεται χωρίς μονομερείς ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα. Αυτό το διάλογο θέλουμε να τον στηρίξουμε», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση ξεναγήθηκε από τη δημοτική αρχή στα έργα ανάπλασης της παραποτάμιας περιοχής του Βελιγραδίου και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Πύργο Nebojsa όπου πριν από 220 χρόνια, το 1798, θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος.
Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη - Α. Βούτσιτς: Ο Πρόεδρος της Σερβίας ευχαρίστησε τον αρχηγό της ΝΔ για την υποστήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας
Οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, οικονομικά θέματα αλλά και η γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα με δεδομένο ότι - όπως είπε - η Νέα Δημοκρατία και το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), που ηγείται, ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια. Ο Αλεξάνατρ Βούτσις ανέφερε ότι στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες και εκφράστηκε η ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας στους τομείς των υποδομών και των μεταφορών.
Ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την υποστήριξη της ΝΔ στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, όπως επίσης και για τη στάση της στο ζήτημα του Κοσσόβου και ανέφερε ότι παρακάλεσε τον κ. Μητσοτάκη, προσωπικά, να βοηθήσει, όπου είναι δυνατόν, ώστε να ακουστεί η φωνή της Σερβίας και τον ενημέρωσε για κάποια επίκαιρα ζητήματα.
«Παρακάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να μας βοηθήσει σε κάποια συγκεκριμένα θέματα, όπως είναι η ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσσόβου στην Interpol και τον ενημέρωσα λεπτομερώς για τους δασμούς που επέβαλε η Πρίστινα στην εισαγωγή προϊόντων από τη Σερβία, παραβιάζοντας τη συνθήκη CEFTA για το ελεύθερο εμπόριο που υπέγραψαν πριν από 12 χρόνια οι χώρες της περιοχής», ανέφερε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη διαπιστώθηκε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν δραματικά και ανήγγειλε την εκπόνηση ειδικού προγράμματος για την ενίσχυση των επενδυτών από την Ελλάδα.